• Ons werk
 • Gewijzigd op 4 juni 2024

5x Regels van de Buitencode

Nederland heeft prachtige bossen. Ideaal om al mountainbikend van te genieten. Maar ook wandelaars, hardlopers en ruiters vinden het fijn om de natuur in te trekken. Dus kom je elkaar wel eens tegen. Voorkom irritaties, houd je aan de Buitencode.
5x Regels van de Buitencode
5x Regels van de Buitencode

De Buitencode bestaat uit vijf simpele regels. Door je eraan te houden kunnen we met z'n allen van de natuur blijven genieten.

1. Respecteer de natuur

Maak geen lawaai en neem je afval mee.

 • Maak geen onnodig lawaai. Je verstoort de rust van andere recreanten en dieren in het bos.
 • Train in kleine groepen. Dit komt minder intimiderend over op andere recreanten én is veiliger.
 • Gooi je afval in de afvalbak of – wanneer deze er niet is of vol is – neem het mee naar huis. Ook die banaan en sportreep.
 • Rem rustig om de ondergrond te sparen. Ook de vrijwilligers die MTB-routes onderhouden, zullen je dankbaar zijn.
 • Geef alleen overdag je bike de sporen. Tussen zonsondergang en zonsopkomst is het betreden van de meeste natuurgebieden verboden (voor iedereen). Dit geeft dieren de kans om rustig te slapen of ongestoord hun kostje bij elkaar te scharrelen.
 • Sla een weekje over als het langdurig of intensief geregend heeft; de route kan zich herstellen van het vele water. Dit noemen we trailrespect.
Waarom je 's nachts niet het bos in mag? Rein Zwaan, boswachter bij Staatsbosbeheer, legt het uit.

2.  Houd je aan de toegangsregels

Check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.

 • Je mag niet overal vrij fietsen. Check daarom de toegangsborden - die bij de diverse ingangen van een gebied staan.
 • Houd je ook aan deze regels. Blijf op de voor jou bestemde paden: een MTB-route herken je aan het internationale MTB-teken (een driehoekje met daaronder twee rondjes). 
 
Lees ook ons artikel Waar mag je mountainbiken?

3. Geef elkaar de ruimte

Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.

 • Nader je een ruiter of wandelaar? Minder vaart en laat horen (stem of bel) dat je eraan komt.
 • Pas je snelheid aan op de omgeving. Minder vaart op drukke plekken, bij oversteekplaatsen of als je andere recreanten nadert.
 • Haal (langzamere) medebikers alleen in als het veilig kan. Dat betekent afremmen en aangeven dat je er langs wilt. Passeren doe je pas op een breder stuk of op het moment dat je fietsende collega ruimte maakt.
 • Kom je met de auto naar de start van de MTB-route? Houd dan 3-5 meter afstand als je achter een paardentrailer parkeert i.v.m. de klep.
 
Dit zegt Olympisch mountainbikekampioen Bart Brentjens over trail respect.

4. Wees vriendelijk

Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

 • Groet elkaar vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.
 • Heb begrip voor de natuurbeleving van anderen. Iedereen geniet op zijn of haar manier van de natuur. De een doet dit door zo hard mogelijk over singletrackts te slingeren, terwijl de andere op zijn dooie akkertje over een bospad sloft. Houd rekening met verschillen en blijf vriendelijk.
Ook als gravelbiker groet je uiteraard elke wandelaar, ruiter en fietser vriendelijk. Check de Gravel Code maar eens.

5. Spreek elkaar aan

Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

 • Informeer elkaar over de Buitencode, bijvoorbeeld als je op pad bent met vrienden/vriendinnen die de gedragsregels niet kennen of volgen. 
 • Spreek ook andere bikers en bosgebruikers vriendelijk en respectvol op hun gedrag aan.

Waarom is de Buitencode er voor mountainbikers?

De meeste mountainbikers houden rekening met anderen én de natuur. Niet elke biker kent echter de gedragsregels in de natuur en op de MTB-routes. Deze kleine groep verpest het voor de rest; ongewenst gedrag heeft z'n weerslag op de hele mountainbikesport. Mountainbikers komen bijvoorbeeld negatief in het nieuws waardoor andere recreanten - onterecht - een negatief beeld van alle bikers krijgen. Dit kan weer tot gevolg hebben dat in sommige gebieden, waar spanningen tussen gebruikers zijn en/of er schade aan de natuur is, delen van MTB-routes gesloten dreigen te worden.

Over de Buitencode

De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWBN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU.

Blijven genieten van onze sport

Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS-gebruiker kan de NTFU zich inzetten op het gebied van belangenbehartiging zodat jij nu en in de toekomst kunt blijven genieten van onze sport, op de weg en op de trails.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant