• Overig
  • Gewijzigd op 16 november 2021

Blijf na zonsondergang met je mountainbike uit het bos: "Dieren worden verstoord en opgejaagd."

Het is een vraag die ieder najaar terugkomt: mag je in het donker met je mountainbike door de bossen crossen? Het antwoord is: NEE. Na zonsondergang zijn dieren de baas in het bos. We vroegen Rein Zwaan van Staatsbosbeheer om tekst en uitleg.
Blijf na zonsondergang met je mountainbike uit het bos: "Dieren worden verstoord en opgejaagd."

Waarom worden juist in dit jaargetijde weer nightbikers in de bossen gespot? 

“Het is ieder jaar hetzelfde liedje. Veel mensen willen na hun werk nog even een rondje mountainbiken. Maar omdat het vroeg donker is, gaan ze met fietsverlichting op pad. Hebben ze dit niet, dan schaffen ze een paar felle lampen aan en trekken er alsnog opuit. Tot dusver niets aan de hand. Een klein deel van deze bikers duikt echter de natuur in. Gewapend met felle schijnwerpers banen ze zich doodleuk een weg door de bossen.”

Wat is hier mis mee?

“Het mag niet; vrijwel alle Nederlandse natuurgebieden zijn tussen zonsondergang en zonsopgang verboden te betreden. Je mag als mountainbiker gewoon niet in het donker in het bos komen. Dit geldt overigens voor iedereen, ook voor gravelaars, wandelaars, hardlopers en ruiters.”

Waarom deze strikte ‘openingstijden’?

“Deze toegangsregel is ingesteld om dieren rust te gunnen. Het is namelijk best druk in de Nederlandse bossen: overdag zijn er veel recreanten die van de natuur willen genieten. Als gevolg hiervan hebben veel diersoorten hun gedrag aangepast.

Zo scharrelen reeën en dassen pas ’s avonds hun kostje bij elkaar. Ook is de nacht voor beesten als uilen, vleermuizen en wilde zwijnen het moment om te socializen en te eten. In het donker crossende mountainbikers schoppen dit patroon in de war. Dieren worden verstoord en opgejaagd.”

Een beetje licht kan toch geen kwaad?

“Hoe zou jij het vinden als ik midden in de nacht met een grote bouwlamp je slaapkamer binnenstorm? Je zou je kapot schrikken. Ook dieren schrikken zich het apelazarus.

"Dieren schrikken zich het apelazarus"

Dit kan behalve ontzettend veel stress én onvoldoende tijd om te kunnen eten ook voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Denk hierbij aan beesten die in paniek op de vlucht slaan, tegen een hek aanrennen of een drukke weg oversteken – en daar aangereden kunnen worden. Dat wil je als mountainbiker toch absoluut niet op je geweten hebben?

Gun dieren hun rust en blijf in het donker uit de bossen. Doe je dit niet, dan verpest je het niet alleen voor de dieren, maar ook voor jezelf én andere MTB-ers.”

Hoe dan?

“Als je je niet aan de toegangsregels van een natuurgebied houdt, dan riskeer je een boete en bezorg je de sport een slecht imago. Met andere woorden: nightbikers verpesten het voor de grote groep mountainbikers die zich wel netjes aan de regels houdt.

Bovendien kunnen jouw nachtelijke avonturen voor draagvlakverlies bij terreineigenaren zorgen, met alle gevolgen van dien. Daarnaast is het ook niet ongevaarlijk om ’s avonds te biken. Als je bijvoorbeeld ongelukkig ten val komt, dan zadel je hulpverleners automatisch op met jouw asociale gedrag; het is een pikdonker bos verdraaid lastig om een slachtoffer te lokaliseren.”

“Waar vind ik die toegangsregels?

“Alle toegangsregels staan altijd op het toegangsbord bij de ingang van een natuurgebied. Dus ook dat het gebied geopend is van zonsopgang tot zonsondergang en alleen toegankelijk op wegen en paden.

Doorgaande wandel- en fietspaden kunnen echter een uitzondering op deze regel zijn; over deze paden mag je soms wel gewoon in het donker overheen fietsen. Ga bij twijfel op zoek naar het toegangsbord. Staat deze er niet, dan mag je gewoon doorfietsen.”

Toch in het donker biken? Doe dan mee aan een georganiseerde en goedgekeurde nightride. Check onze kalender voor duistere ritten bij jou in de buurt. Zo zijn de foto's van dit artikel genomen (door Connie Sinteur) tijdens de jaarlijkse Nightbike van TWC Asten.
 

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant