Overig Gewijzigd op 25 juni 2021

Hoe houd je 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers?

Hoera. We mogen weer in groepjes fietsen. Uiteraard wel met 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers. Lastig? Welnee; met deze 9 tips ga je veilig en verantwoord op weg.

Hoe houd je 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers?
Hoe houd je 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers?

Maar hoe doe je dat, afstand houden? De NTFU geeft tips en adviezen:

1. Denk na over de groepsgrootte

Fietsen in een groep mag, maar je moet andere weggebruikers nog wel steeds de ruimte geven. En dat wordt lastig als je in een groep van 30 man/vrouw fietst. Want hoe ga je op tijd ritsen voor andere verkeersdeelnemers met zo'n grote groep? Of, hoe houd je afstand als je moet wachten voor het rode licht op een druk verkeerspunt?

Ben je met veel? Splits dan de groep op in kleinere groepen. Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als:

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

8x Tips van de NTFU om veilig en verantwoord je clubritten te hervatten.

2. Ga voor routes over rustige wegen

Laat drukke fietsroutes links liggen en ga voor een route over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand tot anderen. Bespreek voor vertrek de route met elkaar. Ben je een mountainbiker? Pak dan eens de routes die dichtbij huis liggen en vertrek vanuit huis op de fiets. Meer tips voor mountainbiken met maatregelen lees je HIER.

3. Kies een rustig moment

Dit geldt met name op de MTB-routes: door de week is het vaak rustiger dan in het weekend. Ook zoeken andere recreanten het bos op om te wandelen, paardrijden of te fietsen. Houd er rekening mee dat je elkaar vaker tegenkomt. Houd bij je rondje wielrennen, gravelen, mountainbiken er rekening mee dat ook andere mensen graag even een frisse neus gaan halen. Als je agenda dit toelaat, rijd je ritje op een doordeweekse dag.

4. Kijk ver vooruit

Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je snelheid aan te passen en je positie op de weg te kiezen als je andere weggebruikers ziet.

5. Gebruik een bel

Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. Waarschuw elkaar op tijd voor tegemoetkomend of inhalend verkeer.   

6. Haal alleen in als er voldoende ruimte is

Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

7. Lekke band? Van de weg of fietspad af

Ga bij pech, zoals een lekke band, van de weg of het fietspad af. Zo maak je ruimte voor anderen.

8. Maak afspraken

Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar communiceert. Schreeuw zo min mogelijk en spreek tekens met elkaar af: bij afslaan je arm uitsteken en bij stoppen een vuist de lucht in. 

Nu, maar ook straks

Zeker in coronatijd zijn dit gouden regels. Maar ook als we terug gaan naar de 'normale' situatie is het verstandig om volgens deze regels te fietsen. Zo houden we het gezellig op het fietspad. 

Veel plezier en houd rekening met elkaar! 

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen