• Advertorial
  • Gewijzigd op 30 juni 2025

Kiezen voor Schwalbe is kiezen voor duurzame en eerlijke fietsbanden

Als sportieve fietser wil je zorgeloos van de natuur blijven genieten. Schwalbe helpt daarbij met eerlijke en duurzaam gemaakte banden. Zo gaat jouw fietsplezier niet ten koste van anderen.
Kiezen voor Schwalbe is kiezen voor duurzame en eerlijke fietsbanden
Kiezen voor Schwalbe is kiezen voor duurzame en eerlijke fietsbanden

Duurzame keuze

Als sportieve fietser trap je heel wat kilometers weg, zowel in binnen- als buitenland. Daarbij geniet je volop van de natuur, en daar willen we natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen blijven genieten. Schwalbe begrijpt dat als geen ander en zet vol in op duurzaamheid. Met initiatieven als Fair Rubber, SeaWastex, binnenbandrecycling en gerecycled carbon black (rCB) maakt Schwalbe duurzame keuzes makkelijk én haalbaar.

Eerlijke rubberteelt

Rubber is de basis van elke fietsband, maar waar het vandaan komt, blijft vaak verborgen. Schwalbe verandert dat met het Fair Rubber-project. Samen met Fair Rubber e.V. en lokale boeren op Java (Indonesië) koopt Schwalbe eerlijk verhandeld natuurrubber in. Zo ontvangen kleine boeren en rubbertappers een premie bovenop de wereldmarktprijs, een direct steuntje in de rug voor hun levensonderhoud en lokale gemeenschappen.

"25% van alle Schwalbe-banden bevat eerlijk rubber"

Bovendien wordt het rubber geteeld in zogeheten agroforestry-systemen, waarbij rubberbomen samen groeien met andere gewassen. Dat bevordert biodiversiteit, beschermt het ecosysteem en verlengt de levensduur van de plantages. Waar in 2020 nog 277 kleine boeren meededen aan Fair Rubber programma, zijn dat er inmiddels ruim 5.000. Het resultaat: 25% van alle Schwalbe-banden bevat eerlijk rubber. Dit aandeel groeit de komende jaren verder door. Zo zijn onder andere alle gravelbanden uit de G-ONE-serie en de Pro One-modellen gemaakt van 100% fair rubber.

Schwalbe Recycling System

Een lekke band hoort erbij, maar wat doe je met de oude binnenband? Tot voor kort belandden die bij het restafval en werden ze verbrand. Schwalbe kwam als eerste met een grootschalig recyclingprogramma: het Schwalbe Recycling System.

Het werkt simpel: je levert je oude binnenband in bij de fietsenmaker, Schwalbe verwerkt hem tot nieuwe grondstoffen. Samen met meer dan 6.500 fietsenmakers in Europa - en al 800 in de Benelux -  zijn er inmiddels meer dan 14 miljoen binnenbanden ingezameld en gerecycled. Dit bespaart grondstoffen én drukt de CO2-uitstoot flink. Van elke nieuwe Schwalbe-binnenband bestaat inmiddels 20% uit gerecycled materiaal, zonder in te leveren op kwaliteit!

"Inmiddels zijn er meer dan 14 miljoen binnenbanden ingezameld en gerecycled door Schwalbe"

Een andere innovatie is het gebruik van gerecycled carbon black (rCB). Carbon black is een belangrijk bestanddeel van fietsbanden en wordt normaal uit fossiele olie gewonnen. Schwalbe haalt dit nu met een eigen recyclingproces terug uit oude banden. Sinds 2024 wordt 70% van het assortiment - van stadsbanden tot race-, gravel- en mountainbikebanden - met rCB gemaakt. Dit bespaart tot 80% CO2 ten opzichte van traditioneel carbon black, zonder dat de prestaties of levensduur eronder lijden.

Eerlijk en duurzaam: Green Marathon

Alle duurzame initiatieven komen samen in één band: de Green Marathon. Deze band combineert gerecycled rubber, fair rubber én gerecycled carbon black. Maar daar blijft het niet bij: de silica is gewonnen uit rijstschillen, de hieldraad is gemaakt van gerecycled staal en het karkas bestaat volledig uit gerecycled nylon van oude visnetten (SeaWastex).

"Deze band combineert gerecycled rubber, fair rubber én gerecycled carbon"

Het resultaat is een band die voor 80% uit gerecyclede of hernieuwbare materialen bestaat, voor 99% vrij is van schadelijke stoffen en een minimale CO2-voetafdruk heeft. Uit een onafhankelijke levenscyclusanalyse blijkt dat de Green Marathon 41% minder CO2 uitstoot dan zijn voorganger. Dat is pas echt impact maken!

Ga voor groen, ga voor Schwalbe

Voor de bewuste fietser die topkwaliteit en innovatie wil combineren met verantwoordelijkheid voor mens en natuur, is er eigenlijk maar één keuze: Schwalbe. Lever je oude binnenband in bij de fietsenmaker en kies voor een circulaire band. Zo draag jij bij aan een schonere toekomst, en gaat jouw fietsplezier niet ten koste van de natuur.


 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant