Voeding Gewijzigd op 26 september 2022

Recept: Stamppot

De oer-Hollandse stamppot zorgt voor een forse doses vitaminen en de bijbehorende vette worst of speklap leveren extra energie. Zeer welkom, want in de eerste maanden van het seizoen kunnen de kilo's eraf vliegen.

Recept: Stamppot

Voor elk type groente bestaan wel een of meerdere stamppotrecepten. Voorbeelden zijn hete bliksem (aardappelen en appels), hutspot (aardappel, wortels en ui), blauwe jan (aardappelen en rodekool al dan niet met appelen) en boerenkoolstamppot. Een typisch Nederlands stamppot wordt gecombineerd met een vette worst, gehaktbal of met hachee.

De combinatie van aardappelen en groente, vaak in een verhouding van 1:1, zorgt voor een forse doses vitaminen. Zorg dat je niet te veel vocht toevoegt tijdens het koken en gooi daarvan vervolgens niet te veel weg. Daarmee zorg je dat alle vitamines en mineralen worden bewaard. Een opscheplepel stamppot levert al gauw zo’n 10-12 gram koolhydraten.  

Zelfs de vette worst of speklap kunnen je helpen bij het ‘stoempen’. Want, vooral in de eerste maanden van het seizoen als de fietskilometers weer toenemen, kunnen de kilo's eraf vliegen. De vette vleessoorten leveren wat extra energie.

Wil je liever minder vet en toch een lekkere bite? Rooster eens stukjes rookworst kort in de oven op 180°C (pas op, het kan snel gaan, dus zorg dat je erbij blijft!). Wanneer je de plakjes uit de oven haalt, zijn ze lekker krokant en kun je ze gemakkelijk door de stamppot versnipperen. Een andere tip voor de liefhebber van mager vlees: gebruik kort aangebraden gerookte kipfilet.

Aan de slag!

Zin in een stamppot met een koolhydraatrijke, magere hachee? Onderstaand hacheerecept komt uit het boek Goud op je Bord van sportkok Erik te Velthuis. Voor één persoon (voor meer personen vermenigvuldig onderstaande met het aantal personen)

Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen