Overig Gewijzigd op 25 juni 2021

Wat betekenen de versoepelingen voor de wielersport?

Het gaat de goede kant op. De meeste coronamaatregelen zijn daarom niet meer nodig. Wel houd je nog steeds 1,5 meter afstand.

We mogen weer clubritten én toertochten rijden. Net als jullie, zijn we ontzettend blij dat dat weer mogelijk is, want we hebben hier met z'n allen ontzettend lang op moeten wachten. Op die manier zijn we bijna weer terug bij de 'normale' situatie. De eerste tochten staan inmiddels terug op de kalender. Houd de kalender goed in de gaten: er komen steeds meer nieuwe tochten bij. Check bovendien deze tips zodat je goed voorbereid aan de start van je tocht staat.

Geef elkaar de ruimte

Fietsen in een groep was al sinds 5 juni toegestaan. Je hoeft tijdens het sporten onderling ook geen afstand meer te bewaren. Maar, tot andere weggebruikers geldt de 1,5-meter-maatregel nog wel. Respecteer dat andere weggebruikers wel afstand willen en moeten bewaren. Geef elkaar dus de ruimte, bijvoorbeeld als je inhaalt of passeert.

Houd rekening met elkaar en anderen

Laten we verstandig met dit privilege omgaan. Houd daarom rekening met andere weggebruikers en respecteer de 1,5 meter afstand. Geef de ruimte als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt. 

Ben je met veel? Splits dan de groep op in kleinere groepen. Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen. Ga voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als de route (is er veel of weinig verkeer), het tijdstip (in het weekend of door de weeks), het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit) en ervaring van je clubgenoten/vrienden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters rekening houden met anderen: denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails op gaat.

We geven je in dit artikel 9 tips hoe je elkaar en anderen minimaal die 1,5 meter ruimte geeft.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over fietsen in coronatijd? Check dan dit artikel van wielersportbond NTFU, waarin je de veelgestelde vragen over fietsen in coroantijd op een rij vindt.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen