• Overig
  • Gewijzigd op 9 november 2022

Wat moet je doen als je tijdens het fietsen een wolf ziet?

De beelden van een fietser in de Hoge Veluwe die wegsprint voor een vermeende wolf gingen viraal dit najaar. Hoe moet je handelen als je tijdens je fietstocht een wolf tegenkomt? Boswachter en fietser Rein Zwaan geeft tips.
Wat moet je doen als je tijdens het fietsen een wolf ziet?
Wat moet je doen als je tijdens het fietsen een wolf ziet?

De wolf zorgt voor ophef in de Veluwe. Bezoekers van het nationaal park werden geconfronteerd met een nieuwsgierige wolf die mensen opzoekt. Er doken beelden op van een gezin dat langs de weg op korte afstand van een wolf staat. Een wielrenner filmde hoe een vermeende wolf uit de bosjes sprong en de achtervolging inzette. Er ontstond discussie over de echtheid van de beelden. Het dier op de video is volgens Coördinator Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt wel degelijk een wolf. Een video met een groep fietsende kinderen die zou worden achtervolgd door een wolf, bleek ‘fake nieuws’. Het bleek om de Tsjechoslowaakse wolfhond Pax te gaan.

Volgens boswachter Rein Zwaan van Staatsbosbeheer gaat het bij de twee video’s in de Veluwe waarschijnlijk om dezelfde wolf. Maar het kan ook om een andere wolf gaan uit het nest van drie wolven in de Hoge Veluwe. Het gedrag van deze wolf of wolven is hoogst uitzonderlijk. “Het opzoeken van mensen is voor wolven super tegennatuurlijk gedrag. Wolven zien mensen als een gevaar, dat is er bij de dieren ingeprent. Normaal gesproken zal een wolf weglopen als hij mensen ziet. De kans is groot dat je in de Veluwe zelf een wolf voorbij bent gefietst zonder dat je het wist.” 

"Ook het wegsprinten tijdens een achtervolging is onhandig, want daarmee wakker je het jachtinstinct van de wolf aan.” 

Waarom er bij de wolf of wolven sprake is van afwijkend gedrag, weet Zwaan niet. “Er zijn in Europa niet of nauwelijks gevallen bekend van wolven die mensen opzoeken. Waarom de wolf zich in deze gevallen anders gedraagt, wordt onderzocht.”

Volgens de fietsende boswachter laat de commotie rond de wolf in Nederland zien dat we niet meer gewend zijn aan grote roofdieren in onze omgeving. “In Canada bijvoorbeeld is er veel ‘awareness’ over de mogelijkheid dat je een beer kunt treffen en hoe dan te handelen. In Nederland zijn we dat niet gewend en er wordt ook verkeerd gereageerd.” 

Als voorbeeld geeft hij de fietser die wegsprint voor de vermeende wolf in de video. “Het blijkt dat deze fietser de wolf eerder had gespot en daarna is teruggefietst om te filmen. Dat moet je dus nooit doen. Ook het wegsprinten tijdens een achtervolging is onhandig, want daarmee wakker je het jachtinstinct van de wolf aan.” 

Het gezin in de tweede video handelde verstandiger, door rustig te blijven. “Ze hadden beter met het gezicht naar de wolf toe kunnen weglopen, want de wolf was erg dichtbij. Maar ik kan begrijpen dat ze verbaasd waren over wat ze tegenkwamen.”

Tips van de boswachter als je tijdens je rit een wolf ziet

  1. Niet benaderen. Als je een wolf ziet, zoek hem niet op. Je moet een wolf nooit in het nauw drijven. Als er een wolf op het fietspad staat, stoppen. 
  2. Nooit voeren. De wolf ziet de mens van nature als een gevaar. Als je de wolf gaat voeren, doorbreek je dat patroon. Dat wil je voorkomen. 
  3. Rustig naar achteren lopen. Zorg voor een minimale afstand dertig meter tot de wolf. Komt het dier te dichtbij? Loop rustig naar achteren, met je gezicht naar de wolf toe gericht. Kijk de wolf niet in de ogen.
  4. Ga vooral niet wegsprinten op de fiets. Dan wakker je het jachtinstinct van de wolf aan. Bovendien: een wolf kan vijftig tot zestig kilometer per uur rennen, dus je zult een sprint van een wolf waarschijnlijk niet winnen. In het onwaarschijnlijke geval dat een wolf achter je aankomt tijdens je fietstocht, kun je beter stoppen, waardoor je het jachtpatroon doorbreekt. Dan druipen ze af.
  5. Als de wolf niet reageert op rustig achteruitlopen: ga hard praten, zodat de wolf hoort dat hij te maken heeft met een mens. Maak daarbij grote gebaren. De kans dat de wolf dan verder naar je toe loopt, is nihil. 

 

Veel mensen hopen nooit oog in oog te zullen staan met het roofdier. Maar volgens boswachter Zwaan ben je vooral een geluksvogel als je een wolf tegenkomt. “Geniet van het moment, want is superbijzonder. Helaas heb ik nog nooit een wolf gezien, maar ik zou de dag van mijn leven hebben. Het is een prachtig dier, dat ik ooit nog hoop te spotten.”

Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant