• Gezondheid
  • Gewijzigd op 29 november 2024

Fietsen als je ongesteld bent

Bloody mary! Het is weer die tijd van de maand. Net nu je wilde gaan fietsen! Want hoe, waar en wanneer wissel je je tampon of maandverband? En waar laat je het daarna? Marina en Ellen van Fietssport geven je tips voor een praktische period pitstop.
Fietsen als je ongesteld bent
Fietsen als je ongesteld bent
Voordat we beginnen, willen we graag drie dingen benadrukken:

Geen menstruatie is hetzelfde

Wat voor de ene fietsende vrouw goed werkt rondom haar menstruatie, werkt misschien niet voor de andere.

Luister altijd naar je lichaam

Leg jezelf niks op en doe vooral waar je zin in hebt. Pas je tempo, tijd of afstand (of alle drie) aan als dat nodig is. Het is helemaal prima om een uurtje minder te fietsen of de korte afstand te rijden. En ja, het is ook écht oké als je niet fietst!

Weet dat je niet de enige bent

Dagelijks zijn 800 miljoen vrouwen op de wereld ongesteld (bron: Women.inc). Ongetwijfeld fietsen er daarvan ook heel veel. Menstrueren is de normaalste zaak van de wereld, dus praat erover! Met vrouwen, mannen, op én naast de fiets.

1. Tampon, menstruatiecup of maandverband

Draag een tampon of een menstruatiecup. Maandverband kan, maar door het bewegen over je zadel kan het verschuiven. Als je geen tampon kunt (ver)dragen, kun je ook zonder menstruatieproduct fietsen. Je gebruikt je zeem in zo’n geval dan als ingebouwd maandverband. Was je broek zodra je thuiskomt om er zeker van te zijn dat 'ie weer schoon wordt.

2. Draag een zwarte fietsbroek

Wat je ook kiest: maak je niet te druk, doorlekken is bijna onmogelijk met zo’n enorme zeem. En als dat zo is, dan is dat maar zo. Niet over in zitten!  Draag in ieder geval een zwarte fietsbroek: die is met dit soort dagen je beste vriendin.

3. Gebruik pijnstillers (als dat nodig is)

Als je veel last hebt van buikkrampen of menstruatiepijn, kan het helpen om voor vertrek een pijnstiller in te nemen. Dit kan je helpen om je comfortabeler te voelen tijdens het fietsen.

4. Neem een blauw boterhamzakje mee

Doe thuis in een blauw boterhamzakje een verfrissingsdoekje. Deze doe je na gebruik samen met je tampon terug in het zakje. Blauw maskeert rood. Je zadeltasje is een goede plek om het daarna in te stoppen.

5. Zorg voor voldoende pauzes

Plan onderweg een of meerdere pauzes in om je menstruatieproducten te controleren en jezelf op te frissen als dat nodig is. Het geeft je ook de kans om te checken hoe je je voelt.

6. Trakteer jezelf op taart

Stop bij je favoriete fietscafé en combineer het nodige met een groot stuk taart – want die heb je zeker nu wel verdiend!

7. Plan je route langs openbare toiletten

Liever gelijk weer verder fietsen? Voeg dan - als je je route in Komoot uitstippelt - de optie 'openbare toiletten' toe als waypoint. Of download de HogeNood-app en plan je route langs een van de 9.500 openbare wc’s. 

8. Zoek een beschutte plek

In de natuur is de kans op een wc minder groot. Stop dus als je een rustige beschutte plek tegenkomt. Fiets je samen, vraag iemand in de gaten te houden of er mensen aankomen als je dat prettig vindt.

9. Weet bij wie je altijd kunt stoppen

Plan je rondje halverwege langs huis of niet te ver van huis of bij familie of vrienden waarvan je weet dat je altijd mag aanbellen. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

10. Help elkaar!

Als je samen of in een groep fietst, vertel de ander – of in ieder geval één persoon in de groep – dat je ongesteld bent. Zeker als je veel last van je menstruatie hebt. Het is fijn als iemand van je situatie op de hoogte is en begrijpt als je een extra keer wilt stoppen of als het even niet zo lekker gaat.

Help elkaar als iemand een tampon vergeten is mee te nemen en jij hebt er nog wel één bij en val elkaar bij als je op onbegrip in de groep stuit. Ongesteld zijn hoort er gewoon bij!

11. Laat de wegkapitein menstruatieproducten meenemen

Rijd je in een groep onder leiding van een wegkapitein, bijvoorbeeld bij een club? Spreek dan af dat de wegkapitein altijd een extra tampon bij zich heeft. Vaak heeft zo’n wegkapitein ook een EHBO-bidon bij zich, waar je prima ook een paar extra tampons in kunt steken.
 

12. Stel menstruatieproducten beschikbaar op de club

Ben je lid van een wielervereniging met een eigen clubhuis? Vraag dan of ze menstruatieproducten zichtbaar beschikbaar willen stellen op de wc. En dat er ook prullenbakken zijn, zodat je tampon of maandverband weg kunt gooien en niet mee naar huis hoeft te nemen. 

Deel jouw tips!

Wat doe jij als je gaat fietsen en je bent ongesteld? Deel jouw tips voor een period-pitstop via redactie@fietssport.nl.

Door: Marina van Dijk en Ellen Stoffels
Foto's: Tjemme Stegenga, La Vie Velo
Ellen Stoffels
Door Ellen Stoffels

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant