Overig Gewijzigd op 20 april 2021

Mountainbiken met maatregelen: hoe doe je dat?

Wat de getallen 2 en 1,5 betekenen, weet je inmiddels wel. Fietsen als duo en houd 1,5 meter afstand . Hoe doe je dat tijdens het mountainbiken? En hoe zorg je ervoor dat het leuk in de bossen blijft?

Mountainbiken met maatregelen: hoe doe je dat?
Mountainbiken met maatregelen: hoe doe je dat?

1. Geef elkaar de ruimte

Bewaar altijd en overal 1,5 meter tot elkaar en anderen. Met name op de singletracks kan het snel druk worden. Op deze smalle en slingerende paden kun je elkaar lastig inhalen. Laat je niet opjagen door iemand die achter je fietst. Blijf rustig, maar ga wel aan de kant waar dat kan zodat andere mensen je kunnen passeren. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden. Houd ruim voldoende afstand, wees geduldig tot je ruimte hebt en bedank vriendelijk.

2. Fiets als duo of rijd solo

Houd je aan het maximaal aantal van 2 en houd onderling voldoende afstand tot elkaar. Duo's mogen niet mengen. Vertrek dus niet met meerdere duo's, waarna je onderweg toch bij elkaar aanhaakt. Ook bij de start van de route of terug op de parkeerplaats, vorm je uitsluitend een duo. 

3. Rijd behoudend

Pas je tempo aan op je ervaring en vaardigheden: neem niet onnodig risico's. Zeker beginners doen er verstandig aan voorzichtig te zijn om letsel te voorkomen. Kies de juiste bescherming en uitrusting en draag altijd een helm. Ziekenhuizen zitten op dit moment namelijk niet op extra werk te wachten.

4. Vermijd drukke plekken en tijden

Zondag- en zaterdagochtend zijn populaire momenten om te gaan mountainbiken. En, in het weekend komen ook andere recreanten graag naar het bos om te wandelen, fietsen of paardrijden. Zeker nu winkels en publieke ruimtes voorlopig nog gesloten zijn, zoeken veel mensen de natuur op om te kunnen ontspannen.

Gebruik je gezond vestand en houd hier rekening mee. Vertrek op tijd, zodat je je rondje erop zit als de meeste wandelaars en andere fietsers het bos ingaan. Of ga bijvoorbeeld 's ochtends vroeg of aan het eind van de dag mountainbiken. Als je agenda dit toelaat, kun je misschien ook eens op een doordeweekse dag gaan in plaats van het weekend.

5. Kom op de fiets

Pak de MTB-routes die dicht bij huis liggen. De lockdown is er onder andere op gericht om ‘reizen’ te beperken en daarmee samenkomsten en drukte te verminderen. Laat de auto staan en kom op de fiets. De kans bestaat bovendien dat parkeerplaatsen afgesloten worden als het te druk wordt. 

6. Reserveer een plekje op het terras 

Horeca mag onder voorwaarden de terassen openen. Alleen tussen 12.00 en 18.00 uur is het mogelijk een terrasje te pakken. Een checkgesprek en een reservering zijn verplicht. Er mogen maximaal 50 mensen op het terras zitten en per tafeltje maximaal 2 personen. Maar, waarschijnlijk blijven er horecapunten waar je een coffee-to-go (en ander lekkers) kan scoren. Neem dus voor de zekerheid voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Lege verpakking neem je (natuurlijk) mee naar huis of gooi je in de prullenbak. Gooi in ieder geval nooit troep op de grond!

7. Houd je aan de regels

Volg de aanwijzingen op van de boa, boswachter of de MTB-groep die de routes onderhoudt. Respecteer de regels van het natuurgebied waar je fietst, bijvoorbeeld niet meer na zonsondergang in het bos fietsen. Houd je aan de maximale groepsgrootte van 2 personen en respecteer de 1,5 meter afstand tot elkaar, andere mountainbikers en recreanten. Laten we verstandig met dit 'privilege' omgaan. Ruimte voor elkaar, sportief gebaar!

8. Toon trailrespect

Check voordat je gaat biken even hoe de route erbij ligt. De meeste onderhoudsgroepen laten dit via hun Facebook-pagina weten. Als er bijvoorbeeld een flinke plas water is gevallen, dan wordt vaak de oproep gedaan om bepaalde trails te mijden - omdat ze anders kapot worden gereden en er dus extra onderhoud nodig is. Blijf ook altijd op de op de uitgestippelde track. Ga zelf geen nieuwe paadjes zoeken (of maken). 

 

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen