• Voeding
  • Gewijzigd op 28 februari 2019

Recept: 3x hummus

Hummus, gemaakt van kikkererwten, vormt een voedzame bron van eiwitten en vezels, die je kunt gebruiken als broodbeleg, voordat je van start gaat, maar je kunt van het kikkererwtenvocht ook een toetje maken, voor na je training.
Recept: 3x hummus

Hummus bevat veel proteïne. Voeg wat Keltisch zeezout toe, want dit bevat extra mineralen die je nodig hebt als je flink gaat zweten. Ook bevat hummus veel ijzer, dat je fietscapaciteit weer ten goede komt.

Het toetje dat je maakt van het kikkererwtenvocht is perfect om na het fietsen de glucose in je spieren weer aan te vullen. Dit nagerecht kun je overigens alleen na je tocht maken, want deze houdt zich maximaal één uur, daarna verliest het de luchtigheid.

Hummus met rode biet

Wat heb je nodig: 2 voorgekookte rode bieten, 400 g uitgelekte kikkererwten, 1 eetlepell tahin, Keltisch zeezout, peper en olijfolie (alleen als het nodig is).

Aan de slag

Pak een keukenmachine en doe alle ingrediënten bij elkaar. Als het een mooie rode mousse is, is het klaar. Vind je de hummus wat te dik, voeg dan een beetje olijfolie toe.

Hummus met gedroogde tomaten

Wat heb je nodig: 400 g uitgelekte kikkererwten, 1 eetlepel tahin, handjevol zongedroogde tomaat (in olie), Keltisch zeezout, peper, zout en olijfolie (alleen als het nodig is).

Aan de slag

Pak een keukenmachine en doe alle ingrediënten bij elkaar. Als het een mooie rode mousse is, is het klaar. Vind je de hummus wat te dik, voeg dan een beetje olijfolie toe.

Chocoladetoetje

Meestal als je hummus maakt, wordt het vocht van de kikkererwten weggegooid. Bewaar het eens in de koelkast en maak er na je training een heerlijk toetje van.

Wat heb je nodig: 140 ml kikkererwtenvocht (ongeveer, mag meer/minder zijn), 3-5 eetlepels suiker (palmsuiker is gezonder), 1-2 eetlepels cacao.

 Aan de slag

  • Giet de kikkererwten uit een potje af en doe het kikkererwtenvocht in een schaal
  • Mix het vocht tot het stijf is geworden, zal een minuut of drie duren op de hoogste stand van de mixer
  • Doe, als het stijf is, de suiker erdoor en mix het goed door
  • Voeg  de cacao toe  en weer mix je, nu zie je dat het de luchtigheid wat verliest en dat is goed, nu krijg je meer een toetje
  • Doe het in een leuk schaaltje en eet smakelijk!

Irene Lelieveld
Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant