Overig Gewijzigd op 22 februari 2017

Verkiezingen

Mark zet zich bij wielersportbond NTFU in voor de ontwikkeling van de mountainbikesport. In deze column blikt hij alvast vooruit op de Tweede Kamer verkiezingen en de rol die sport daarin speelt.

Verkiezingen

Nog een paar weken te gaan voor de Tweede Kamer verkiezingen met de wetenschap dat ik tijdens het schrijven van deze column de verkiezingsretoriek al zat ben. Elke ochtend als ik opsta, kijk ik met verbazing, nee verbijstering, naar het nieuws dat binnen sijpelt. Waar is de ratio gebleven? Gek word ik ervan! Dat overschreeuwen van elkaar, het goed praten van grove beledigingen onder het mom van vrijheid van meningsuiting, het presenteren van onderbuikgevoelens als feiten en waarheden. In de tussentijd weten we nauwelijks meer hoe we moeten samenwerken, hoe we tot een compromis komen. Want aan compromissen doen we niet meer, daarom hebben we ook het belachelijke aantal van 28 politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Voor elke scheet die dwars zit één.  

Verwarrende tijden dus. Wat te doen? Meeschreeuwen of oplossingen aandragen? En voor welke thema's moet de sport nu op de bres staan deze verkiezingen? Want ook als sportbond proberen we invloed op de politiek uit te oefenen om een zo goed mogelijk sportklimaat te laten ontstaan. En dat is lastig. Want laten we eerlijk zijn, sport is geen big verkiezingsissue. Dat geldt eigenlijk ook voor natuur. Wat we wel kunnen doen, is meer samenwerken, met name met de natuursector. Gezamenlijk pleiten voor meer natuur, meer biodiversiteit en meer ruimte voor buitensport. Niet iedereen vindt die combi logisch, ik hoor en lees vaak kritische noten van sporters over de natuursector. Zo van ‘die lui krijgen tonnen subsidies en vervolgens mag je alleen nog kijken naar natuur.’

"Laten we nu eens stoppen met dat cynische gedoe."

Laten we nu eens stoppen met dat cynische gedoe. Wat is er nu nodig om mensen weer wat ontspannen te krijgen? Juist ja, bewegen in de natuur, liefst zo dicht mogelijk bij huis. In de natuur zijn, werkt stressverlagend, dat is inmiddels wel wetenschappelijk aangetoond. Sport en natuur mogen dan normaliter een sluitpostje zijn in de begroting van een nieuwe kabinet, gezondheid is dat zeker niet. Stijgende zorgkosten zijn een groot thema, een probleem waar de sport- en natuursector een belangrijke rol in kunnen spelen. Preventief wel te verstaan. Dus denk groot, investeer wat mij betreft een miljard in meer en beter beleefbare natuur dicht bij huis, zodat we vaker en sneller gaan sporten of bewegen in het groen. Meer gezonde mensen met een gezonde geest, minder zorgkosten, iedereen happy. Dus stem een beetje sportief en een beetje groen, wellicht keert de ratio dan vanzelf wel weer terug.

Dit vind je misschien ook interessant

Meer weten over sport en verkiezingen?

Check op Allesoversport.nl de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen op de thema's sport en bewegen.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen