Laatst gewijzigd op 15 oktober 2020
Laatst gewijzigd op 15 oktober 2020

Hoe houd je 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers?

Fiets je samen, dan mag je vanaf 14 oktober met niet meer dan 4 personen samen fietsen. Ook houd je 1,5 meter afstand tot je clubgenoten of fietsvrienden en tot de andere verkeersdeelnemers.
Hoe houd je 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers?
Hoe houd je 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers?

Maar hoe doe je dat, afstand houden? De NTFU geeft tips en adviezen:

1. Houd je aan de maximale groepsgrootte van 4 personen

Het is toegestaan om in een groep van maximaal 4 personen te fietsen. Gebruik je gezond verstand en houd je aan deze maatregel. Met een kleine groep is het makkelijker afstand houden tot elkaar en anderen als je bijvoorbeeld moet wachten voor het rode licht. Met minder dan 4 personen mag natuurlijk ook. Vind je het toch te risicovol om samen te fietsen of vind je het lastig om afstand te houden? Maak solo je kilometers of fiets virtueel samen met je clubgenoten of vrienden, bijvoorbeeld via Bkool.

2. Thuis de voorbespreking en nabeschouwing? Max. 3 personen

Beperk het aantal mensen dat je thuis ontvangt tot maximaal 3 gasten. Bijvoorbeeld als je thuis bij iemand verzamelt voor vertrek of als je na afloop nog even gezellig wil napraten. Let wel op dat je sinds 14 oktober per dag maar maximaal 3 gasten thuis mag ontvangen.

3. Bepaal je route

Laat drukke fietsroutes even links liggen en ga voor een route over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand van anderen. Fiets je in een groep van maximaal 4 personen? Bespreek voor vertrek de route met elkaar. En onthoud: een koffiestop onderweg of biertje na afloop kan even niet meer, want alle horeca is dicht.

4. Kies een rustig moment

Vertrek in het weekend ’s ochtends eerder om de drukte voor te zijn. Of, als je agenda dit toelaat, rijd je ritje op een doordeweekse dag.

5. Kijk ver vooruit

Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je snelheid aan te passen en je positie op de weg te kiezen als je andere weggebruikers ziet.

6. Gebruik een bel

Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. Gebruik tekens om de anderen in de groep te waarschuwen voor tegemoetkomend of inhalend verkeer. Zo hoef je niet te roepen naar elkaar.   

7. Haal alleen in als er voldoende ruimte is

Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

8. Lekke band? Van de weg of fietspad af

Ga bij pech, zoals een lekke band, van de weg of het fietspad af. Zo maak je ruimte voor anderen.

9. Maak afspraken

Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar communiceert. Schreeuw zo min mogelijk en spreek tekens met elkaar af: bij afslaan je arm uitsteken en bij stoppen een vuist de lucht in. 

Nu, maar ook straks

Zeker in coronatijd zijn dit gouden regels. Maar ook als we terug gaan naar de 'normale' situatie is het verstandig om volgens deze regels te fietsen. Zo houden we het gezellig op het fietspad. 

Veel plezier en houd rekening met elkaar! 

Geschreven door Redactie Fietssport

Deel dit artikel