Laatst gewijzigd op 17 november 2020
Laatst gewijzigd op 17 november 2020

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de wielersport?

De regels voor samen sporten zijn nog een keer verscherpt. Fietsen mag nog, maar één maatregel treft elke wielersporter: de maximale groepsgrootte van 4 personen. Met minder mag natuurlijk ook. Ook geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen.
Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de wielersport?
Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de wielersport?

Fiets met max. 4 personen of minder

We mogen weer met 4 mensen samen fietsen, in plaats van 2. Deze maatregel geldt vanaf 19 november. Ook houd je tijdens het fietsen 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen. Samen fietsen met méér dan 4 personen mag niet. Met minder natuurlijk wel. Fiets met z'n drieën, tweeën óf solo als je dat veiliger vindt. Ook houd je tijdens het fietsen 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen.

De maximale groepsgrootte van 4 personen geldt zowel voor verenigingen die clubritten organiseren als voor wielersporters die samen afspreken een rondje te maken. De verscherpte coronamaatregelen gelden vanaf 19 november.

Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen

De anderhalve-meter-maatregel geldt ook (weer) tijdens het samen sporten, voor wielersporters van 18 jaar en ouder. Tijdens het fietsen houd je 1,5 meter afstand tot je clubgenoot/fietsvriend(in) én andere verkeersdeelnemers

Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden? Dan geldt de 1,5 meter afstand onderling niet. Tot andere verkeersdeelnemers uiteraard wel.

Afstand houden tot anderen is een basisregel die al geldt sinds het begin van de coronaperiode. Lees HIER hoe je op een veilige manier 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers houdt.

Hoe fiets je veilig samen?

Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Toch doen we een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je met z'n tweeën, drieën of vieren fietst. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Het zal even wennen zijn om niet uit de wind te kunnen fietsen, maar zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door.

Vind je het toch te risicovol om samen te fietsen of vind je het lastig om afstand te houden? Maak solo je kilometers of fiets virtueel samen met je clubgenoten of vrienden tijdens de Fietssport League op Bkool.

Organiseert je vereniging clubritten? De NTFU heeft de maatregelen voor jouw vereniging op een rij gezet.

Kunnen toertochten nog doorgaan?

Evenementen zijn sinds 14 oktober verboden. Dat geldt ook voor toertochten. Deze zijn dan ook niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender. Heb je je ingeschreven voor een toertocht die is afgelast? Neem dan contact op met de organisatie van de toertocht.

Veelgestelde vragen over fietsen in coronatijd

Wielersportbond NTFU heeft de meest gestelde vragen over fietsen in coronatijd op een rij gezet. Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op via info@fietssport.nl.

Geschreven door Redactie Fietssport

Deel dit artikel