Gezondheid Gewijzigd op 24 maart 2021

Wat is een sportmedisch onderzoek?

Sportarts Tessa Backhuijs (36), tevens teamarts bij een UCI World Cycling vrouwenteam en zelf fervent wielrenster, geeft ons een inkijk in wat een sportmedisch onderzoek inhoudt.

Wat is een sportmedisch onderzoek?

Tessa fietst sinds 2011 en is actief als wedstrijdrenster. Door het zelf beoefenen van de wielersport, begrijpt zij de behoeftes van de sporters die haar spreekuur bezoeken beter.

 “Elke blessure is een kans om fitter terug te komen” 

"Sportgeneeskunde bestaat uit verschillende specialismen: inspanningsfysiologie, cardiologie, longgeneeskunde en orthopedie. Sporters en mensen die willen gaan bewegen, hebben over het algemeen een positieve instelling. Samen stellen we doelen op basis van de testgegevens, zodat ze fitter en sterker worden."

Wat houdt sportmedisch onderzoek in?

Sinds 2015 neemt Tessa als medisch specialist onderzoeken af. Dit gebeurt vanuit het Amphia ziekenhuis in Breda of de SportPoli Brabant, onderdeel van Rugpoli Tilburg. In Nederland zijn zo’n 68 sportmedische centra waar je terecht kunt voor een onderzoek of bij de sportgeneeskundige afdeling van een ziekenhuis. De term sportkeuring werd vroeger vooral gebruikt, tegenwoordig spreken we van een sportmedisch onderzoek en komt er heel wat meer bij kijken.

Doorverwijzing of op eigen initiatief

Een sportmedisch onderzoek begint met een doorverwijzing van de huisarts  (in geval van medische klachten) of op eigen initiatief. Denk hierbij aan onverklaarde vermoeidheidsklachten, prestatieverlies tijdens het sporten, ‘mijn hartslagmeter geeft een te hoge hartslag aan’, benauwdheid bij inspanning of ‘mijn broer heeft onlangs een hartaanval gehad’. Dan wil je graag gecheckt hebben of jezelf nog fysiek in orde bent.

Vooronderzoek

Om een goed beeld te krijgen van een sporter, wordt er altijd eerst gevraagd om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Om wat voor blessure of klachten gaat het, worden er medicijnen gebruikt, welke voeding neem je, wat is je hulpvraag en wat is je doel, zijn enkele vragen die aan bod komen. Bij het algemeen lichamelijk onderzoek wat hierna volgt, zal gekeken worden naar de fysieke gesteldheid: lengte, gewicht en het vetpercentage worden gemeten. Hart, longen en buik beluisterd. 

Soorten sportmedische onderzoeken

Er zijn verschillende varianten van sportmedische onderzoeken. Je kunt een basisonderzoek laten doen tot aan een uitgebreide variant. Bij de uitgebreide variant wordt er een hartfilmpje (ECG) in rust gemaakt, een longfunctietest, een inspanningstest van 8-12 minuten, een ogentest en wordt er geprikt op bloedarmoede en cholesterol. Dit alles duurt ongeveer 1,5 uur. Je kunt er dus zelf voor kiezen hoe uitgebreid je jezelf wil laten onderzoeken.

"Het is wel zweten geblazen en je zult minimaal een cadans van 70 moeten blijven trappen"

Een inspanningstest is een momentopname van de status van je gezondheid en geeft inzicht in eventuele afwijkingen of een verklaring van bepaalde klachten. Het is wel zweten geblazen en je zult minimaal een cadans van 70 moeten blijven trappen. En dat terwijl er iedere minuut geleidelijk 25 watt bij komt en dat 12 minuten lang!

In een nagesprek worden alle testresultaten besproken in relatie tot de mogelijke klachten en je sportieve doelen. Voeding- en trainingsadviezen in combinatie met jouw leefstijl vormt de basis van het advies.

Voor wie is een dergelijk onderzoek bedoeld?

“Ik zie bij mijn onderzoeken meer mannen van 40+, die willen weten hoe ze er conditioneel voorstaan, maar in principe is dit onderzoek voor iedereen vanaf 18 jaar”, aldus Tessa. “Ik denk dat ik voor 70 procent wel wielrenners onderzoek. Dat komt vooral, omdat ik zelf ook aan wielrennen doe. Het is ook afhankelijk per type sport, leeftijd en medische voorgeschiedenis wat je uit een sportmedisch onderzoek zou willen halen.”

Wil je meedoen aan een cyclo, zoals de Alpe d’Huzes of La Marmotte, dan wordt een sportmedisch onderzoek aanbevolen. Een dergelijke uitdaging vergt zware fysieke inspanning en zo weet een organisatie dat er goed geoefende wielrenners aan de start staan. Bij sporten als duiken ben je meestal verplicht om een sportmedisch onderzoek te kunnen laten zien, voordat je van start kunt gaan.

Wat kost het?

Niet geheel onbelangrijk, want ga je voor een uitgebreid sportmedisch onderzoek (inclusief inspanningstest met ademgasanalyse), dan moet je rekenen op een prijskaartje van rond de 300 euro. Een basiskeuring zit rond de 125 euro, dat behalve een uitgebreid vraaggesprek, ook een lichamelijk onderzoek bevat en een nagesprek met adviezen ten aanzien van leefstijl, sportieve doelen en gezondheid.

Zorgverzekering

Je kunt het onderzoek verder uitbreiden met een hartfilmpje en longfunctietest, dan kom je totaal op 165 euro. Wanneer je een aanvullende verzekering of sportpolis hebt, dan wordt een sportmedisch onderzoek vaak gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering.    

Ben je een beginnend fietser en wil je weten wat je aankan of ga je deze zomer een Alpenreus beklimmen en wil je graag weten waar je fysieke grenzen liggen, dan is een sportmedisch onderzoek aan te bevelen. Meer informatie vind je op de websites van Tessa Backhuijs, Sportzorg en Rugpoli.

Erik Gruyters

Door Erik Gruyters

Wielerfreak en volgt alles op twee wielen. Afdalen op de racefiets in de bergen en mountainbiken in het bos. Op zoek naar avontuur en gezelligheid.

Dit vind je misschien ook interessant

Meer tips?

Lees Fietssport Magazine, hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Voordelen Fietssport
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen