• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 10 augustus 2023

10x Prachtig paarse heidegebieden

De heide begint te bloeien. Daarom hebben we de mooiste heidevelden van ons landje – van noord naar zuid – voor je op een rijtje gezet. Pak je mountainbike, gravel grinder of racefiets en laat je verblinden door vijftig tinten paars. Veel plezier.
10x Prachtig paarse heidegebieden
10x Prachtig paarse heidegebieden

1. Fochterloërveen

Onbekend maakt onbemind. Dat gaat zeker op voor het Fochterloërveen, een uitgestrekt hoogveengebied vol heidevelden op de grens van Friesland en Drenthe. Aan de versiertrucs van Moeder Natuur zal het zeker niet liggen; de komende weken haalt ze alles uit de kast om jou te verleiden met 50 tinten paars. Je moet wel heel stevig in je fietsschoenen staan om tijdens een rondrit door het hoogveen niet voor haar charmes te vallen. Veel plezier!

2. Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Niet verwonderlijk dus dat je je hier kunt onderdompelen in een eindeloze zee van roze en paarse heide. Behalve heide vind je er ook bos, stuifzand, en ruim veertig spiegelende vennen. MTB-route Dwingeloo (22 km) loodst je door al dit moois in heen.

3. Sallandse Heuvelrug

Holterberg, Hellendoornse berg, Grote Koningsbelt: stuk voor stuk klimmetjes die je benen laten ploffen. Ook explosief zijn de paarsgekleurde heidevelden die iedere nazomer de flanken van de Sallandse bergen in vuur en vlam zetten. Prachtig. Volg het door tourclub Eibergen uitgestippelde racefietsrondje (103 km) richting de Holterberg en je wordt vanzelf omver geblazen. Mountainbikers komen aan hun trekken op MTB-route Hellendoorn (17 km), een leuke lus die dwars door de paarse mijnenvelden slingert.

4. Schoorlse Duinen

De hoogste (55,4 m) en breedste duinen (5 km) van Nederland vind je in de omgeving van het Noord-Hollandse Schoorl. Een groot deel de natuurlijke zeewering kleurt halverwege augustus hallucinerend paars. Als je hier fietst, dan begin je vanzelf Purple Haze van gitaarheld Jimi Hendrix te zingen. “Purple Haze all around, don't know if I'm coming up or down.” Geen zin om te trippen? Volg dan het strakke fietspad achter de duinenrij of de op en neer golvende MTB-route Schoorl (14 km).

5. Den Treek Henschoten

Klein maar fijn, dat is Den Treek Henschoten. Dit fraaie natuurgebiedje tussen Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Maarn en Zeist is een feest voor fietsers. Zo liggen er een paar gave gravelpaden en er kronkelt een mooie mountainbikeroute (37 km, verplicht vignet) door de bossen en over de heidevelden. De gravelroute Laagvliegen over heide en heuvels (53 km) scheert behalve Den Treek ook langs de in paarstinten gedrenkte Soester Duinen.

6. Veluwe

De heide op de Veluwe kleurt in augustus paarser dan het gewaad van de paus. Plannen om op audiëntie te gaan? Vermijd dan de drukte (Posbank) en ga op zoek naar stillere alternatieven (Loenermark, Deelerwoud, Radio Kootwijk). Hoe? Spring op je gravelbike en volg Gravelfeest op de Veluwe, een route die langs alle purperen natuurpareltjes loopt. Alsof je op bedevaartstocht gaat. Ook voor racefietsers (minimaal 28 mm banden) goed te doen. Liefhebber van de dikke noppenbanden? Volg dan de vernieuwde MTB-route Veluwezoom (49 km, vignet verplicht). 

7. Loonse en Drunense Duinen

Fiets in augustus/september door Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen en je waant je in een compleet andere wereld. Stuifzand zover het oog reikt. Sprookjesachtige bossen. En spectaculair paarse heidevelden. Ook voor spektakel zorgt de 16 km lange MTB-route die als een achtbaan door de duinen golft. Let op: vignet verplicht.

8. Kampina

Bossen, beekdalen, vennen én heide: Kampina is zoals Brabant ooit was. Op dit moment is het oer-landschap bedekt met een paarse lappendeken. Knijp tijdens het wielerrondje Pracht en praal in het Brabantse Land (42 km) in de remmen en neem een fotootje van het hoogpolige tapijt. Het thuisfront zal gegarandeerd groen zien van jaloezie.

9. Strabrechtse Heide

Ten zuidoosten van Eindhoven vind je een van de grootste heidegebieden van ons land, de Strabrechtse Heide. Geef je fiets de sporen en laat je verblinden door de paarse plantenpracht, bijvoorbeeld door MTB-route Lierop (23 km) te volgen die langs de kleurrijke rafelranden van het gebied scheert. Schrik niet als je onderweg een paar onverstaanbare Brabo’s tegenkomt; een kudde van ruim 1000 schapen maakt hier dagelijks zijn rondje. 

10. Brunsummerheide

In de nazomer is deze Zuid-Limburgse schone op haar mooist. Gehuld in een prachtig paarse jas doet ze haar stinkende best om jou de ogen uit te steken. Hierbij wordt ze geholpen door Schoonebeeker schapen; deze natuurlijke grasmaaiers houden het heuvelachtige heidegebied open. Een aanrader is MTB-route Heerlen (74 km). Deze bestaat uit 4 lussen (19, 23, 13, 21 km) waarvan er eentje over de Brunsummerheide loopt.

fotocredit: Bram de Vrind & Ard Krikke

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant