• Gezondheid
  • Gewijzigd op 30 november 2023

7x Tips tegen koude voeten

Een enorme koukleum ben ik en zie enorm op tegen ochtendritten wanneer ik de ijspegels aan het dak zie hangen. Het fietsen door winterse landschappen levert prachtige plaatjes op, maar ook - tenminste bij mij - pijnlijke, verkleurde teentjes.
7x Tips tegen koude voeten
7x Tips tegen koude voeten

Gelukkig zijn er trucjes om je voeten en tenen te beschermen tegen de kou. Ik geef je 7 tips, zodat jouw voetjes warm blijven wanneer het kwik onder het vriespunt dreigt te zakken. 

1. Kleed je romp warm aan

Je krijgt eerder last van je extremiteiten (armen, benen, tenen en vingers) wanneer je core niet op de juiste temperatuur is. Je lichaam zorgt eerst dat de vitale organen die zich in je romp bevinden voldoende warmte hebben, voordat je vingers en tenen profiteren van je interne kacheltje. Vergeet daarom niet een warme broek en jack aan te trekken. Kleed je in laagjes en voorkom dat je kleding te strak zit, waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld.

Dit zijn 8x redenen waarom het tof is om 's winters een toertocht te fietsen.

2. Winterschoenen

Een aardige investering maar zeker de moeite waard. Goede winterschoenen zijn water- en winddicht en voorzien van een GORE-TEX membraam. Dit membraam houdt water en sneeuw aan de buitenkant, terwijl zweet van binnenuit kan ontsnappen. Zo blijven je voeten lekker warm en droog.

3. Overschoenen

De goedkopere optie is het aanschaffen van een goed paar overschoenen. Een overschoen is een soort sok die je over je normale fietsschoenen heen trekt. Je hebt verschillende overschoenen voor verschillende weertypes. Je hebt overschoenen die vooral tegen water beschermen, maar je hebt ook overschoenen die daarnaast tegen kou beschermen. Let bij de aanschaf van een nieuw paar dat deze zowel tegen water als kou beschermen. Sommige fietsers ervaren alsnog koude voeten met overschoenen vanwege extra zweet. Een tip voor als je daar last van hebt: sluit ze niet helemaal, dan kan het zweet een weg naar buiten vinden. Helpt dit allemaal niet, dan heb je als laatste redmiddel ook nog verwarmde overschoenen. Zo zouden de Ekoï Heat Concept modellen je voetjes tot -20 graden warm moeten houden.
 

Winterjassen, overschoenen, helmmutsen, handschoenen: met de comfortabele Fietssport kleding kom jij de winter moeiteloos door.

4. Schoenen afplakken

In de buitenzool (om je plaatjes te bevestigen) en je binnenzooltjes (voor de isolatie, dus tegen zweetvoeten) zitten gaatjes waar koude lucht door naar binnen komt. Leg een stuk, dun papier tussen je binnen- en buitenzool of plak de gaatjes dicht. Let op dat je schoenen niet gaan knellen.

5. Goede sokken

Kleed ook je voeten in laagjes. Gebruik een dunne sok met daaroverheen een dikkere sok. Zorg dat de sok niet te strak zit. Er kan zich daar geen (warm) luchtlaagje tussen je tenen en sokken vormen. Er zijn talloze sokken die (claimen) tegen winterse kou te beschermen. Mijn favoriet is een sok van merinowol. De wol van merinoschapen heeft per vierkante centimeter tien keer zoveel haartjes als bij een normaal schaap. Deze wol werkt fantastisch tegen kou. Tip: leg voordat je vertrekt je sokken op de verwarming of kachel. Je begint dan met lekker warme voeten.
 

Bekijk onze onderhoudsvideo's als jouw MTB of racefiets na een winterse rit wel wat onderhoud kan gebruiken.

6. Boterhamzakjes

Op de verschillende fietsfora lees je mensen die boterhamzakjes over hun voeten trekken. Een simpele en goedkope maatregel en effectief! Trek de boterhamzakjes echter niet helemaal om je voet maar vooral om je tenen. Op deze manier bescherm je de tenen en voorkom je dat je zweetvoeten krijgt. Een boterhamzakje isoleert – zoals je je kunt voorstellen – niet echt.  

7. Warmtepads

Warmtepads of heatpacks zijn verkrijgbaar bij verschillende outdoorwinkels. Deze ‘kussentjes’ leg je voor het fietsen op je voeten. De pads worden gemiddeld 38°C en blijven ongeveer 6 uur warm. Schud de pads voor gebruik en masseer deze kort. Daarna duurt het 10 minuten voordat de pads de ideale temperatuur bereiken. Let op! Om verbranding te voorkomen, plaats je de pads niet direct op je huid.

Meer tips?

Wil je meer goede tips lezen? Check dan regelmatig onze site, schrijf je in voor de nieuwsbrief en upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips en inspiratie.

Upgrade naar PLUS
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant