• Voeding
  • Gewijzigd op 25 april 2023

Fietssport receptenboek

Wij bundelden onze favoriete recepten voor, tijdens of na afloop van je training in dit receptenboek. Eenvoudig en snel te bereiden en hartstikke gezond.
Fietssport receptenboek

1. Quinoa salade

Deze quinoa salade is een ideale maaltijd na het fietsen. Alle verloren energie vul je op een gezonde manier weer aan. Deze salade zit vol met gezonde eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Met veel groente, zaden, pitten, peulvruchten, oliën, noten en natuurlijk de quinoa.

Bekijk dit recept

2. Havermout granola

Een zeer voedzaam ontbijt. Extra eiwitten krijg je binnen van de yoghurt/melk, noten en hennepzaad. Langdurige energie haal je uit de havermout en de honing zorgt voor snelle energie.

Bekijk dit recept

3. Cakebrood

Neem je wel eens brood mee? Het wordt er vaak niet lekkerder op door het beleg wat erin trekt. Wat dacht je van cakebrood? Brood waar geen beleg op hoeft, wat heerlijk smaakt en bomvol eiwitten, koolhydraten, vitamines, vezels en mineralen.

Bekijk dit recept

4. Romige smoothie

Voordat je op pad gaat, is een bessen-avocado smoothy met voldoende eiwitten en koolhydraten een goede basis voor een lange rit. Deze smakelijke smoothie is door het fruit erg voedzaam. De proteïne die je erin doet heeft een vanillesmaak.

Bekijk dit recept

5. Energierijke haverrepen

Lekker gezond voor onderweg en makkelijk en snel te maken. Als je een paar van deze haverrepen meeneemt, vergezeld van water en een banaan, krijg je alles binnen wat je nodig hebt voor een stevige training.

Bekijk dit recept

6. Tomatensoep met groentewafels

Voordat je op pad gaat, moet je goed gegeten hebben. Een stevige groentesoep met quinoa is snel klaar. Combineer het met groentewafels en je gaat met een goed gevulde maag op weg.

Bekijk dit recept

7. Hartige pannenkoeken

Deze hartige pannenkoekjes zijn ideaal om zowel een grote hoeveelheid eiwitten als koolhydraten binnen te krijgen vooraf of tijdens je rit. De eiwitten vind je in de yoghurt en de eieren en de koolhydraten in het volkorenmeel.

Bekijk dit recept

8. Stamppot

De oer-Hollandse stamppot zorgt voor een forse doses vitaminen en de bijbehorende vette worst of speklap leveren extra energie. Zeer welkom, want in de eerste maanden van het seizoen kunnen de kilo's eraf vliegen.

Bekijk dit recept

9. Homemade sportdrank

Het voordeel van zelfgemaakt vers geperste sportdrank is dat je niet alleen energie binnenkrijgt, maar ook een hoop vitaminen en mineralen op basis van vers fruit. Desondanks dat je niet te veel zout kunt toevoegen, omdat dit de smaak negatief beïnvloedt, bevat deze variant wel meer eiwit dan in een standaard commerciële drank. Eiwit stimuleert net als het natrium uit zout de vochtopname.

Bekijk dit recept

10. Hummus 3x

Hummus, gemaakt van kikkererwten, vormt een voedzame bron van eiwitten en vezels, die je kunt gebruiken als broodbeleg, voordat je van start gaat, maar je kunt van het kikkererwtenvocht ook een toetje maken, voor na je training.

Bekijk dit recept

Inspiratie in je mailbox

Elke maand uitdagende tochten, mooie routes en interessante tips & tricks in je mailbox? Meld je gratis aan voor de Fietssport nieuwsbrief.

Meld je aan
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant