Laatst gewijzigd op 11 mei 2020
Laatst gewijzigd op 11 mei 2020

Fietsen en het coronavirus: 8 vragen

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Alle toertochten zijn tot 1 september afgelast, de sportscholen zijn gesloten, een koffiestop onderweg..., helaas. Wat kunnen wij als fietser wel en wat moeten we vooral niet doen?
Fietsen en het coronavirus: 8 vragen

Update 11 mei

De tips uit dit artikel zijn niet meer actueel. Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. Wat dat betekent lees je in de volgende artikelen:

1. Mag je nog gaan fietsen?

Fietsen is toegestaan zolang we niet in een lock-down zitten. Bewegen is goed en draagt bij aan een gezond en sterk lichaam. Vermijd daarbij wel zoveel mogelijk risico's. Onze gezondheidszorg gaat drukke en spannende tijden tegemoet. Zorg dat zorgprofessionals zich geen zorgen hoeven te maken om een fietsongeluk en rijd behoudend. Het gemiddelde van je fietsrit is even niet belangrijk. En die technische trail of rock garden bewaar je beter voor een volgende keer. 

Beter vermijd je de komende tijd drukke plekken. Door het mooie weer trekken wandelaars, ruiters, motorrijders en fietsers er massaal op uit. Blijf dicht bij huis en fiets vroeg in de ochtend of later op de dag. Of kies voor een alternatieve training op je indoor trainer. 

7x tips voor leuke ritten op de indoor trainer. 

2. Mag je nog in een groep gaan fietsen?

Het kabinet heeft besloten alle samenkomsten te verbieden tot 20 mei, waarbij ook geen ondergrens meer is van 100 personen. Ga niet in groepen op pad. Wil je toch fietsen? Doe dat dan alleen! Wil je tóch samen fietsen, doe dat dan uitsluitend met een huisgenoot. Laat de groep uit niet meer dan 2 personen bestaan. Houd zichtbaar rekening met andere weggebruikers. Houd je je niet aan deze regels? Dan riskeer je een boete tot € 400,-. 

7x Tips voor je solorit.

3. Is het veilig om buiten te fietsen?

Fietsen is nog toegestaan. De experts zijn het eens over het feit dat een virus zich in huis makkelijker verspreidt dan in de buitenlucht. Één van de oorzaken dat we in het voorjaar, najaar en in de winter vaker verkouden of grieperig zijn dan in de zomer, is dat we dan vaker met groepen mensen binnen zitten. Een virus kan zich dan gemakkelijk verspreiden. Dat verspreiden gebeurt tussen mensen via spuug, speeksel en snot (zweet dus niet). Bewaar je (snot)roggel dus voor later en leeg je neus in een papieren zakdoek die je meteen in de prullenbak gooit.

De WHO (World Health Organization) zegt dat de levensvatbaarheid van het virus op diverse oppervlakten varieert van enkele uren tot meerdere dagen. Vermijd dus zoveel mogelijk contact met oppervlakten: druk bijvoorbeeld het knopje van het stoplicht in met je elleboog. Gebruik je toch zonder na te denken je hand? Raak dan niet je gezicht aan tot je je handen goed hebt gewassen.

Denk hierbij niet alleen aan je handen, maar ook om je kleding. Heb je een keer niet genoeg afstand kunnen houden (1,5 meter) en iemand heeft op je gehoest of geniesd? Zorg dan dat je je kleding niet meer aanraakt en je wielerkleding een grondige wasbeurt geeft. Wassen met heet water en de droger ook op een zo heet mogelijke stand zetten, werkt het beste. Maar dat is waarschijnlijk ook meteen het einde van je mooie wielerkleding. Overweeg daarom om je strakke lycra of baggy fietsbroek buiten uit te trekken en het daar 4 dagen te laten liggen/hangen en het daarna te wassen.

4. Komt jouw trainingsdoel in gevaar?

De maatregelen die nu van kracht zijn, gelden in ieder geval tot 1 september. Wat er daarna gebeurt, is niet te voorspellen. Het duurt een tijd voordat we weten of de maatregelen effect hebben. Ben je je aan het voorbereiden op bijvoorbeeld Limburgs Mooiste? Kies dan beter een doel wat verder weg ligt. Evenementen in het voorjaar kunnen geschrapt worden. Liggen jouw doelen bijvoorbeeld in juli, dan is nu een aantal weken rustig aan doen geen enkel probleem.

Laatste nieuws: Wielerevenementen in Nederland tot 1 september geannuleerd.

5. Hoe blijf ik fit voor mijn fietsdoel?

Het is eigenlijk heel simpel. We moeten in deze tijd ons gezonde boerenverstand gebruiken. Het is zaak om gezond te blijven. Volg de adviezen van het RIVM en doe rustiger aan in trainingen. Zolang je geen koorts hebt, kun je een rustige duurtraining afwerken. Maar denk erom dat je genoeg drinkt en ga niet met een lege maag de deur uit. Eet van tevoren genoeg koolhydraten. Hoe harder je traint, des te meer rust het lichaam nodig heeft en hoe vatbaarder het is voor ziektes. Met zware kracht- en intervaltrainingen verzwak je het immuunsysteem.

Pak in deze periode je rust en zorg dat je gezond blijft. Echte trainingen komen later wel weer en als je fietsdoel op korte termijn stond gepland, dan moet je misschien beslissen je doelen te verleggen naar de zomer. Ook dan staan er genoeg mooie toertochten op onze kalender

Lees over het belang van gezonde slaap in combinatie met sport.

6. Ik ben verkouden. Kan ik doortrainen?

Nee, pak je rust. Je lichaam is verzwakt en je bent vatbaarder voor ziektes. Probeer je imuunsysteem op volle sterkte te houden. Lees onze 6x tips om zo snel mogelijk van een verkoudheid af te komen. Als je koorts hebt, stap je natuurlijk helemaal niet op de fiets. Pas als je een paar dagen klachtenvrij bent, kun je weer rustig op de fiets stappen.

Ben je meerdere keren per jaar verkouden of de hele winter lang? Dan heb je misschien een zwakke plek in je afweersysteem. Neem dan in de wintermaanden extra vitamine D in om dit op het gewenste pijl te houden. Raadpleeg je drogisterij voor de juiste dosering. 

7. Moet je bang zijn voor een volledige lockdown?

Als we het RIVM moeten geloven niet. “Een volledig verbod om de straat op te gaan, heeft geen meerwaarde. Weliswaar kan het nieuwe coronavirus zich dan nog minder gemakkelijk verspreiden, maar ook niemand bouwt dan immuniteit op tegen de ziekte. Aangezien de ziekte wereldwijd verspreid is, is de kans groot dat na het opheffen van een lockdown veel mensen alsnog tegelijk ziek in een korte periode worden. Met een lockdown stel je dus vooral het moment uit dat er veel mensen tegelijkertijd ziek worden, en dat willen we niet”, aldus het RIVM.

8. Wat gebeurt er in het buitenland?

Italië en Spanje vormen het epicentrum van de coronacrisus in Europa. Fietsen is daar dan ook verboden. In onze buurlanden mag voorlopig nog wel gefietst worden. Het passeren van de Belgische en Duitse grens is echter alleen toegestaan voor essentieel verkeer. Dat geldt dus niet voor fietsen. Rijd je rondjes dus binnen onze landsgrenzen.

Houd je aan de regels  

  • Fiets dicht bij huis
  • Fiets vroeg in de ochtend of later op de dag
  • Rijd behoudend, neem geen risico's en draag altijd een helm
  • Geef elkaar de ruimte
  • Fiets solo

Geschreven door Redactie Fietssport

Deel dit artikel