• Training
  • Gewijzigd op 20 juni 2024

5x Tips voor fietsen in de wind

Iedereen kent de heroïsche bergetappes uit de Tour de France waarin renners duizenden hoogtemeters op een dag trotseren. Een steile berg wordt gezien als een van de zwaarste obstakels in het fietsen. Maar wat dacht je van wind?
5x Tips voor fietsen in de wind

Toen de Tour de France in 2015 door Zeeland trok, richtte de wind een waar slagveld in het peloton aan op Neeltje Jans. De beste klimmers werden gelost terwijl een aantal Nederlanders knap overeind bleef. Bergen hebben we niet, maar wind genoeg! Fietsen tegen de wind in kan enorm zwaar en frustrerend zijn. Wij geven je 5 tips zodat je veilig thuis komt met een zo hoog mogelijk gemiddelde.

1. Maak je klein

Een lichte aerobike is mooi en helpt zeker om door de wind te snijden. Echter is je lichaam voor 80% verantwoordelijk voor de luchtweerstand. Het is dus belangrijk om je lichaam zo klein mogelijk te maken. Je kunt je frontale oppervlak (voorkant van je lichaam) klein maken door dieper te gaan zitten. Fiets met je handen onder in de beugels en draai je ellebogen naar binnen. Daarmee verminder je niet alleen de luchtweerstand maar verbeter je de stabiliteit doordat je het zwaartepunt verlaagt. Daardoor is de kans dat je van je fiets geblazen wordt een stuk kleiner.

Trek daarnaast nauwsluitende kleren aan; met harde wind fungeert wapperende fietskleding als een remparachute. Dit geldt vooral voor (regen)jasjes. Hiermee voorkom je niet alleen een hoop onnodige weerstand (en snelheidsverlies), maar ook irritant geflapper tijdens je fietsrit. 

'Draai je ellebogen naar binnen'2. Werk samen 

Als een groep de wind trotseren is vele malen makkelijker. De voorste rij van de groep vangt immers het grootste gedeelte van de wind op en creëert een klein vacuüm voor de rijders daarachter. Zij hoeven tot 30% minder energie in het fietsen te steken om dezelfde snelheid te rijden. Om ervoor te zorgen dat je de werklast verdeelt, draai je elke paar minuten door. Hebben jij en je fietsmaten veel ervaring met het fietsen in een groep dan is waaier rijden een goede optie. Door de beperkte ruimte tussen de fietsers is concentratie belangrijk en moet je blindelings op elkaar kunnen vertrouwen.

3. Let op windvlagen

Wees bedacht op plotselinge windvlagen. Wanneer je een hoek omdraait, vanachter een rij gebouwen vandaan fietst of een vrachtwagen je passeert kun je gegrepen worden door de wind. Natuurlijk is wiel aan wiel fietsen goed voor de aerodynamica. Het risico om bij een plotselinge windvlaag in je voorganger te fietsen is echter ook groter.

4. Laat je hoge velgen thuis

Heb je van die 45 mm hoge velgen op je racefiets? Hartstikke mooi waar bij stormachtig weer niet handig. Bij een stevige zijwind kun je eenvoudig de controle over je fiets verliezen. Heb je een reservesetje wielen? Wissel deze dan om en bewaar je topvelgen voor een mooie zomerdag.

5. Plan je rit

Plan de route en check vooraf het weerbericht. Kies een route waar de wind geen vrij spel heeft zoals in polders, langs open weilanden of op dijken. Probeer daarnaast zo min mogelijk tegen de wind in te fietsen. Een mooie site om de lokale richting van de wind te checken is WindFinder. Zoek je locatie, bekijk de huidige windrichting en -snelheid of kijk wat de wind de komende dagen doet. Handig! Zorg bij het plannen van de route dat de arbeid op het begin zit en niet op het laatste stuk. Je bent dan vermoeid en kun minder snel anticiperen op plotselinge windvlagen. 

Wist je dat je op ons routeplatform kunt zien of een route door een polder of langs akkers loopt? Kies bij veel wind liever voor een route met veel beschutting. 

Meer tips?

Wil je meer goede tips lezen? Check dan regelmatig onze site, schrijf je in voor de nieuwsbrief en upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips en inspiratie.

Meer info
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant