Eerste indruk van de Absolute Cycling The One fietsnavigatie
Duurzaam en strak design uit Arnhem.
Ook wij fotografen veel fietsen, onder andere voor reviews, reisverhalen en routeverslagen. En ook privé schieten Fietssport redacteuren Ard en Bram er vrolijk op los. Hierdoor durven we te beweren dat we het een en ander van gelikte fietskiekjes afweten. Doe daarom je voordeel met deze 8x fototips.
Een Instagramwaardige foto van je paradepaartje valt of staat met de achtergrond. Als deze namelijk niet klopt, dan kun je het perfecte plaatje wel vergeten.
Ga dus eerst op zoek naar een mooie of orginele achtergrond zoals een kleurrijke muurschildering, een glooiende weg, een afgebladderde fabrieksdeur, een uitzichtpunt, een bosrand etc. In het algemeen geldt: hoe rustiger de achtergrond, hoe beter je racefiets, mountainbike of gravelgrinder uit de verf komt.
"Ga eerst op zoek naar een mooie achtergrond"
Het makkelijkste is om je fiets ergens tegenaan te zetten. Bijvoorbeeld tegen een paaltje, hek, muur of boom. Maar hoe neem je een vrijstaande foto van je ros?
Dat kan op meerdere manieren. Zo kun je een rondslingerende tak, stok of ander voorwerp gebruiken om je fiets magisch rechtop te laten staan. Dit doe je door een kant van de tak onder de bidonhouder te steken en de andere kant ergens in de grond te prikken. Als wielrenner kun het linkerpedaal (dat recht naar beneden wijst) op je bidon of helm laten leunen.
Een andere methode is om een fietsmaatje te vragen om jouw fiets bij het voor- of achterwiel vast te houden en deze even los te laten zodat jij precies op dat moment een fotootje kunt schieten. Zorg er wel voor dat hij of zij je fiets weer op tijd opvangt.
Over smaak valt niet te twisten, maar scheef zittende zadeltasjes en fel gekleurde bidons maken een foto meestal niet mooier. Ben je een echte perfectionist, leg je ketting dan op het buitenblad, zet de crankarmen horizontaal, draai de ventielen van je banden op 6 uur en zorg er voor dat het stuur kaarsrecht staat.
De beste camera is degene die je bij je hebt. Voor fietsers is dit meestal een makkelijk mee te nemen smartphone. En daar is niks mis mee; de huidige generatie slimme telefoons maakt belachelijk goede (detail)foto’s.
Een paar handige tips: maak de lens(en) schoon; zorg voor een scherpe focus (door het onderwerp op je scherm aan te tikken); zet de flits uit; maak ook gebruik van de portretfunctie (voor mooie scherptediepte); check meteen of de foto's scherp zijn; gebruik apps (Instagram, Snapseed, PS Express) om dat ene kiekje net wat mooier te maken.
Echte fotografen laten de smartphone liever links liggen en gebruiken een compact camera of een systeemcamera.
Het is gebruikelijk om een foto recht van de zijkant te maken. Niks mis mee, maar niet altijd even spannend. Speel daarom met het perspectief.
Maak bijvoorbeeld ook foto’s schuin van achteren, laag bij de grond of juist schuin van boven. Doe dit zowel met een normale lens als een groothoeklens (zit op veel smartphones). Detailfoto’s doen het vaak ook goed. Probeer hierbij rekening te houden met de vorm van de fiets (frame), opvallende onderdelen (crank, wielen, derailleurs), gebruikssporen (modder) of persoonlijke details (gewrapte fietscomputer of naamsticker).
Het juiste licht kan je foto maken of breken. Wil je dat de kleuren van jouw ros van de foto afspatten? Fotografeer dan met de zon in je rug – zorg er wel voor dat je eigen schaduw niet in de weg zit.
Toch kan tegenlicht ook hele fraaie (silhouet)foto’s opleveren. Voorwaarde is wel dat er niks achter je fiets staat. Maak de foto nog fraaier door de zon achter je bike te ‘verstoppen’. Hierdoor worden de contouren van je fiets geaccentueerd waardoor het net lijkt alsof-ie uit een gloeiend heet bad komt.
Waarom het wiel opnieuw uitvinden als je het kunstje ook kunt afkijken? Instagram staat vol met hele toffe fietsplaten. Zoek bijvoorbeeld op de #cyclingphotography of #baaw en laat je inspireren door anderen. Vaak is er onder je fietsvrienden ook wel iemand die een goed oog voor foto's heeft. Vraag haar/hem gewoon eens om een paar tips.
Oefening baart kunst, dat geldt ook voor fotografie. Kijk tijdens het fietsen goed om je heen en stop als je een fotogenieke spot ziet. Breng bovenstaande tips in de praktijk en je zult zien dat je fietskiekjes steeds beter worden. Wees wel gewaarschuwd: de kans bestaat dat je steeds vaker in de remmen knijpt.
Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.
Duurzaam en strak design uit Arnhem.
"Niet voor niets is overachieve ons motto"
Op zoek naar een nieuwe helm? Lees dan verder.
Betrouwbare verlichting voor donkere ritten.
Goede investering in zichtbaarheid.
Strak en scherp geprijsd brilletje.
Puike prijsvechter.
"Het is fijn als je je niet over je materiaal hoeft te bekommeren"
Snelle crosscountry sloffen!
Een unieke, capabele én premium fietscomputer