• Gezondheid
  • Gewijzigd op 17 april 2024

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Door het mooie weer van de afgelopen weken is de teek volop actief. De kans op een tekenbeet is daarom best groot, zeker als je veel in de bossen fietst. Bloedirritant, maar door je goed te beschermen kun je een hoop narigheid voorkomen.
Hoe voorkom je een tekenbeet?
Hoe voorkom je een tekenbeet?

Heerlijk is dat moment waarop de jacks met lange mouwen en de beenstukken in de kast kunnen blijven, als je weer lijntjes kunt gaan kweken, zodra je op de fiets stapt. Maar dat is ook de periode dat tekenbeten weer op de loer liggen. Ruim 1 miljoen mensen lopen jaarlijks een tekenbeet op. Een beetje aandacht voor het ellendige beestje, dat de nare ziekte van Lyme kan overbrengen, is dan ook op zijn plek. Deze week is de nationale Week van de Teek. De bijbehorende website weekvandeteek.nl geeft volop informatie over de teek en hoe je jezelf tegen beten kunt beschermen. 

"Voor mountainbikers en gravelfietsers ligt het risico uiteraard een stuk hoger"

Het idee dat teken in bomen of struiken zitten en zich spontaan daaruit op iemand laten vallen is inmiddels achterhaald. Over het algemeen lopen wielrenners die gewoon op de weg blijven dus weinig gevaar op een tekenbeet – maar het risico is er nog steeds! Voor mountainbikers en gravelfietsers ligt het risico uiteraard een stuk hoger. 

Lange sokken

Op tekenradar.nl kun je lezen hoe jezelf kunt kleden om je tegen tekenbeten te beschermen. Omdat teken vooral in hoog, schaduwrijk gras en tussen dode bladeren zitten, is het aan te raden om beenstukken of lange sokken aan te trekken als je in een dergelijke omgeving gaat fietsen, ook als het warm is. Je kunt je kleding daarnaast inspuiten met DEET. Neem er dan één met een minimum concentratie van 30%. 

Systematisch controleren

Maar omdat teken zich natuurlijk ook kunnen verplaatsen op je lichaam en naar een stukje blote huid op zoek kunnen gaan, blijft het advies aan iedereen die een dagje buiten is geweest om het lichaam grondig te controleren. Check hieronder hoe je dat systematisch doet.

Toch gebeten: wat nu?

Kom je erachter dat je een tekenbeet hebt opgelopen, dan is er nog niet direct iets aan de hand. Zorg er in elk geval wel voor dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert. Dit kun je zelf doen met een tekenpen, of je kunt ervoor naar de huisarts. Je kunt ook een pincet gebruiken; probeer in dat geval de kop zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken en haal de teek er voorzichtig uit. Ontsmet een tekenbeet nooit met alcohol, jodium of olie vóórdat je de teek verwijdert, altijd pas erna. 

"Een rode plek of rode kring rondom die plek duidt namelijk op de ziekte van Lyme"

In de meeste gevallen heb je de teek op tijd verwijderd en is er nu niks meer aan de hand. Houd de oorspronkelijke tekenbeet nog een paar weken in de gaten om daar zeker van te zijn. Een rode plek of rode kring rondom die plek duidt namelijk op de ziekte van Lyme. Ook een grieperig gevoel met koorts en spierpijn, een hangend ooglid of tintelingen kunnen daarop duiden. Ga in dat geval altijd naar je huisarts, want als je de ziekte niet op tijd behandelt kan deze zich verder ontwikkelen, met mogelijk chronische gewrichtspijnen en huidaandoeningen tot gevolg. 

Kortom: pas op, maar geniet

Zo’n vaart hoeft het niet te lopen, maar je voorkomt dat vooral door gewoon een beetje alert te blijven. Draag hoge sokken of beenstukken, zodra je de natuur in gaat en controleer regelmatig of je een tekenbeet hebt, dan komt het eigenlijk altijd wel goed. Wees dus voorzichtig, maar vergeet vooral ook niet te genieten. Veel fietsplezier deze zomer!

 

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Vier keer per jaar ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant