Op de racefiets van Bergen-Belsen naar Westerbork

Op de racefiets van Bergen-Belsen naar Westerbork om 75 jaar Vrede en Vrijheid te herdenken. Samen met 2.020 fietsers leg je 300 km af langs historische locaties. Jij kunt je nog opgeven voor dit bijzondere vredesproject! Rij je mee?

Op de racefiets van Bergen-Belsen naar Westerbork

De Stichting Terug naar Westerbork levert in 2020 een internationale bijdrage aan de aandacht voor 75 jaar vrede en vrijheid in Nederland en Duitsland. Voor wielersporters uit Nederland en Duitsland organiseert de stichting een educatieve fietstocht langs de voormalige spoorlijn van Auschwitz naar Westerbork.

Doel van de tocht

Met deze fietstocht wil de organisatie alle generaties laten beseffen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. "Het is iets waar we ons continu voor moeten inspannen. Het is net als fietsen, je moet blijven bewegen om niet te vallen." Door aandacht te geven aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog hoopt het evenement dat niet vergeten wordt wat er is gebeurd en dat de verhalen gedeeld blijven worden.

Educatieve fietstocht

Een groep van 75 studenten start op 22 april 2020 in Auschwitz en fietst naar Bergen-Belsen. Daar sluit een groep van 2.020 fietsers aan. Samen rijden beide groepen een tocht van 300 kilometer naar Kamp Westerbork, waar de deelnemers op 4 mei arriveren. De totale afstand bedraagt 1.250 kilometer: onderweg bezoeken de deelnemers historische locaties zoals Auschwitz, Sobibor, Potsdam en Birkenau. De dagelijkse tochten worden afgewisseld met een educatief programma waarin je wordt meegenomen in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Groep 1 legt de tocht in 13 dagen af en groep 2 sluit de laatste 3 dagen aan, van Bergen-Belsen naar Westerbork.

Iedereen kan meefietsen 

De eerste groep van 75 fietsers is al gevuld, maar inschrijven voor de driedaagse tocht (2, 3, en 4 mei 2020) van Bergen-Belsen naar Westerbork kan nog steeds! Ook als je geen student bent. Ben jij een ervaren wielrenner van 18 jaar of ouder en draai je voor 125-150 kilometer per dag fietsen je hand niet om? Heb je daarnaast een goede gezondheid en ben je gemotiveerd om mee te doen aan dit bijzondere internationale vredesproject? Dan is dit wat voor jou. Meer informatie vind je op de website van Terug naar Westerbork

Schrijf je in

Wil je meefietsen van Bergen-Belsen naar Westerbork? Meld je dan aan als via dit formulier. Je wordt de komende maand op de hoogte gehouden en medio januari krijg je bericht over de definitieve inschrijving en deelname. Dan wordt namelijk de beslissing gemaakt of er voldoende deelnemers zijn. Belangrijk om te weten is dat als je je opgeeft, je meedoet aan het sportieve én educatieve deel van de tocht. De kosten om mee te doen zijn slechts € 50,- Hier lees wat er allemaal is inbegrepen bij het inschrijfgeld. Van Polen naar Nederland te ver?

Op Fietssport vind je de complete kalender van de NTFU met ruim 2.500 toertochten in (met name) Nederland voor racefiets en mountainbike. Fiets mee en ontdek nieuwe routes en bijzondere plekken!

Toertochtenkalender

Deel dit artikel

Dit vind je misschien ook interessant