Overig Gewijzigd op 25 juni 2021

Mountainbiken met maatregelen: hoe doe je dat?

Goed nieuws: we mogen weer in een groep fietsen. Maar, wel onder voorwaarde dat we elkaar de ruimte geven. Hoe doe je dat tijdens het mountainbiken? En hoe zorg je ervoor dat het leuk in de bossen blijft?

Mountainbiken met maatregelen: hoe doe je dat?
Mountainbiken met maatregelen: hoe doe je dat?

1. Geef elkaar de ruimte

Bewaar altijd en overal 1,5 meter tot andere recreanten. Met name op de singletracks kan het snel druk worden. Op deze smalle en slingerende paden kun je elkaar lastig inhalen. Laat je niet opjagen door iemand die achter je fietst. Blijf rustig, maar ga wel aan de kant waar dat kan zodat andere mensen je kunnen passeren. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden. Houd ruim voldoende afstand, wees geduldig tot je ruimte hebt en bedank vriendelijk.

2. Denk na over de groepsgrootte

Het zal je niet ontgaan zijn: het is druk in de bossen. Dat zal niet anders zijn, nu we weer in groepsverband buiten mogen sporten. Ga je samen op pad? Gebruik dan je gezond verstand: is het verantwoord om met een grote groep op pad te gaan? Op een rustige maandagochtend misschien wel, op een drukke zondagochtend waarschijnlijk niet. Splits je in zo'n geval op in kleinere groepjes.

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere recreanten ergeren zich aan mountainbikers. Vaak onterecht. Laat zien dat mountainbikers rekening houden met anderen: denk na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de trails op gaat. Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 12 personen (MTB-ers).

3. Rijd behoudend

Pas je tempo aan op je ervaring en vaardigheden: neem niet onnodig risico's. Zeker beginners doen er verstandig aan voorzichtig te zijn om letsel te voorkomen. Kies de juiste bescherming en uitrusting en draag altijd een helm. Ziekenhuizen zitten op dit moment namelijk niet op extra werk te wachten.

4. Vermijd drukke plekken en tijden

Zondag- en zaterdagochtend zijn populaire momenten om te gaan mountainbiken. En, in het weekend komen ook andere recreanten graag naar het bos om te wandelen, fietsen of paardrijden. Zeker nu winkels en publieke ruimtes voorlopig nog gesloten zijn, zoeken veel mensen de natuur op om te kunnen ontspannen.

Houd hier rekening mee. Vertrek op tijd, zodat je je rondje erop zit als de meeste wandelaars en andere fietsers het bos ingaan. Of ga bijvoorbeeld 's ochtends vroeg of aan het eind van de dag mountainbiken. Als je agenda dit toelaat, kun je misschien ook eens op een doordeweekse dag gaan in plaats van het weekend.

5. Kom op de fiets

Pak de MTB-routes die dicht bij huis liggen. Een aantal maatregelen zijn er onder andere op gericht om drukte te verminderen. Laat de auto staan en kom op de fiets. De kans bestaat bovendien dat parkeerplaatsen afgesloten worden als het te druk wordt. 

6. Reserveer een plekje op het terras 

Horeca mag inmiddels ook weer volledig open. Houd er wel rekening mee dat je bij sommige horeca een toegangsbewijs moet hebben, zoals je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of coronatoegangsbewijs.

Werkt de horecazaak niet met een toegangsbewijs, dan geldt de 1,5-meter-maatregel en moet je een checkgesprek doen en reservering maken.

7. Houd je aan de regels

Volg de aanwijzingen op van de boa, boswachter of de MTB-groep die de routes onderhoudt. Respecteer de regels van het natuurgebied waar je fietst, bijvoorbeeld niet meer na zonsondergang in het bos fietsen. Houd je aan de maximale groepsgrootte en respecteer de 1,5 meter afstand tot andere mountainbikers en recreanten. Laten we verstandig met dit 'privilege' omgaan. Ruimte voor elkaar, sportief gebaar!

8. Toon trailrespect

Check voordat je gaat biken even hoe de route erbij ligt. De meeste onderhoudsgroepen laten dit via hun Facebook-pagina weten. Als er bijvoorbeeld een flinke plas water is gevallen of het is juist lange tijd droog geweest, dan wordt vaak de oproep gedaan om bepaalde trails te mijden - omdat ze anders kapot worden gereden en er dus extra onderhoud nodig is. Blijf ook altijd op de op de uitgestippelde track. Ga zelf geen nieuwe paadjes zoeken (of maken).

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen