• Voeding
  • Gewijzigd op 16 oktober 2023

Eten en drinken tijdens toertochten: bekijk het voedingsschema

Goed eten en drinken is tijdens het volbrengen van je fietsdoel een must. Maar wat en hoeveel kun je het beste eten en drinken op de fiets? Bekijk het voedingsschema.
Eten en drinken tijdens toertochten: bekijk het voedingsschema
Eten en drinken tijdens toertochten: bekijk het voedingsschema
Herinner je je de beelden van Mathieu van der Poel die volledig stilviel tijdens de finale van het WK wielrennen van 2019 in Yorkshire? Experts wijten het aan een hongerklop. Het bewijst maar hoe belangrijk goed eten en drinken is op de fiets, zelfs voor de meest getalenteerde renners ter wereld.

Tijdens de langste afstanden van Luik-Bastenaken-Luik (LBL) of Limburgs Mooiste zit je al gauw acht tot elf uur op de racefiets. Doe je Limburgs Mooiste op de MTB, dan ben je al gauw zes tot zeven uur onderweg. Daarvoor moet je genoeg brandstof hebben, in de vorm van koolhydraten.

Je lichaam heeft doorgaans slechts voor een uurtje fietsen koolhydraten in voorraad. Als je koolhydraten opraken, schakelt je lichaam over op het verbranden van vetten. Dat kan alleen op lagere intensiteit. Gevolg: je moet noodgedwongen een tandje terugschakelen. In het ergste geval voelt het echt alsof je een knal van de man met de hamer krijgt. Het is dus superbelangrijk om koolhydraten tijdens je fietsavontuur aan te vullen.

Water is niet genoeg

Minstens zo belangrijk is het aanvullen van vocht. Of het nu warm of koud is tijdens jouw fietsavontuur, je zult vocht verliezen. Dat kan via urine en zweet, maar ook via je uitademing. Bij twee procent vochtverlies kun je al prestatievermindering hebben. Daarnaast kan vochttekort ook leiden tot hoofdpijn, concentratieverlies en meer vermoeidheid.
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant