Overig Gewijzigd op 7 juni 2021

Wat betekenen de versoepelingen voor de wielersport?

We vroegen samen met NOC*NSF het kabinet meer mogelijkheden voor de sport en die komen er aan! Daarmee kunnen we eindelijk antwoord geven op die ene vraag: ja, je mag sinds 19 mei weer in een groep fietsen. Wel houd je nog steeds 1,5 meter afstand.

Sinds 5 juni hoef je tijdens het sporten onderling geen afstand meer te bewaren. Maar, respecteer dat andere weggebruikers wel de 1,5 meter afstand willen en moeten bewaren. Geef elkaar dus de ruimte, bijvoorbeeld als je inhaalt of passeert.

Houd rekening met elkaar en anderen

Laten we verstandig met dit privilege omgaan. Houd daarom rekening met andere weggebruikers en respecteer de 1,5 meter afstand. Geef de ruimte als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt. 

Ben je met veel? Splits dan de groep op in kleinere groepen. Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen. Ga voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als de route (is er veel of weinig verkeer), het tijdstip (in het weekend of door de weeks), het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit) en ervaring van je clubgenoten/vrienden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters rekening houden met anderen: denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails op gaat.

We geven je in dit artikel 9 tips hoe je elkaar en anderen minimaal die 1,5 meter ruimte geeft.

Clubritten

Wielerverenigingen kunnen weer clubritten rijden. Je leest HIER hoe je veilig als vereniging weer op pad gaat.

Toertochten

Een vraag die veel gesteld wordt: wanneer kunnen toertocht weer plaatsvinden? Goed nieuws: dat kan weer, als de gemeente toestemming geeft. Geeft de gemeente groen licht? Dan komt de tocht (terug) op de toertochtenkalender.

Houd in ieder geval Fietssport.nl/toertochten in de gaten. Lees hier onze laatste update over toertochten.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over fietsen in coronatijd? Check dan dit artikel van wielersportbond NTFU, waarin je de veelgestelde vragen over fietsen in coroantijd op een rij vindt.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen