Overig Gewijzigd op 20 april 2021

Hoe houd je 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers?

Fiets je samen, dan mag je tijdens de lockdown uitsluitend als duo fietsen. Ook houd je 1,5 meter afstand tot je clubgenoten of fietsvrienden en tot de andere verkeersdeelnemers.

Hoe houd je 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers?
Hoe houd je 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers?

Maar hoe doe je dat, afstand houden? De NTFU geeft tips en adviezen:

1. Houd je aan de maximale groepsgrootte van 2 personen

Het is toegestaan om als duo te fietsen. Laten we verstandig met dit 'privilege' omgaan en houd je aan deze maatregel. Als duo is het makkelijker afstand houden tot elkaar en anderen als je bijvoorbeeld moet wachten voor het rode licht. Vind je het lastig om afstand te houden óf ongezellig om alleen te fietsen? Fiets dan virtueel samen met zoveel clubgenoten of vrienden als je wilt via Bkool.

2. Fiets dichtbij huis

Ook al is het voorjaar en worden de dagen langer: fiets zoveel als mogelijk je rondjes dichtbij huis. Daarmee geef je gehoor aan het dringende advies om zoveel als mogelijk dichtbij huis te blijven. Laat drukke fietsroutes links liggen en ga voor een route over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand van anderen. Fiets je als duo? Bespreek voor vertrek de route met elkaar. Ben je een mountainbiker? Pak dan ook de routes die dichtbij huis liggen en vertrek vanuit huis op de fiets. Meer tips voor mountainbiken met maatregelen lees je HIER. En onthoud: een koffiestop onderweg of biertje na afloop kan even niet meer, want alle horeca is dicht.

3. Thuis de voorbespreking en nabeschouwing? Max. 2 personen

Beperk het aantal mensen dat je thuis ontvangt tot maximaal 2 gasten per dag. Bijvoorbeeld als je thuis bij iemand verzamelt voor vertrek of als je na afloop nog even gezellig wil napraten.

4. Kies een rustig moment

Dit geldt met name op de MTB-routes: door de week is het vaak rustiger dan in het weekend. Ook zoeken andere recreanten het bos op om te wandelen, paardrijden of te fietsen. Houd er rekening mee dat je elkaar vaker tegenkomt. Houd bij je rondje wielrennen, gravelen, mountainbiken er rekening mee dat ook andere mensen graag even een frisse neus gaan halen, zeker nu het mooier weer wordt en het langer licht blijft en de meeste locaties nog steeds gesloten zijn. Als je agenda dit toelaat, rijd je ritje op een doordeweekse dag.

5. Kijk ver vooruit

Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je snelheid aan te passen en je positie op de weg te kiezen als je andere weggebruikers ziet.

6. Gebruik een bel

Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. Waarschuw elkaar op tijd voor tegemoetkomend of inhalend verkeer.   

7. Haal alleen in als er voldoende ruimte is

Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

8. Lekke band? Van de weg of fietspad af

Ga bij pech, zoals een lekke band, van de weg of het fietspad af. Zo maak je ruimte voor anderen.

9. Maak afspraken

Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar communiceert. Schreeuw zo min mogelijk en spreek tekens met elkaar af: bij afslaan je arm uitsteken en bij stoppen een vuist de lucht in. 

Nu, maar ook straks

Zeker in coronatijd zijn dit gouden regels. Maar ook als we terug gaan naar de 'normale' situatie is het verstandig om volgens deze regels te fietsen. Zo houden we het gezellig op het fietspad. 

Veel plezier en houd rekening met elkaar! 

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen