• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 7 februari 2024

Kasseien in Nederland: 5x verrassende stroken

De meeste fietsers laten ze liever links liggen, maar de echte liefhebber stuitert het liefst hele dagen over de steentjes. Omdat kasseien in ons landje zeldzaam zijn, zetten we 5x stroken uit evenveel provincies voor je op een rij.
Kasseien in Nederland: 5x verrassende stroken
Kasseien in Nederland: 5x verrassende stroken

1. Kapelweg, Mill (Noord-Brabant)

Buiten West-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Drenthe zijn de stroken op één hand te tellen (bij wijze van spreken). In het oosten van Brabant, in het dorpje Mill, ligt nog een plaatje van een strook. In een flauwe bocht die voor de 15-eeuwse Onze Lieve Vrouwen ten Hove kapel doorloopt, liggen 250 meter aan prachtige, vierkante kasseien.

 

2. Heezerspoor Oostzijde, Soest (Utrecht)

Een naald in een hooiberg zoeken is in de provincie Utrecht makkelijker dan een kasseienweg vinden. Toch hebben we er eentje voor je opgespoord: Heezerspoor, Oostzijde. De zeldzame strook bevindt zich schuin tegenover het Hilton Hotel en staat haaks op de N413. Omdat de kinderkopjes er redelijk netjes bijliggen, is de 250 meter strook ook voor beginnende stuiterballen goed te doen.

 

3. Maasberg, Elsloo (Limburg)

Een beetje Ronde van Vlaanderen binnen onze landsgrenzen. Anders dan in Vlaanderen zijn de kasseistroken die omhoog lopen in Nederland schaars. Gelukkig hebben we de Maasberg in Zuid-Limburgse dorpje Elsloo. De 'berg' en de daaropvolgende met Dorpstraat en Raadhuisstraat zijn geplaveid met kasseien en daarmee een prooi voor de echte flandrien. Het klimmetje duurt maar kort maar tikt toch even de 10% aan, daarna is het stevig doorstoempen en stuiteren tot de stenen achter je liggen. Tot 2013 was de Maasberg een vaste prik in de Amstel Gold Race, maar sindsdien wordt er gekozen voor de zuidelijker gelegen Slingerberg in Geulle die wel geasfalteerd is. 

 

4. Tweelingen, Schoonloo (Drenthe)

Voor de puristen: deze strook bestaat niet uit echte vierkante kasseien, maar de Drentse flintstroken zijn een hel om overheen te fietsen. Zo ook de 2.700 goed verscholen strook Tweelingen in boswachterij Schoonlo. Omringd door bossen en heidevelden bekruipt je hier het gevoel alleen op de wereld te zijn. Genieten!

 

5. Kerkweg, Sint Kruis (Zeeland)

In het midden van niets ligt het plaatsje Sint-Kruis, dat over een van de mooiste stroken van Zeeuws-Vlaanderen beschikt. De oude, smalle Kerkweg is 750 meter langt en slingert met een aantal flauwe bochten tussen de bieten- en aardappelvelden door. Een strook uit het boekje. Niet vies van een uitdaging? Fiets de kasseien richting België, dan heb je de wind meestal schuin van voren.

 

Ontdek nog meer stroken in onze app

In onze Fietssport-app staan niet alleen alle toertochten en routes van Fietssport, je vindt er ook de mooiste spots bij jou in de buurt. De app staat boordevol uitdagende klimmen, interessante monumenten, leuke wielercafés én de mooiste kasseien. Download de app en ontdek maar liefst 43 Nederlandse kassei- en flintstroken.

Foto's: Bram de Vrind, Jonah van de Burgt, Erik Tolboom

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant