Wat kun je het beste doen als je een hersenschudding hebt gehad?
Gezond eten en bewegen!
Het komt je misschien bekend voor: je koopt een nieuwe fiets, stelt hem af en maakt laaiend enthousiast je eerste kilometers. Maar als de betovering van je paradepaardje na een paar weken is uitgewerkt, voel je toch wat fysiek ongemak. Je begint te twijfelen: staat het zadel wel goed afgesteld? Zit ik niet te diep? Is het stuur wel de juiste breedte?
Het is vaak het startpunt van een lange zoektocht naar de juiste fietsafstelling. En ook al heb je geen pijntjes, dan nog kun je vaak met een aangepaste houding winst behalen. Doe daarom een dynamische fietspositiemeting als je niets aan het toeval wilt overlaten en perfect op je fiets wilt zitten.
Tachtig procent van de fietsers zit niet optimaal op de fiets, aldus bikefitter Niels Boon van Bikefitting.com. Het gaat het vaakst mis met een te diepe zit. “Veel fietsers willen diep zitten zoals de profs. We zien vaak te weinig spacers onder het stuur en een te lange stuurpen. Gevolg is een te lange houding voor de mate van flexibiliteit van het lichaam.”
"Tachtig procent van de fietsers zit niet optimaal op de fiets"
Dat kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals zadel-, rug-, knie-, nekpijn of gevoelloze vingers. Lage rugpijn staat daarbij met stip op nummer één. Een verkeerde zit kan daarnaast leiden tot een verslechterde krachtsoverbrenging. “Als je bewegingsapparaat niet optimaal samenwerkt met je fiets, vermindert dat je trapefficiëntie.”
Voor prestatiegerichte fietsers zou een goede houding wat Boon betreft dus sowieso een aandachtspunt moeten zijn. “Als je een dure aerobike met hoge wielen koopt om zoveel mogelijk snelheid te winnen, is het raar als je niet naar de juiste fietspositie kijkt.”
In Nederland werken in totaal zo’n 250 dealers met de apparatuur van Bikefitting.com. Boon werkt bij de hoofdvestiging van Bikefitting.com in het Shimano Experience Center in Valkenburg. Wat voor fietsers hij over de vloer krijgt? “De meesten komen langs omdat ze een nieuwe fiets gaan kopen. Het type fietser is heel wisselend. Van fietsers die alleen de juiste fietsmaat willen weten tot prestatiegerichte wielrenners die in een paar uur helemaal worden doorgelicht.”
Hoe gaat een fietspositiemeting bij Bikefitting.com in zijn werk? Je kunt kiezen uit verschillende pakketten. Van een simpel advies voor de beste fietsmaat tot een specifieke tekening van je optimale fietspositie of een gedetailleerd rapport van je pedaalslag.
Daarbij wordt slimme technologie gecombineerd met je persoonlijke wensen en het timmermansoog van de bikefitter. “Je doorloopt bij ons het proces van A tot Z. Je neemt je fiets mee, doet de bikefitting, en gaat met een aangepaste fiets naar huis.”
Een uitgebreide fietsmeting begint bij Bikefitting.com altijd met een intakegesprek. Dat gesprek neemt het meeste tijd in van de hele bikefitting. “Wij vinden de achtergrond van de fietser superbelangrijk. Wat is je fietshistorie en prestatieniveau? Hoe comfortabel of sportief wil je zitten? Met welke pijntjes of blessures moeten we rekening houden?”
Vervolgens worden je schoenplaatjes afgesteld aan de hand van de positionering van je voetbotjes met de Shoe Cleat Adjuster. Daarna wordt met de Saddle Selector gekeken hoe ver de zitbotjes van elkaar staan en welk zadel op basis daarvan het beste bij je past.
De volgende stap is een uitgebreide lichaamsmeting met de 2D Body Analyzer. Dit apparaat meet je lichaam op acht verschillende punten. Op die maten wordt het algoritme van Bikefitting.com losgelaten waarin 1,5 miljoen metingen zijn verwerkt. Uitkomst is een volledig fietsdiagram dat is afgepast op je lichaam.
Grappig genoeg heb je tot dan toe nog geen fiets aangeraakt. Dat komt pas in de volgende fase waarbij je op een flexibel instelbaar fietssysteem stapt. Tijdens een Dynamic Fit wordt je fietshouding geanalyseerd met hulp van een speciale 3D camera die een stickman-versie van jou op het scherm projecteert. Tijdens Dynamic Pedaling Analysis wordt jae pedaalslag geanalyseerd met een unieke powercrankset waarbij de kracht in drie dimensies wordt gemeten.
