Wat heb je als fietser echt nodig: voedingssupplementen of volstaat een gezond dieet?
Check de handige tabel met mineralen en vitamines.
Hieronder drie verschillende recepten voor je. De havermout is het snelste klaar, de andere twee hebben wat meer bereidingstijd nodig. Je kunt de pap neutraal maken en er later in het bakje smaken aan toevoegen, zoals fruit, noten, pitten zaden, bijenpollen, kaneel, anijszaadpoeder, cacao of honing. Ontdek wat jij lekker vindt en durf te experimenteren. De recepten zijn voor 1 persoon geschikt.
Benodigdheden: 1 kopje havermout, 2,5 kopje melk of een plantaardige ‘melk’, half handje rozijnen, theelepel kaneel.
Schenk de melk in een pan en breng het aan de kook, roer de havermout, rozijnen en kaneel door de melk. Laat dit samen 1 minuut koken. Zet de hittebron uit en leg de deksel op de pan. Laat het geheel even staan.
Benodigdheden: 1 kopje quinoa, vier dadels, theelepel kaneelpoeder, 2½ kopje amandel-, rijst-, of havermelk. Eventueel naar smaak wat rijststroop toevoegen.
Snijd de dadels in kleine stukjes. Doe de quinoa en de melk met kaneel in de pan. Breng het aan de kook. Zet het vuur zacht en laat de quinoa in 10 minuten gaar worden. Dadels door de quinoapap scheppen. Hittebron uitzetten. Leg de deksel op de pan en laat nog ruim 10 minuten staan. Eventueel wat rijststroop toevoegen voor de smaak.
Benodigdheden: kopje boekweitgrutten, stukje verse gember, halve theelepel kaneel, vier gedroogde abrikozen, 2½ kopje amandel-, rijst- of havermelk.
Schil de gember en rasp de gember fijn. Snijd de abrikozen in kleine blokjes. Zet de melk op met daarin de boekweitgrutten en geraspte gember en wacht tot het kookt. Laat de pap met een deksel op de pan 20 minuten zachtjes doorkoken op een laag pitje (af en toe roeren). Schep de stukjes abrikoos door de pap. Strooi wat kaneel erover.
Eet smakelijk!
Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.
Check de handige tabel met mineralen en vitamines.
Wat moet je eten en drinken tijdens je fietsuitdaging? Bekijk het schema.
Voor zowel lunch als diner.
Voeding voor de lange en de korte termijn.
Wat je moet weten over koolhydraten en vetten.
Waar moet je vooral op letten als je sport in de warmte?
Ga je sneller fietsen van een kopje koffie?
Dé vitaminebom voor de fietser.
Wat kun je het beste eten als je voor een tocht nog een eindje moet reizen?
Stap op met een goede vochtbalans.