Materiaal Gewijzigd op 14 juli 2017

Surprise me!

De nieuwe lichting fietscomputers biedt de Surprise Me-functie. Even de afstand instellen en de fietscomputer berekent drie routes. Route kiezen en rijden maar. Is het zo simpel? We testten de MIO Cyclo 315 HC en de Garmin 820 Edge.

Surprise me!

We gaan met z'n drieën op een zondagmorgen op pad. Met twee apparaten geïnstalleerd op mijn racefiets, ziet mijn fiets er best hightech uit. Als eerste laten we de MIO Cyclo 315 HC een rondje bepalen. De interface van de MIO is helder. Het apparaat mag er een beetje lomp uitzien, de gebruiksvriendelijkheid is top. Vooraf heb ik ingesteld dat de route 40 kilometer moet zijn en dat onverharde wegen vermeden moeten worden. De 315 HC van MIO berekent vlot drie routes, variërend van 37 tot 44 kilometer. We kiezen voor een ronde van 38,8 kilometer. We verwachten alle drie niet echt een verrassende route, omdat we op bekend terrein fietsen. De route lijkt ons via Nieuwegein naar de Lekdijk te sturen. Een route die we kunnen dromen. Toch verrast MIO ons. Mark: “Ik had de neiging om de route zelf al in te vullen. Oh, dan zullen we hier straks wel links gaan. Om dan door de computer naar rechts gestuurd te worden. Ook op bekende wegen kun je dus verrast worden.”

Van slag

Het avontuur wordt nog interessanter als we een afslag op de route missen. De MIO raakt van slag, geeft geen aanwijzingen meer. Gelukkig kennen we de omgeving en kun je op het scherm nog wel zien waar de route ongeveer heen zal gaan. Zodra we weer op de route zitten, pakt ook de MIO de draad weer op. Mark: “De surprise me-functie van MIO leidde ons naar mooie, onverwachte wegen. Het is wel verstandig op te blijven letten. Je zit toch veel op het scherm te kijken. Wanneer je alleen op pad bent, is dat niet erg. Bij een groepsrit is dit niet handig.”

"Pluspunt bij de Garmin is dat je vooraf kunt bepalen in welke richting je wil vertrekken"

Na 38,8 kilometer zijn we weer terug bij af. Nu is het de beurt aan Garmin om ons een verrassende route voor te schotelen. Waar de MIO uitblinkt in gebruikersgemak, ziet de interface van Garmin er minder gebruiksvriendelijk uit. Het is even zoeken hoe de route berekend moet worden en eigenlijk hebben we bij alle instellingen op de Garmin 820 Edge net een paar stappen meer nodig dan bij de MIO. Pluspunt bij Garmin is dat we vooraf kunnen bepalen in welke richting we willen vertrekken. Handig als je eerst tegen de wind in wil fietsen en met de wind in de rug naar huis wil koersen. Daar heeft Garmin goed over nagedacht. We stellen bij de Garmin de route in op 50 kilometer en ook de 820 Edge berekent (heel traag) drie routes, variërend van 50,2 tot 55,7 kilometer. Stuurde de MIO ons eerder die ochtend dwars door Nieuwegein naar de Lekdijk, Garmin stuurt ons dwars door Utrecht naar De Bilt. Vroeg in de ochtend niet zo’n ramp, maar eigenlijk zouden beide apparaten de mogelijkheid moeten bieden om dorps- en stadskernen te vermijden. Gemiste kans!

Het bos in

Is het avontuur met de 820 Edge groter en leuker dan met de MIO? Cynisch roepen we alle drie ‘ja’! Nog maar net de stad uit, worden we bij De Bilt een toegangsweg ingestuurd van landgoed Beerschoten. We fietsen door en zijn benieuwd waar we uit zullen komen. Al snel verandert het asfalt in klinkers en niet veel later rijden we over een onverharde weg. Steeds dieper worden we het bos ingestuurd. De roestvrijstalen vissenkom midden in het bos is prachtig, het hert dat voor ons langs schiet, is bijzonder en eigenlijk is crossen over de onverharde paden ergleuk. Maar met je racefiets in het bos op een wandelpad, is natuurlijk niet de bedoeling. Stephan: “Ondanks de misser van Garmin, was het wel leuk om over de onverharde wegen te rijden. Volgende keer alleen niet met de racefiets.”

Kortom, de maat is vol. We besluiten om te keren en de Surprise-route van Garmin te laten voor wat die is. Bij thuiskomst blijkt dat de 820 Edge ingesteld staat op mountain. Dat verklaart het bospad. Maar ook een dag later, met de juiste instelling (road), stuurt het apparaat mij het bos in bij Lage Vuursche. Daar moet Garmin dus nog wat aan sleutelen.

Conclusie

De conclusie mag zijn dat beide apparaten ons verrast hebben met een mooie route. De MIO heeft mijn lichte voorkeur op basis van gebruiksgemak en het grotere scherm, wat navigeren net iets eenvoudiger maakt. Vooral bij soloritten, is de Surprise me-functie een leuke mogelijkheid om de fietsritten afwisselender te maken.

Garmin 820 Edge, prijs € 399,99, www.garmin.com  

MIO Cyclo 315 HC, prijs € 329,99, www.mio.com

Dit vind je misschien ook interessant

Sensa - Magazine materiaal - augustus Sensa - Magazine materiaal - augustus
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen