• Materiaal
  • Gewijzigd op 9 december 2024

Test: Specialized Propero 4 fietshelm

Ik begin meteen maar met de conclusie: de Propero 4 zit mij als gegoten. En dat vind ik het belangrijkste van een fietshelm – naast bescherming van mijn koppie en goede looks uiteraard. Lees verder als je wilt weten of deze helm ook wat voor jou is.
Test: Specialized Propero 4 fietshelm
Test: Specialized Propero 4 fietshelm
Begin dit jaar kwam Specialized op de proppen met de Propero 4. Volgens het Amerikaanse fietsmerk beschermt de helm met MIPS-technolgie niet alleen je kwetsbare koppie, maar levert-ie door zijn gestroomlijnde design ook nog een paar watt snelheidsvoordeel op. Van dat laatste heb ik tijdens mijn racefietsritten rondom Amersfoort en graveltochten op de Veluwe weinig gemerkt –waarschijnlijk fiets ik niet hard genoeg. 

Gestroomlijnd design

Over smaak valt niet te twisten, maar de Propero 4 ziet er strak uit. Dat is precies wat de knappe koppen van Specialized voor ogen hadden. Geïnspireerd door de gestroomlijnde Evade 3 en de goed geventileerde Prevail 3 ontwierpen ze een raefietshelm die volgens hen uitblinkt in aerodynamica én ventilatie. Om van dat eerste iets te merken moet je wel dik 40 kilometer per uur trappen: hier kan ik dus niks zinnigs over zeggen. 



Over de ventilerende eigenschappen uiteraard wel. De 10 ventilatiegaten (5 aan de voorkant, 5 aan de achterkant) doen hun werk zo goed dat je de Propero bijna het hele jaar rond kunt dragen. Bijna: als het kwik de dertig graden aantikt, begint de ingebouwde airco te haperen. Voor snikhete ritten is-ie dus minder geschikt.
 
In dit artikel hebben we de do's en don'ts van helmen voor je op een rijtje gezet.

Perfecte pasvorm

Zoals ik al zei: ik vind de Propero erg prettig zitten. Zowel tijdens het wielrennen als het gravelbiken heb ik de afgelopen maanden geen last gehad van vervelende drukpunten, irritaties of wrijvingen. Dit komt deels door de fijne padding, de dunne straps (rondom de oren) en het handige verstelsysteem - een draaiknop aan de achterkant. Deze zorgen ervoor dat de helm halverwege je tocht niet over je voorhoofd zakt of scheef gaat zitten.

"Het design past gewoon goed bij de vorm van mijn hoofd waardoor ik er niet uitzie als een fietsende champignon"

Ook fijn: het design past goed bij de vorm van mijn hoofd waardoor ik er niet uitzie als een fietsende champignon. Denk aan Toad uit Super Mario. Dit is deels de verdienste van de ontwerpers en deels een kwestie van geluk; het ene merk zit nu eenmaal beter dan het andere merk. 

Nog een hele dikke plus: de twee speciaal ontworpen gleuven aan de voorkant van de helm houden je fietsbril stevig vast. Ook als je een keertje op z’n Chris Frooms naar beneden kijkt of over hobbelige gravelstroken stuitert.

Vijf sterren veiligheid

Hoewel ik de Propero (gelukkig) niet aan een crash test heb onderworpen, zit het met de veiligheid wel snor. De helm (310 gr) is gemaakt van stevige polycarbonaat schaal en een EPS voering - beiden moeten je kersenpit beschermen bij een val. 

Ook het Multi-directional Impact Protection System draagt hieraan bij. MIPS is een extra laag tussen de EPS-voering en de zachte binnenvoering van de helm. Deze laag, ook wel low-friction layer genoemd, is zo ontworpen dat hij onafhankelijk van de buitenschaal kan bewegen. Dit breekt bij een valpartij de roterende impact op je hersenen, wat de kans op hersenletsel vermindert.

"MIPS breekt bij een valpartij de roterende impact op je hersenen, wat de kans op hersenletsel vermindert"

Het high-tech hoofddeksel heeft niets voor niets een 5-sterren beoordeling van het Virginia Tech testlaboratorium, een internationaal erkend industriestandaard voor onafhankelijke helmtesten voor derden. Toch fijn om te weten.

Conclusie

Ben je op zoek naar een strakke helm die lekker zit, veilig is én ook nog eens goed smoelt? Dan heb je met de Specialized Propero 4 een winnaar in handen, euh, op je hoofd. De Propero is ontworpen voor rappe wielrenners, maar ook prima geschikt om lekker relaxt mee te gravelen of te mountainbiken. 

-    Prijs: € 190,-
-    Verkrijgbaar in 6 kleuren en 3 maten (S/M/L). Voor meer info ga je naar specialized.com.

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant