Laatst gewijzigd op 25 januari 2017
Laatst gewijzigd op 25 januari 2017

7x Tips tegen koude voeten

Ik ben een enorme koukleum en zie enorm op tegen ochtendritten wanneer ik de ijspegels aan het dak zie hangen. Het fietsen door winterse landschappen levert prachtige plaatjes op, maar ook - tenminste bij mij - pijnlijke, verkleurde teentjes.
7x Tips tegen koude voeten

Gelukkig zijn er trucjes om je voeten te beschermen tegen de kou. Ik geef je 7 tips waardoor jouw voeten warm blijven wanneer het kwik daalt. 

1. Kleed je romp warm aan

Je krijgt eerder last van je extremiteiten (armen, benen, tenen en vingers) wanneer je core niet op de juiste temperatuur is. Je lichaam zorgt eerst dat de vitale organen die zich in je romp bevinden voldoende warmte hebben voordat je vingers en tenen profiteren van je interne kacheltje. Vergeet daarom niet een warme broek en jack aan te trekken. Kleed je in laagjes en voorkom dat je kleding te strak zit waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld.

Goed voorbereid naar buiten? Lees dan ook tips voor mountainbiken of wielrennen in de winter.

2. Winterschoenen

Een aardige investering maar zeker de moeite waard. Goede winterschoenen zijn water- en winddicht en voorzien van een GORE-TEX membraam. Dit membraam houdt water en sneeuw aan de buitenkant, terwijl zweet van binnenuit kan ontsnappen. Zo blijven je voeten lekker warm en droog.

Lees meer over GORE-TEX

3. Overschoenen

De goedkopere optie is het aanschaffen van een goed paar overschoenen. Een overschoen is een soort sok die je over je normale fietsschoenen heen trekt. Je hebt verschillende overschoenen voor verschillende weertypes. Je hebt overschoenen die vooral tegen water beschermen, maar je hebt ook overschoenen die daarnaast tegen kou beschermen. Let bij de aanschaf van een nieuw paar dat deze zowel tegen water als kou beschermen. Sommige fietsers ervaren alsnog koude voeten met overschoenen vanwege extra zweet. Een tip voor als je daar last van hebt: sluit ze niet helemaal, dan kan het zweet een weg naar buiten vinden. 

4. Schoenen afplakken

In de buiten- (om je plaatjes te bevestigen) en je binnenzooltjes (voor de isolatie, dus tegen zweetvoeten) zitten gaatjes waar koude lucht door naar binnen komt. Leg een stuk, dun papier tussen je binnen- en buitenzool of plak de gaatjes dicht. Let op dat je schoenen niet gaan knellen.

5. Goede sokken

Kleed ook je voeten in laagjes. Gebruik een dunne sok met daaroverheen een dikkere sok. Zorg dat de sok niet te strak zit. Er kan zich daar geen (warm) luchtlaagje tussen je tenen en sokken vormen. Er zijn talloze sokken die (claimen) tegen winterse kou te beschermen. Mijn favoriet is een sok van merinowol. De wol van merinoschapen heeft per vierkante centimeter tien keer zoveel haartjes als bij een normaal schaap. Deze wol werkt fantastisch tegen kou. Tip: leg voordat je vertrekt je sokken op de verwarming of kachel. Je begint dan met lekker warme voeten.

6. Boterhamzakjes

Op de verschillende fietsfora lees je mensen die boterhamzakjes over hun voeten trekken. Een simpele en goedkope maatregel en effectief! Trek de boterhamzakjes echter niet helemaal om je voet maar vooral om je tenen. Op deze manier bescherm je de tenen en voorkom je dat je zweetvoeten krijgt. Een boterhamzakje isoleert – zoals je je kunt voorstellen – niet echt.  

Doe een boterhammenzakje om je tenen.

7. Warmtepads

Warmtepads of heatpacks zijn verkrijgbaar bij verschillende outdoorwinkels. Deze ‘kussentjes’ leg je voor het fietsen op je voeten. De pads worden gemiddeld 38°C en blijven ongeveer 6 uur warm. Schud de pads voor gebruik en masseer deze kort. Daarna duurt het 10 minuten voordat de pads de ideale temperatuur bereiken. Let op! Om verbranding te voorkomen, plaats je de pads beter niet direct op je huid.

Geschreven door Bart van de Vossenberg

Meer tips?

Wil je meer goede tips lezen? Check dan regelmatig onze site, schrijf je in voor de nieuwsbrief en upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips en inspiratie.

Upgrade naar PLUS

Deel dit artikel