• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 10 juli 2025

Seven Summits: meerdaagse graveltocht over zeven Nederlandse toppen

Seven Summits rijgt de letterlijke én figuurlijke gravelhoogtepunten van Nederland aaneen. Van de Veluwe tot de Sallandse Heuvelrug, de Achterhoek en Montferland. Bram de Vrind verkende de route en genoot van een heerlijk bikepack avontuur.
Seven Summits: meerdaagse graveltocht over zeven Nederlandse toppen
Seven Summits: meerdaagse graveltocht over zeven Nederlandse toppen
De naam van de route doet misschien vermoeden dat je met een pickel en klimtouwen aan de slag moet. Maar wees gerust: Seven Summits verwijst slechts met een knipoog naar de lijst met hoogste beklimmingen op de zeven continenten die geldt als de heilige graal onder alpinisten. 

In Nederland zijn veel van de mooiste gravelpaden, als je het mij vraagt, te vinden op de verschillende stuwwallen die ons vlakke kikkerlandje nog enig reliëf geven. Zo ontstond het idee voor een gravelroute die een serie van die natuurgebieden verbindt. De Seven Summits rijgt de hoogtes aaneen van de Veluwe, Sallandse Heuvelrug, Achterhoek en Montferland.

Meerdaagse tocht

Met 300 kilometer schoon aan de haak, kun je de route in twee, drie of vier dagen doen. De route maakt een ronde van Arnhem naar Zwolle en terug, dus je kunt zelf kiezen waar je hem oppakt. Het profiel is glooiend, maar lieflijk: tijdens je ‘klimexpeditie’ pak je in totaal 1000 hoogtemeters mee. Maar vergis je niet: deze uitdaging vraagt het nodige van de benen en je bepakking.

Omdat we maar twee dagen de tijd hebben en 150 kilometer per dag net een brug te ver vinden, pakken we de route op bij Apeldoorn. Van daaruit fietsen we naar Zwolle om met de voorspelde noordenwind in de rug naar het zuiden af te zakken richting eindpunt Arnhem. Van daaruit pakken we de trein terug naar Apeldoorn. Met 240 kilometer waarvan dik 160 kilometer meewind maken we het onszelf gemakkelijk. Maar gemak dient de mens, nietwaar? 

Koninklijk gravel

Vanaf randje Apeldoorn rollen we al gauw Kroondomein Het Loo binnen, de achtertuin van de koninklijke familie. Golvende ‘doubletracks’ strekken zich voor ons uit. Een enkele keer met wat losliggend zand – in de zomer is het hier vaker ploeteren, maar vandaag hebben we geluk. De zon schijnt, de frisse noordenwind houdt de temperatuur op een aangename achttien graden. De heides en bossen zijn uitgestrekt en aan de gravelpaden lijkt geen einde te komen.

Een heerlijke start van onze graveltrip. ‘Koninklijk gravelen’ is populair, want de ene na de andere gravelbiker, met tasje aan het stuur, genietend van de omgeving, komt ons tegemoet. 

Ons doel van vandaag is een blokhut op camping Noetselerberg op de Sallandse Heuvelrug dik 100 kilometer verderop. Maar eerst krijgen we nog de noordelijke Veluwe voor de wielen. We volgen een mix van verharde fietspaden en gravelstroken. Zo nu en dan pakken we de onverharde stoken die naast het asfalt lopen.

Ook al fiets je op twintig meter van het asfalt, je hebt er een totaal andere beleving. Pak ze mee waar je kunt! 
We steken de IJssel over en zijn in, jawel, Overijssel. Tijd voor een pitstop met een broodje kaas en koffie to go bij winkelcentrum Forelkolk in de Zwolse buitenwijk Schellerlanden. Het contrast tussen de natuurpracht van de Veluwe en het hoefijzervormige winkelcentrum van zandkleurige baksteen, gedecoreerd met blauwe Albert Heijn-vlaggen, kan bijna niet groter.

"We zien een ooievaarsnest op een dode boom en een kudde kamelen"

Terug op de fiets, krijgen we het cadeau dat onze weer-app beloofd had: meewind. Met een lekker tempo maken we de oversteek over het platteland naar de Sallandse Heuvelrug. Dit ‘tussenstuk’ is allerminst saai. We zien een ooievaarsnest op een dode boom en een kudde kamelen (ja echt!) in een weide en worden verrast door een coulisselandschap met glooiende akkers en gehooide velden. Een mix van klinkerwegen, zandstroken en prachtig ‘champagnegravel’ trekt aan ons voorbij. 

Sallandse Klapzandrug

De Sallandse Heuvelrug komt in zicht. Maar eenmaal op deze ‘summit’, blijkt er een haar in de boter te zitten. Door de aanhoudende droogte is een deel veranderd in een ‘Sallandse Klapzandrug’. Mopperend duw ik mijn fiets door het losse zand naar boven terwijl fietsmaatje Mats voor me uit beeld verdwijnt. We hebben de route op dit punt inmiddels aangepast!

Als klapstuk van de eerste etappe beklimmen we de Grote Koningsbelt, met 76 meter het hoogste punt van de heuvelrug. Een betonnen pad mondt uit in een gravelstrook die naar de top van de heuvel loopt. Heidevelden rollen vanaf de hellingen richting het Twentse laagland aan de horizon. Een prachtige afsluiter van de fietsdag.

"Heidevelden rollen vanaf de hellingen richting het Twentse laagland aan de horizon. Een prachtige afsluiter van de fietsdag"

De Noetselerberg ademt de sfeer van een heerlijk kneuterige en gezellige familiecamping. Groepjes kinderen cirkelen rond op stepjes, het is een drukte van belang in de binnenspeeltuin en ouders doen de afwas bij het sanitairgebouw. Na een douche van exact 5 minuut en 36 seconden (de timer geeft ons niet langer) stappen we ‘Bistro de Oale Ste’ binnen voor een heerlijk diner. Tip: reserveer vooraf een tafel, want de bistro is populair.



Ardennengevoel


De volgende ochtend halen we verse broodjes bij de campingwinkel: croissant, pistoletje, plakje kaas, beetje jam. Het is beduidend kouder dan gisteren. Vanaf de camping rollen we vrijwel direct het knisperende gravel van de Sallandse Heuvelrug op. 

"Met 40 meter hoogte is de beklimming weinig imposant, maar de Markelose Berg blinkt wel uit in schoonheid"

Ten zuiden van Holten blijft het landschap vriendelijk glooien. De ‘summit’ Markelose Berg komt in zicht. Met 40 meter hoogte is de klim weinig imposant, maar de berg blinkt wel uit in schoonheid. We klimmen offroad naar het Provinciaal verzetsmonument, genieten van een doorkijkje op Markelo in de vallei en dalen over een singletrail door de velden. Het is één van mijn favoriete stukken in de route: op en af, over een mix van gravelstroken, bospaadjes en klinkerwegen. Met wisselende vergezichten en doorkijkjes. 

Even later zien we de eerste groene vlaggen met diagonaal kruis wapperen: dag Sallandse Heuvelrug en Markelose Berg, hallo Achterhoek! Bij Barchem wacht de beklimming van de ‘summit’ Zwiepse Berg (46 meter). Een klinkerweg leidt naar een huis met fenomenaal uitzicht op de top. Een leuke singletrackafdaling volgt over de lokale mountainbikeroute. Goed te doen op de gravelbike, maar pas op voor een aantal boomwortels. “Het lijkt hier wel de Ardennen”, roept een jongen die met zijn vader voorbijfietst. Dat gevoel hebben wij nou ook!

We smikkelen van een Achterhoekse Spekpannenkoek bij De Heikamp onder Ruurlo. De pannenkoeken zijn brandstof om het gaspedaal verder in te drukken: we fietsen met wind in de rug over gravelstroken waar geen einde aan lijkt te komen. Het nummer ‘Oerend Hard’ van Normaal speelt in m’n hoofd. De kilometers vliegen voorbij.

Superboerenland

De Achterhoek is landschappelijk misschien niet het hoogtepunt van de route, met een overdaad aan gravelstroken is het wel een plek om je gravelhart op te halen. We ontdekken dat je zelfs in Doetinchem uitstekend kunt gravelen. We passeren sportpark De Bezelhorst, waar De Graafschap traint, gravelen richting het Slingeland Ziekenhuis om vervolgens de stad van de Superboeren te verlaten. 

We steken de snelweg over en zien in de verte de heuvels van Montferland opdoemen: de laatste ‘summit’ op onze lijst. De beklimming van de Poasbult (42 meter) bij Stokkum doet het Frankrijk-gevoel opborrelen. Het gravelklimmetje over met flauwe bocht over de Molenberg bij Stokkum is misschien wel het meest idyllische van de hele route. 

"De beklimming van de Poasbult (42 meter) bij Stokkum doet het Frankrijk-gevoel opborrelen"

Even later rollen we vlak over de Duitse grens de Eltenberg af over via een fraaie gravelafdaling. De laatste 25 vlakke kilometers naar Arnhem hebben we tegenwind. Toch fietsen we met een glimlach. Na twee dagen bikepacken zijn de benen leeg, maar is het hoofd vol van alle belevenissen.

De Seven Summits is geen extreme route, maar wel één die blijft verrassen. Het fietsen van ‘summit’ naar ‘summit’ zorgt voor een lekker ritme in de route. En elke streek of natuurgebied heeft weer zijn eigen verrassingen en karakter. Zo draagt elke stuwwal, elk gravelpad, elke onverwachte klim draagt bij aan het gevoel van avontuur – gewoon in Nederland.

Download de route

De route is 293 kilometer lang en telt 1010 hoogtemeters.

Pluspunten

+ Veel variatie
+ Lekkere flow: van heuvelrug naar heuvelrug
+ Rustige paden, vooral ten oosten van de IJssel

Minpunten

- Op sommige stukken in de Veluwe kan het druk zijn
- Enkele ‘tussenstukken’ met veel asfalt


Download de route
 



Onze uitrusting

BRAM
  • Fiets: Cube Nuroad C:62 PRO (€2499)
  • Afmontage: Shimano GRX RX820 12-Speed (mechanisch)
  • Tassen: Achter: Acid Drybag for handlebar back pack Pro 9 in combinatie met Acid Seatpost Carrier Beam Wing. Frame: Acid Panniers Framebag 4
  • “Super stabiel systeem, met kwalitatief goede tassen. De carrier beam voegt wel dik een halve kilo extra gewicht toe.

MATS
  • Fiets: Cube Nuroad C:62 RACE (€3499)
  • Afmontage: Shimano GRX Di2 RX820 12 speed (elektronisch)
  • Tassen: Achter: Acid Saddle Back Pack Pro 11. Frame: Acid Frame Back Pack Pro 3
  • “Pluspunten voor de looks van beide tassen en het systeem om de touwtjes netjes op te rollen. De zadeltas gaat wel wat sneller wiebelen.” 
Klik hier voor een uitgebreide review van de Acid tassen.


 
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant