Laatst gewijzigd op 14 januari 2021
Laatst gewijzigd op 14 januari 2021

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de wielersport?

Tijdens de lockdown gelden strengere regels voor samen sporten. Samen fietsen mag alleen als duo of solo. Ook geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen.
Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de wielersport?
Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de wielersport?

Fiets als duo of rijd solo

Nederland blijft in lockdown tot en met ten minste 9 februari. Niet alleen de horeca, maar ook winkels, zoals fietsenzaken moeten hun deuren sluiten. Tijdens de lockdown mag je gelukkig wel fietsen, maar samen fietsen mag alleen als duo. Vind je het toch te risicovol om samen te fietsen of vind je het lastig om afstand te houden? Maak solo je kilometers of fiets virtueel samen met je clubgenoten of vrienden en daag elkaar uit tijdens via Bkool.

De maximale groepsgrootte van 2 personen geldt zowel voor verenigingen die clubritten organiseren als voor wielersporters die samen afspreken een rondje te maken.

Fiets dichtbij huis

De winter is hét moment voor rustige ritjes, die je prima dichtbij huis kunt doen. Daarmee geef je gehoor aan het dringende advies om zoveel als mogelijk dichtbij huis te blijven. Ben je een mountainbiker? Pak de routes die dichtbij huis liggen en vertrek vanuit huis op de fiets. Meer tips voor mountainbiken met maatregelen lees je HIER

Rijd behoudend

Pas je tempo aan op je ervaring en vaardigheden: neem niet onnodig risico's. Houd er rekening mee dat fietspaden glad zijn door bladeren, modder en het natte weer. 's Ochtends kan het door vorst extra glad zijn. Rijd ook behoudend op de MTB-routes. Zeker beginnende mountainbikers doen er verstandig aan voorzichtig te zijn om letsel te voorkomen. Kies de juiste bescherming en uitrusting en draag altijd een helm.

Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen

Tijdens het fietsen houd je 1,5 meter afstand tot je clubgenoot/fietsvriend(in) én andere verkeersdeelnemers. Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden? Dan geldt de 1,5 meter afstand onderling niet. Tot andere verkeersdeelnemers uiteraard wel.

Afstand houden tot anderen is een basisregel die al geldt sinds het begin van de coronaperiode. Lees HIER hoe je op een veilige manier 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers houdt.

Hoe fiets je veilig samen?

Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Als mountainbiker wil je misschien andere mountainbikers inhalen op bijvoorbeeld singletracks. Of je nu wielrenner of mountainbiker bent: doe dit niet. We doen een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je als duo fietst.

Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Inmiddels ben je er wel aan gewend om niet uit de wind te kunnen fietsen, dus zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door. Ga je samen mountainbiken: houd onderling voldoende afstand. Ook bij de start van de route of terug op de parkeerplaats, vorm je uitsluitend een duo.

Organiseert je vereniging clubritten? De NTFU heeft de maatregelen voor jouw vereniging op een rij gezet.

Kunnen toertochten nog doorgaan?

Evenementen zijn in ieder geval tot en met 9 februari verboden. Dat geldt ook voor toertochten. Deze zijn dan ook niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender. Heb je je ingeschreven voor een toertocht die is afgelast? Neem dan contact op met de organisatie van de toertocht.

Veelgestelde vragen over fietsen in coronatijd

Wielersportbond NTFU heeft de meest gestelde vragen over fietsen in coronatijd op een rij gezet. Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op via info@fietssport.nl.

Geschreven door Redactie Fietssport

Deel dit artikel