• Overig
  • Gewijzigd op 10 april 2025

Column Rein Zwaan: Slijtende tandwielen

Rein Zwaan is boswachter bij Staatsbosbeheer op de Utrechtse Heuvelrug én fervent mountainbiker. Als columnist voor Fietssport vertelt hij wat er allemaal bij natuurbeheer komt kijken. Dit keer vertelt hij over Technical Trail Features.
Column Rein Zwaan: Slijtende tandwielen
Column Rein Zwaan: Slijtende tandwielen
"Ik herinner mij nog goed hoe ik ruim 30 jaar geleden het mountainbiken ontdekte en samen met een groepje vrienden in het weekeinde lekker het bos in ging. Mountainbikeroutes waren er nog amper en de routes die er waren, lagen er een deel van het jaar zo slecht bij dat je materiaal het zwaar te verduren had. ‘Chainsuck’ en als sneeuw voor de zon slijtende tandwielen hoorden er schijnbaar bij.

Technische uitdagingen op de route bestonden voornamelijk uit plassen waarvan je niet wist hoe diep ze waren en het en der wat boomwortels. Niet te vergeten ook de vele haakse bochten. Een deel van jullie zal het hierboven geschetste beeld herkennen en denkt daar vast nog met plezier aan terug.

In die tijd waren er rond de 50.000 mountainbikers in Nederland. Als je dat afzet tegen het jongste cijfer van 480.000 kun je niet anders zeggen dan dat de sport enorm in populariteit is toegenomen. De mountainbikesport in Nederland is echt een breedtesport die makkelijk toegankelijk is. Op MTB-routes kom ik ouders met jonge kinderen tegen, maar ook fietsers die al een poosje pensioengerechtigd zijn.

Technical trail features

Momenteel zijn er ruim 280 bewegwijzerde routes in Nederland. Dat is wel even anders dan 30 jaar geleden. Afgelopen jaren zijn deze routes steeds verder geëvalueerd en voor velen voldoen ze prima om hun wekelijkse broodnodige natuurvitamines binnen te krijgen.

Met de ontwikkeling van de kleurcodes specifiek voor het Nederlandse landschap is er nog meer verbreding gekomen in het aanbod van de routes. Waar dit verantwoord kan en waar de eigenaar van het gebied daarmee akkoord is, kunnen er nu eventueel rode, zwarte routes of parallel lijnen ontwikkeld worden.

"Het zelf zomaar iets gaan bouwen op het eigendom van een ander is uiteraard totaal ongewenst"

Voor Staatsbosbeheer is het van belang dat de sport veilig voor de deelnemers en verantwoord voor de natuur beoefend kan worden. Het bouwen van kunstmatige ‘technical trail features’ (TTF’s) vinden wij in veel van onze gebieden niet passend en kan alleen met een overeenkomst die een trailcrew met Staatsbosbeheer afsluit.

Gelukkig zijn er voor de mensen die zichzelf op een andere manier willen uitdagen of ontwikkelen tegenwoordig in Nederland ook ruim twintig bikeparken. Het zelf zomaar iets gaan bouwen op het eigendom van een ander is uiteraard totaal ongewenst. Dit komt het draagvlak bij terreineigenaren niet ten goede.

Laten wij samen op een verantwoorde manier blijven genieten van onze mooie sport met respect voor de natuur. Ga het gesprek aan met de beheerder van een gebied en probeer je te verplaatsen in zijn problematiek rond natuurbescherming en natuurbeleving in ons mooie Nederland met 18 miljoen inwoners.
 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant