• Training
  • Gewijzigd op 14 maart 2024

Waarom je juist nu bij een vereniging moet aansluiten

Het voorjaar is in aantocht! Tijd om de winterslaap uit je ogen te wrijven en je aan te sluiten bij een fietsclub. Nieuwe rondjes ontdekken, beter leren fietsen én gezellig kletsen. We geven je 9x goede redenen om nu lid te worden van een club.
Waarom je juist nu bij een vereniging moet aansluiten
Waarom je juist nu bij een vereniging moet aansluiten

1. Geen saaie, bekende rondjes meer 

Met apps als Strava en Komoot lijkt het maken van een route peulenschil geworden. Toch is het maken van een mooie, veilige en ‘goed lopende’ route nog niet zo eenvoudig. Wil je nooit meer een doodlopende weg inslaan, stuiteren over scheefliggende stoeptegels of elke 3 minuten stilstaan bij een verkeerslicht? Dan moet je bij een fietsclub zijn. Zij hebben routemeesters met jarenlange ervaring, liefhebbers die de mooiste plekjes kennen: van slingerende dijkweggetjes tot verscholen kuitenbijters. We beloven dat je plekken gaat ontdekken die je nog niet kende.  

Twijfel je of fietsen bij een vereniging iets voor jou is? In de maand april kun je 4 weken lang vrijblijvend meefietsen.

 

2. Veiliger fietsen in een peloton

Het klinkt misschien raar, maar fietsen bij een club is veiliger. Uit cijfers van de NTFU en verzekeraar Meijers blijkt dat er relatief vaker ongelukken gebeuren bij individuen en kleine groepen dan bij fietsverenigingen. Dat komt omdat clubs voorzorgsmaatregelen treffen. Zo zijn er wegkapiteins die de groep veilig begeleiden en worden routes met zorg uitgekozen.

3. Beter fietsen met hulp van instructeurs en ervaren leden 

Veel verenigingen hebben opgeleide instructeurs die je (nog) beter leren sturen, vertellen hoe je de afdaling veiliger neemt en ten allen tijde je balans houdt. Naast die instructeurs heb je ook nog tal van ervaren leden die je van alles over fietsen, materiaal en routes kunnen vertellen.  

Pas gestart met fietsen? Leer in vier weken de basistechnieken van het wielrennen of mountainbiken met Start2Bike


4. Samen trainen voor een doel

Nu er langzaam versoepelingen aangekondigd worden, kan het plannen beginnen. Misschien wil je dit jaar nog een monstertocht rijden of de Mont Ventoux beklimmen. Waarschijnlijk ben jij niet de enige. Bij een vereniging kom je eensgezinde mensen tegen waarmee je samen kunt optrekken en kunt voorbereiden op jouw uitdaging.

5. Nooit meer alleen op het terras  

Hoe vaak is het afgelopen jaar voorgekomen dat je alleen op een bankje een reep naar binnen schuift en een slok uit je bidon nam? Als je in een peloton fietst, zit je nooit meer alleen op het terras. 

6. Deelnemen aan gezellige activiteiten  

Bij verenigingen worden tal van leuke activiteiten georganiseerd. Wat dacht je van een fietsweekend naar de Eifel, een fietsreis naar Mallorca of een gezellige BBQ? Niet verplicht, maar wel super gezellig!

7. Voer eens andere gesprekken 

Nederland telt kleine clubs met 20 leden maar ook grote clubs met honderden fietsers. In plaats van altijd maar naast hetzelfde fietsmaatje te rijden, kun je dus makkelijk rouleren van fietspartner. Zo gaan de gesprekken niet snel vervelen.

8. Fiets verder en makkelijker 

Iedereen die ooit in een peloton heeft gefietst, kan dit beamen. In een groepje bespaar je tientallen procenten van je energie en houd je het dus veel langer vol. Daardoor kun je verder fietsen, nieuwe plekken ontdekken en beter genieten van de omgeving en het gezelschap. 

9. Profiteer van Fietssport-voordeel 

Veel fietsverenigingen zijn aangesloten bij wielersportbond NTFU. Word je lid van een van deze 520 verenigingen? Dan ben je ook automatisch Fietssport-lid. Je profiteert dan van een goede fietsverzekering, korting op toertochten, Fietssport Magazine en nog veel meer.  

Bekijk hier alle voordelen.

Ontdek en fiets mee 

Zoek en vind op Fietssport.nl/clubs een leuke club bij jou in de buurt en fiets vrijblijvend een maandje mee. Zo ontdek je of de club bij je past.
 

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant