Zaterdag 9 okt
Groningen (Groningen)

BRM 200km Rust en Ruimte 2021

Zoals de Groningse chansonnier Ede Staal ooit al zong, Groningen is de provincie “veur wel de rust en roemte wil”. Dat nummer ging over Nieuwe Statenzijl, maar rust en ruimte is het officieuze motto van de provincie, zeker buiten Stad: waar je in Friesland of Drenthe nog wel eens een toerist ziet, heb je in de Ommelanden het rijk voor jezelf.

Vanaf de start gaan we eerst over binnenweggetjes door het Middag-Humsterland langs de kerk van Fransum uit de 13e eeuw en de Piloersemaborg, een van de laatste borgen die nog als boerderij wordt gebruikt. Na Zoutkamp, tot het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 een vissersdorp bekend om zijn garnalen en paling, duiken we het Nationaal Park Lauwersmeer in, waar het zeker in de herfst goed vogels spotten is.

Na de eerste controle in Lauwersoog gaat de route over het weidse landschap van het Hogeland en langs dorpjes als Pieterburen (van de zeehondjes), Usquert (met een door Berlage ontworpen, voormalig gemeentehuis), Doodstil (mooiste plaatsnaam van Nederland) en Spijk, wiens kenmerkende kerk met slotgracht dient als tweede controle.

Langzaam maakt het Hogeland plaats voor het Oldambt, ook wel bekend als Oost-Groningen met zijn roerige geschiedenis. Wie goed kijkt, ziet nog steeds de protserige boerderijen van de landeigenaren en de armoedige arbeidershuisjes in dorpjes als Finsterwolde en Nieuw-Beerta. Na de laatste controle in Nieuweschans gaat het weer westwaarts naar de finish. Langzaam wordt het land weer dichter bevolkt en komt er meer beschutting van bomen.

Het binnentreden van de stad Groningen is bij het voormalige gehucht Euvelgunne dat ooit bijna verdwenen was ten gunste van een bedrijventerrein. Gelukkig was er één boer, die tegenstand bood (https://www.2doc.nl/documentaires/series/makers-van-morgen/2018/de-laatste-boer-van-euvelgunne.html). Decennia lang heeft hij zijn veebedrijf in leven gehouden, midden in dit bedrijventerrein. Nu loopt hier een fietspad langs, dat laat zien hoe het platteland er uit zag voordat de stad oprukte. Daarna is het nog een paar kilometer naar de finish, zoals vertrouwd bij Spaa


Toertocht
Online inschrijven

Wil je verder inzoomen?

Toertocht details 200 km

Starttijd
08:00 - 10:00 uur.
Deelnemers verwacht
Rustig, je hebt alle ruimte om van de route en de verzorging te genieten.
Startlocatie
Spaak: koffie en koers
plan route
Daginschrijving mogelijk
Nee
Kosten deelname
€ 10,00 (Basic account),
€ 8,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot 8 oktober 2021.
Organisatie
Randonneurs Nederland
Website
www.randonneurs.nl/brevet/brm-200-groningen-2/
Kenmerken
Toiletten aanwezig
  • Prijs-kwaliteitverhouding

  • Route en omgeving

  • Verzorging onderweg

  • Voorzieningen startlocatie

  • Route-aanduiding

Wil je de reacties op deze toertocht zien?

Log in of registreer

Beoordeling toevoegen

Je beoordeling helpt andere sportieve fietsers op weg. Bedankt!

1000 tekens over
1000 tekens over

Beoordelingen met onjuiste informatie of beledigende teksten worden van Fietssport verwijderd.
De voorwaarden kun je hier lezen.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen