De oplossing bij schaafwonden?
Met deze tips vanuit het skeeleren genezen je schaafwonden sneller!
Tessa Backhuijs fietst sinds 2011 en is actief als wedstrijdrenster. Door het zelf beoefenen van de wielersport, begrijpt zij de behoeftes van de sporters die haar spreekuur bezoeken beter.
“Elke blessure is een kans om fitter terug te komen”
"Sportgeneeskunde bestaat uit verschillende specialismen: inspanningsfysiologie, cardiologie, longgeneeskunde en orthopedie. Sporters en mensen die willen gaan bewegen, hebben over het algemeen een positieve instelling. Samen stellen we doelen op basis van de testgegevens, zodat ze fitter en sterker worden."
Sinds 2015 neemt Tessa als medisch specialist onderzoeken af. Dit gebeurt vanuit het Amphia ziekenhuis in Breda of de SportPoli Brabant, onderdeel van Rugpoli Tilburg. In Nederland zijn zo’n 68 sportmedische centra waar je terecht kunt voor een onderzoek of bij de sportgeneeskundige afdeling van een ziekenhuis. De term sportkeuring werd vroeger vooral gebruikt, tegenwoordig spreken we van een sportmedisch onderzoek en komt er heel wat meer bij kijken.
Een sportmedisch onderzoek begint met een doorverwijzing van de huisarts (in geval van medische klachten) of op eigen initiatief. Denk hierbij aan onverklaarde vermoeidheidsklachten, prestatieverlies tijdens het sporten, ‘mijn hartslagmeter geeft een te hoge hartslag aan’, benauwdheid bij inspanning of ‘mijn broer heeft onlangs een hartaanval gehad’. Dan wil je graag gecheckt hebben of jezelf nog fysiek in orde bent.
Om een goed beeld te krijgen van een sporter, wordt er altijd eerst gevraagd om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Om wat voor blessure of klachten gaat het, worden er medicijnen gebruikt, welke voeding neem je, wat is je hulpvraag en wat is je doel, zijn enkele vragen die aan bod komen. Bij het algemeen lichamelijk onderzoek wat hierna volgt, zal gekeken worden naar de fysieke gesteldheid: lengte, gewicht en het vetpercentage worden gemeten. Hart, longen en buik beluisterd.
Er zijn verschillende varianten van sportmedische onderzoeken. Je kunt een basisonderzoek laten doen tot aan een uitgebreide variant. Bij de uitgebreide variant wordt er een hartfilmpje (ECG) in rust gemaakt, een longfunctietest, een inspanningstest van 8-12 minuten, een ogentest en wordt er geprikt op bloedarmoede en cholesterol. Dit alles duurt ongeveer 1,5 uur. Je kunt er dus zelf voor kiezen hoe uitgebreid je jezelf wil laten onderzoeken.
"Het is wel zweten geblazen en je zult minimaal een cadans van 70 moeten blijven trappen"
Een inspanningstest is een momentopname van de status van je gezondheid en geeft inzicht in eventuele afwijkingen of een verklaring van bepaalde klachten. Het is wel zweten geblazen en je zult minimaal een cadans van 70 moeten blijven trappen. En dat terwijl er iedere minuut geleidelijk 25 watt bij komt en dat 12 minuten lang!
In een nagesprek worden alle testresultaten besproken in relatie tot de mogelijke klachten en je sportieve doelen. Voeding- en trainingsadviezen in combinatie met jouw leefstijl vormt de basis van het advies.
“Ik zie bij mijn onderzoeken meer mannen van 40+, die willen weten hoe ze er conditioneel voorstaan, maar in principe is dit onderzoek voor iedereen vanaf 18 jaar”, aldus Tessa. “Ik denk dat ik voor 70 procent wel wielrenners onderzoek. Dat komt vooral, omdat ik zelf ook aan wielrennen doe. Het is ook afhankelijk per type sport, leeftijd en medische voorgeschiedenis wat je uit een sportmedisch onderzoek zou willen halen.”
Wil je meedoen aan een uitdagende cyclosportieve, zoals de Alpe d’Huzes of La Marmotte, dan wordt een sportmedisch onderzoek aanbevolen. Een dergelijke uitdaging vergt zware fysieke inspanning en de organisatie van zo'n evenement weet op deze manier dat er goed geoefende wielrenners aan de start staan. Bij sporten als boksen, sportduiken en parachutespringen ben je meestal verplicht om een sportmedisch onderzoek te kunnen laten zien, voordat je van start kunt gaan.
Niet geheel onbelangrijk, want ga je voor een uitgebreid sportmedisch onderzoek (inclusief inspanningstest en ademgasanalyse), dan moet je rekenen op een prijskaartje van rond de 300 euro. Een basiskeuring zit rond de 130 euro, dat behalve een uitgebreid vraaggesprek, ook een lichamelijk onderzoek bevat en een nagesprek met adviezen ten aanzien van leefstijl, sportieve doelen en gezondheid.
Je kunt het onderzoek verder uitbreiden met een hartfilmpje en longfunctietest, dan kom je totaal op 165 euro. Wanneer je een aanvullende verzekering of sportpolis hebt, dan wordt een sportmedisch onderzoek vaak gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering.
Wil je een sportmedisch onderzoek, een sportkeuring of een inspanningsonderzoek? Bij Zilveren Kruis krijg je hiervoor een vergoeding. Bij een sportmedisch onderzoek kijkt een sportarts of je veilig kunt sporten. Bij een sportkeuring krijg je ook persoonlijk advies over training.
Ben je een beginnend fietser en wil je weten wat jouw lichaam aankan, ga je deze zomer voor het eerst een Alpenreus beklimmen, heb je gezondheidsklachten of wil je graag weten waar je fysieke grenzen liggen, dan is een sportmedisch onderzoek aan te bevelen. Zie het als een APK: het is belangrijk om je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten.
Meer informatie vind je op de websites van Sportzorg en Sport Medisch Centrum Papendal.
Lees Fietssport Magazine, hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.
Voordelen FietssportWielerfreak en volgt alles op twee wielen. Afdalen op de racefiets in de bergen en mountainbiken in het bos. Op zoek naar avontuur en gezelligheid.
Met deze tips vanuit het skeeleren genezen je schaafwonden sneller!
Veel vrouwen durven niet te sporten tijdens de zwangerschap, dat is onterecht.
Maagdarmklachten tijdens fysieke inspanning komen veel voor.
De wielrennershand, een serieuze blessure.
Ook snel last van koude tenen? Houd ze lekker warm met deze 7 tips.