• Ons werk
  • Gewijzigd op 9 mei 2025

Terreineigenaren passen deelnemersbijdrage aan na overleg met NTFU

Sinds begin dit jaar vragen terreineigenaren een bijdrage per deelnemer van een toertocht. Om deze kosten betaalbaar te houden voor tochtorganisaties, riep NTFU de beheerders op de bijdrage aan te passen naar het gebruik van de route. Met succes.
Terreineigenaren passen deelnemersbijdrage aan na overleg met NTFU
Terreineigenaren passen deelnemersbijdrage aan na overleg met NTFU
Veel organisaties van gravel- en mountainbiketochten werden begin 2025 geconfronteerd met een onverwachte kostenpost: 10 procent van het inschrijfgeld per deelnemer aan de terreineigenaar. Dat nieuws kwam erg last-minute, zeker voor de organisaties die al in het voorjaar hun tochten gepland hadden staan. De terreineigenaren gebruiken de vergoeding om het onderhoud en beheer van hun natuurgebieden en voorzieningen te betalen. 

De NTFU vindt het goed dat we als gebruiker van de natuur bijdragen aan het behoud ervan. Net als het onderhoud aan je tuin geld kost, kost de natuur bijhouden ook een flinke duit geld. Maar de bond is er wel op tegen dat je als deelnemer van een toertocht flink meer gaat betalen. De kans bestaat dat daardoor deelnemersaantallen teruglopen. Of dat organisaties noodgedwongen ermee stoppen.
 

Betalen naar gebruik

Om de rekening voor iedereen betaalbaar te houden, vindt de NTFU dat terreineigenaren de deelnemersbijdrage moet verlagen. Vaak gaat een route van een tocht over het terrein van meerdere eigenaren. Je fietst dus maar over een deel van het gebied, terwijl volgens de nieuwe regels de organiatie bij elke eigenaar wel de volledige 10 procent moet afrekenen. Dat vindt de NTFU niet realistisch.

Daarom trok Natasha Wijgerse aan de bel. Zij zet zich als belangenbehartiger bij de wielersportbond in voor betere regels en lagere kosten voor jou als deelnemer en voor tochtorganisaties. Bij de gesprekken met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap maakte ze zich er hard voor dat de terreineigenaren de bijdrage aanpassen aan het gebruik van het gebied.

Aangepaste regels

Staatsbosbeheer paste daarop de regels aan. De grootste gebiedsbeheerder in Nederland rekent nu het percentage van de route dat over hun terrein gaat. Voorbeeld: 10 procent van 10 euro deelnemersgeld is 1 euro. Loopt 25 procent van de route over Staatsbosbeheer-gebied, betaalt de organisatie 25 cent per deelnemer. Trailcrews die een overeenkomst met Staatsbosbeheer hebben voor het onderhoud van een mountainbikeroute, zijn uitgesloten van deze onkostenvergoeding.

Brabants Landschap volgde het voorbeeld van Staatsbosbeheer én maakte overkoepelende afspraken met hun buren. Met Natuurmonumenten spraken z af dat als de route minder dan 25 procent over Brabants Landschap-terrein gaat, een organisatie alleen administratiekosten hoeft te betalen. De deelnemersbijdrage gaat dan naar Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten daarentegen nog wel de 10-procent-regel, met een minimum van 1,21 euro per persoon.

Natuur moet openblijven voor fietsers

Verder wil de NTFU dat als we meebetalen aan de natuur, de natuur open moet blijven voor fietsers én deelnemers van toertochten. Dat is op dit moment geen garantie, want op een aantal plekken gaan routes en paden juist dicht.

Verder wil de NTFU dat terreineigenaren overkoepelende afspraken met elkaar maken. Als elke eigenaar een deelnemersbijdrage gaat vragen, zijn de kosten voor tochtorganisaties niet meer te overzien. Ook moet er duidelijkheid komen over de procedures. Zo wil de NTFU dat aanvragen snel en makkelijk ingediend kunnen worden. Maar ook dat ze snel afgehandeld worden.

Stijgende kosten voor tochtorganisaties

De afgelopen jaren zijn organisaties al steeds meer gaan betalen voor toestemmingen en vergunningen. Denk aan hogere leges voor vergunningen, dure procedures als natuurtoetsen, stikstofberekeningen en extra maatregelen als officiële verkeersregelaars en toezichthouders.
 
De meeste organisaties organiseren een tocht zonder winstoogmerk. De kleine marge die ze overhouden, gebruiken ze bijvoorbeeld voor een etentje om de vrijwilligers te bedanken of voor een clubweekend in het buitenland. Door de stijgende kosten, blijft er steeds minder geld over onder aan de streep. De NTFU ziet dat een aantal organisaties daarom besluiten ermee te stoppen. 

Daarnaast zijn er ook tochtorganisaties die al vrijwillig een bijdrage aan de terreineigenaar betalen. Als tegemoetkoming in noodzakelijk onderhoud aan de natuur en als bedankje dat de terreineigenaar wilde meewerken.

Hoe nu verder

De komende periode praat Natasha graag met meer terreineigenaren over de deelnemersbijdrage. Tochtorganisaties die te maken krijgen met deze nieuwe kostenpost, kunnen zich melden via vergunningenservice@ntfu.nl

Namens de NTFU pleit ze ervoor dat ze de regels en kosten verlagen voor tochtorganisaties en uiteindelijk jou als deelnemer. Met NOC*NSF en andere buitensportbonden zet ze zich ervoor dat landelijk de regels, kosten en procedures voor tochtoganisaties verlaagd worden.
Samen verder

Fietssport is er voor sportieve fietsers. Wij strijden voor het openhouden van routes/paden en het voortbestaan van toertochten en clubs. Sluit je bij ons aan zodat we in de toekomst kunnen blijven fietsen. Samen komen we verder.

Sluit je aan
Ellen Stoffels
Door Ellen Stoffels

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant