• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 15 juni 2020

Jouw fietsvakantie in coronatijd

Zin in het Zwarte Woud, de Franse Alpen, de Spaanse zon, de Dolomieten, de Ardennen? Maar kun je er wel naar toe deze zomer? De coronamaatregelen verschillen sterk per land. We zetten van de meest populaire bestemmingen op een rij wat er mogelijk is.
Jouw fietsvakantie in coronatijd

Ben je nog aan het wikken en wegen waar je je zomervakantie doorbrengt? Dat kan natuurlijk prima in eigen land, maar als je je blik over de grens wil werpen, geeft het dit jaar, in ieder geval op dit moment, veel vraagtekens hoe toegankelijk een land voor ons fietsliefhebbers is.

De overheid heeft onlangs bekend gemaakt dat je vanaf 15 juni weer vrij kunt reizen binnen de EU. Hoe hangt de vlag er bij wat de reismogelijkheden betreft bij onze buurlanden en de populaire Alpenlanden?

België

Bij onze zuiderburen kun je na half juni weer accommodatie boeken. Restaurants, cafe's en stranden zijn open, maar mogelijk met beperkingen. In het OV en op vliegvelden is het dragen van een mondkapje verplicht.

Wil je eens een keer over beroemde kasseien stuiteren en dezelfde kilometers maken als de profs in de voorjaarsklassiekers? In de Ardennen en Vlaanderen heb je volop keus voor een 'straffe' tocht. Navigatie heb je niet nodig bij de Ronde van Vlaanderen; die is volledig bewegwijzerd. Ook de Brabantse Pijl kun je via bordjes rijden. 

Duitsland

Bij onze oosterburen zijn hotels, café's, restaurants en campings al een aantal weken weer open met beperkende maatregelen. Je boodschappen doen met een mondkapje is verplicht, evenals het OV. Hoewel de versoepelingen in Duitsland vergeleken met Nederland al eerder in gang werden gezet, kunnen de regels wel per regio verschillen.

De heuvels in Sauerland en de Eifel zijn binnen handbereik, want je rijdt er zo naar toe. Met het strakke asfalt en de vele autoluwe wegen kun je je daar prima vermaken op de fiets. Zoek je langere beklimmingen, reis dan af naar het zuiden waar je je kuiten kunt testen in het Zwarte Woud

Frankrijk

Na half juni is La France weer te bereizen, maar de maatregelen verschillen per regio. Hotels, restaurants en campings zijn open met beperkende regelgeving. Wat mondkapjes betreft is het advies vanuit de overheid om deze overal buitenshuis te dragen en verplicht in het OV en op vliegvelden. Over buitensporten, zoals fietsen en hardlopen, wordt een afstand houden van 10 meter aanbevolen. Deze regels gelden tot 21 juni, dus het is mogelijk dat na deze datum het een en ander versoepeld wordt.

Frankrijk is populair onder ons fietsers. Elk jaar reizen duizenden liefhebbers af naar Frankrijk voor een fietsvakantie. Lees onze reisverhalen van de Provence, Vogezen, Bretagne of de Pyreneeën.

Veel Nederlanders reizen ook af naar het zuiden om de Tour de France te volgen vanuit de camper en een klapstoeltje. Dit jaar komt de Tour-karavaan op 29 augustus in Nice in beweging. We duimen ervoor dat het grootste wielerevent ter wereld wel doorgang kan vinden!

Italië

De Italianen hebben voorzichtig de grenzen weer geopend. Hotels, restaurants, horeca en campings zjin open met beperkende maatregelen, maar verschilt ook weer per regio. Buitensporters moeten 2 meter afstand van elkaar houden. Mondmaskers zijn in sommige regio's verplicht, in andere worden ze alleen aangeraden. In het OV en in gesloten ruimtes is het gebruik wel verplicht. 

Check onze reisreportages over de Dolomieten en de legendarische Mortirolo. In deze regio's streep je de een na de andere klassieker van je bucket list.

Zwitserland

Vanaf half juni kun je ook in Zwitserland en plekje reserveren op campings en een kamer boeken in hotels. De horeca is geopend met beperkende maatregelen. Mondkapjes zijn verplicht in het OV én als je klachten hebt.

Inspiratie nodig? Check de mountainbiketrails in de omgeving van Davos. Of overwin indrukwekkende bergpassen als de Gotthard en de Grimsel die je adrenaline naar een bijna ongezond niveau brengen! 

Spanje

De Spanjaarden houden de grenzen nog op slot voor toeristen tot in ieder geval 21 juni. Als het aantal besmettingen in Spanje blijft afnemen, gaat na die datum de grens open. De verwachting is dat de Canarische eilanden als eerste weer toeristen zullen toelaten. Mondkapje verplicht in het OV.

Heb je plannen om die kant op te gaan, dan kan dat wel eens een lastig verhaal worden voor de komende maanden. Misschien in het najaar of plan het in voor 2021. Mocht je op zoek zijn naar uitdagend Spaans klimwerk check dan ons reisverhaal over Asturië

Wijs op reis

De maatregelen rondom het coronavirus kunnen vlak voor je vertrek misschien versoepeld of zelfs weer aangescherpt zijn. Dus check, dubbelcheck. De meest actuele reisinformatie vind je op de websites van de Rijksoverheid en de ANWB.

Ga goed verzekerd op pad

Met de doorlopende NTFU Reis- en annuleringsverzekering ben je op ieder moment van het jaar goed verzekerd als je op reis gaat. Uniek bij deze verzekering is dat je je fiets mee kunt verzekeren tegen schade en diefstal.

Meer info
Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant