• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 13 februari 2020

Op de racefiets van Bergen-Belsen naar Westerbork

Op de racefiets van Bergen-Belsen naar Westerbork om 75 jaar Vrede en Vrijheid te herdenken. Samen met 650 fietsers leg je 300 km af langs historische locaties. Jij kunt je nog opgeven voor dit bijzondere vredesproject! Rij je mee?
Op de racefiets van Bergen-Belsen naar Westerbork

De Stichting Terug naar Westerbork levert in 2020 een internationale bijdrage aan de aandacht voor 75 jaar vrede en vrijheid in Nederland en Duitsland. Voor wielersporters uit Nederland en Duitsland organiseert de stichting een educatieve fietstocht langs de voormalige spoorlijn van Auschwitz naar Westerbork.

"Komende generaties missen verhalen uit de eerste lijn over de Tweede Wereldoorlog."

Doel van de tocht

Met deze fietstocht wil de organisatie vooral jongere generaties laten beseffen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. "Het is iets waar we ons continu voor moeten inspannen. Het is net als fietsen, je moet blijven bewegen om niet te vallen." Door aandacht te geven aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog hoopt het evenement dat niet vergeten wordt wat er is gebeurd en dat de verhalen gedeeld blijven worden. Oudere generaties konden via ouders of grootouders die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, leren van dit moment in onze geschiedenis. De komende generaties kunnen dat helaas niet meer.

Educatieve fietstocht

Een groep van 75 studenten start op 22 april 2020 in Auschwitz en fietst naar Bergen-Belsen. Dit zijn bij voorkeur studenten die de PABO doen, een lerarenopleiding of de studie Geschiedenis. Deze studenten beïnvloeden namelijk veel jongeren tijdens hun carrière en kunnen zo de boodschap over vrede en vrijheid verspreiden. 

In Bergen-Belsen sluit een groep van 650 fietsers aan. Samen rijden beide groepen een tocht van 300 kilometer naar Kamp Westerbork, waar de deelnemers op 4 mei arriveren. De totale afstand bedraagt 1.250 kilometer: onderweg bezoeken de deelnemers historische locaties zoals Auschwitz, Sobibor, Potsdam en Birkenau. De dagelijkse tochten worden afgewisseld met een educatief programma waarin je wordt meegenomen in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Groep 1 legt de tocht in 13 dagen af en groep 2 sluit de laatste 3 dagen aan, van Bergen-Belsen naar Westerbork.

"De studenten beïnvloeden veel jongeren tijdens hun lerarencarrière en kunnen zo de boodschap over vrede en vrijheid verspreiden."

Iedereen kan meefietsen 

Voor beide groepen kun je je nog aanmelden. Bij groep 1 worden vooralsnog alleen studenten geaccepteerd. Inschrijven voor de driedaagse tocht (2, 3, en 4 mei 2020) van Bergen-Belsen naar Westerbork is open voor iedereen. Ben jij een ervaren wielrenner van 18 jaar of ouder en draai je voor 125-150 kilometer per dag fietsen je hand niet om? Dan is dit wat voor jou. Meer informatie vind je op de website van Terug naar Westerbork

Schrijf je in

Wil je meefietsen van Bergen-Belsen naar Westerbork? Meld je dan aan als via dit formulier. Belangrijk om te weten is dat als je je opgeeft, je meedoet aan het sportieve én educatieve deel van de tocht. De kosten om mee te doen zijn € 50,- Hier lees je wat er allemaal is inbegrepen bij het inschrijfgeld. Doe mee aan dit bijzondere internationale vredesproject. 

Update: meer deelnemers van harte welkom

Inmiddels is in januari bekendgemaakt dat er voldoende deelnemers zijn, dus de tocht Terug naar Westerbork gaat door. Maar meer deelnemers zijn nog van harte welkom om het gewenste aantal van 650 sportieve fietsers mee te laten rijden van Bergen-Belsen naar Westerbork. Zorg dat je deze memorabele tocht niet mist.

Jeroen Scholman
Door Jeroen Scholman

Brede interesse in sport, maar van wielrennen gaat mijn hart sneller kloppen. Ik zorg op fietssport.nl voor de leukste artikelen en ridelists en op social media voor het uitlichten van de meest fantastische toertochten.

Dit vind je misschien ook interessant