Op basis van de uitkomsten wordt de fietspositie gefinetuned. De expertise van de bikefitter is in deze fase belangrijk, aldus Boon. “Onze systemen kunnen wel zeggen dat je perfect op de fiets zit, maar er komt ook gevoel bij kijken. Je bent geen robot. Bovendien zijn de maten die het systeem aangeeft niet absoluut. Er is altijd een bepaalde marge waarin de bikefitter kan variëren, afgestemd op de persoonlijke situatie.”
De laatste stap van de bikefitting is het overnemen van de definitieve afstelling op je eigen fiets. Dat gebeurt letterlijk met de precisie van een lazer. Met hulp van de Bike Adjuster wordt de nieuwe houding op de millimeter nauwkeurig afgesteld. “Zo weten we zeker dat je écht met de juiste fietsafstelling naar huis gaat.”
Voor sommige mensen maakt een bikefitting een mijlengroot verschil. “Laatst was hier een kleinere vrouw die moeite had om een racefiets te vinden waarop zij past. Ze had een te lange houding op de fiets. Uiteindelijk hebben we haar fiets kunnen aanpassen met een zo kort mogelijke stuurpen. Een paar weken later kwam er dan weer een oud-basketballer van 2 meter 15, die de wanhoop nabij was omdat hij geen geschikte fiets kon vinden. Uiteindelijk hebben we een gravelfiets gevonden die hij kon ombouwen tot racefiets. Dat was een leuke puzzel.”
"Als iemand jaren succesvol in een bepaalde houding rijdt, krijg je dat niet zomaar veranderd"
Boon ziet dat er ook in het profpeloton veel winst te behalen valt. “Een zo agressief mogelijke zit blijft de norm bij profs, terwijl velen juist gebaat zijn bij een comfortabeler houding.” Zulke adviezen stuiten echter vaak op weerstand, heeft de bikefitter zelf ondervonden. “Als iemand jaren succesvol in een bepaalde houding rijdt, krijg je dat niet zomaar veranderd. Ik heb ooit bij een prof in een schuur in Overijssel gestaan, die ik niet overtuigd kreeg van het nut van een aangepaste fietshouding. Waarom? Hij had net twee voorjaarsklassiekers met zijn specifieke fietshouding gewonnen.”
Welke trends en ontwikkelingen we in bikefitting-land kunnen verwachten? Bikefitting.com wil bikefittings breder en toegankelijker maken. Het bedrijf werkt aan het aanbieden van metingen voor de juiste kleding of helm.
Daarnaast ontwikkelen ze een online tool waarmee je een instap bikefitting thuis met een paar eenvoudige metingen kunt uitvoeren. Dat is al stukken beter dan de standaard maattabellen die op internet rondgaan. Het grote doel is om fietspositiemetingen definitief op de kaart te zetten. “Momenteel wordt maar 1 of 2 procent van de fietsen met bikefitting verkocht. Er valt voor ons dus nog veel te winnen.”
Fietssport PLUS- en NTFU-leden profiteren bij Zilveren Kruis van een collectiviteitsvoordeel: de kosten van een dynamische fietspositiemeting bij een sportarts van een Sportmedische Instelling worden vergoed tot maximaal € 100 per persoon per kalenderjaar. De sportmedische Instelling moet zijn gecertificeerd door de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS), gecertificeerde instellingen vind je op www.sportzorg.nl.
fotocredit: Anna Buick
Voor het behalen van je sportieve doelen wil je fit zijn. Hiervoor is een goede gezondheid belangrijk. Daarom hebben NTFU en Zilveren Kruis afspraken gemaakt over een speciale zorgverzekering voor fietsers.
Ontdek jouw voordeelGek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.
Gezond eten en bewegen!
Praktische tips voor je period pitstop
Ook snel last van koude tenen? Houd ze lekker warm met deze 7 tips.
Betere fietser worden? Duik het terrein in.
Fietsers leven langer en zijn slimmer.
Moeite met vroeg opstaan? Wij geven je 6 tips, zodat het makkelijker wordt.
Zoetemelk zei ooit dat de wedstrijd gewonnen wordt in bed. En hij won de Tour...
Slagroom erbij?
Laat je niet verrassen, ga goed voorbereid op pad.
Zet jouw gezonde spieren in en kom in actie voor Spieren voor Spieren