• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 juni 2024

Top 5 kasseistroken in Zeeuws-Vlaanderen

De voorjaarsklassiekers zijn onderweg. Dat betekent kijken naar renners die over kasseien knallen. Zelf het klassiekergevoel ervaren? Reis af naar Zeeuws-Vlaanderen en koers als een echte Flandrien over de koppen. Dit zijn mijn 5 favoriete stroken.
Top 5 kasseistroken in Zeeuws-Vlaanderen
Top 5 kasseistroken in Zeeuws-Vlaanderen

Helaas zijn er door de asfalt- en ontwikkeldrang van ons Nederlanders kilometers en kilometers aan kasseien verloren gaan. Dan heb ik het niet over keurig gelegde sierstroken in oude dorpen en steden, of scheef liggende klinkerwegen.

"De mooiste stroken liggen in niemandsland"

Nee, de mooiste stroken liggen in niemandsland, liefst met een ‘ruggetje’ en plukken gras die tussen de kieren omhoog schieten. Diep verscholen in de polders van Zeeuws Vlaanderen, tegen de Belgische grens, liggen de mooiste kasseien van Nederland. Voor het schrijven van dit artikel stippelde ik een 157 km lange route uit.: Zeewse kasseien en de Westerschelde. Hierbij reeg ik 12 kasseienstroken aan elkaar vast. Dit zijn mijn 5 favorieten.

Download hier de Zeeuwse kasseien en de Westerschelde-route. 

5. Schorerweg **

Langs een van de dijkjes die het plaatsje IJzendijke beschermt tegen het hoge water ligt de Schorerweg. Als je vanaf de IJzendijkseweg de 800 meter lange strook opdraait, zie je in verte het eeuwenoude stadje al liggen. Hoewel de wind – die in Zeeland altijd aanwezig lijkt – de strook tot een uitdaging kan maken, hoef je van de steentjes niet veel te vrezen. De kasseien op de Schorerweg liggen er heel netjes bij.

4. Kasseiweg **

Wanneer je in zuidelijkere richting de Oudemansdijk afrijdt en plots merkt dat de bidons uit je frame stuiteren, dan zit je op de Kasseiweg. Geen originele naam met een prachtig verhaal maar de naam vertelt precies wat je kunt verwachten. De strook is 600 meter lang en eindigt in het Belgische gehucht Moleke bij grenspaal 328. 

3. Kerkweg ***

In het midden van niets ligt het plaatsje Sint-Kruis, dat over een van de mooiste stroken van Zeeuws-Vlaanderen beschikt. De oude, smalle Kerkweg is 750 meter langt en slingert met een aantal flauwe bochten tussen de bieten- en aardappelvelden door. Een strook uit het boekje. 

2. Bolderweg ***

Ten westen van de Driesprongweg ligt een onverharde weg, maar aan de andere kant van de kruising ligt een prachtige kasseistrook van zo’n 700 meter. De Bolderweg loopt tussen twee akkers door en komt uit bij een boerenbedrijf. Niet zo gek dat de strook aan de zijkanten is verzakt en er spleten tussen de keien ontstaan.

De strook wordt regelmatig op de proef gesteld door zware landbouwmachines. Vroeg in het voorjaar – het klassiekerseizoen – is het hier extra goed opletten. Verloren gewassen en modder vormen dan een extra obstakel op de toch al uitdagende strook. 

1. Smokkelweg/Timmermansweg *****

Misschien wel de zwaarste maar zeker de mooiste kasseienstrook van Nederland: de combinatie van de Smokkelweg en de Timmermansweg. Een van de scherprechters in de Omloop van de Braakman, een van de mooiste en oudste koersen van Zeeland.

De twee stroken liggen midden in de verlaten Clarapolder ten zuiden van het buurtschap Pyramide en zijn via een T-splitsing aan elkaar verbonden. De Smokkelweg en Timmermansweg bieden samen zo’n 2.750 meter pijn, schoonheid en uitdaging. Omdat je Nergens in Nederland kom je zo dicht bij Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen dan hier. Hier kun je je stukbijten op een oneindig lijkende strook van kasseien. 

Videotip: met de racefiets over de kasseien in Zeeuws-Vlaanderen

foto- en videocredit: Jobu Production

Deze route downloaden

Voor het schrijven van dit artikel stippelde ik een 157 km lange route in Zeeuws-Vlaanderen uit. Hierbij reeg ik 12 kasseienstroken aan elkaar vast. Deze route ook fietsen? Neem een PLUS-account en je kunt onbeperkt routes (1000+) downloaden.

Ik wil Fietssport PLUS
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant