• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 23 juli 2018

Fietsen door de Provence

Mooi weer, prachtige landschappen, gezellige oude dorpjes, uitstekende restaurantjes en vriendelijke mensen. Deze regio in het zuid-oosten van Frankrijk heeft veel te bieden. Wij geven je 3x routetips.
Fietsen door de Provence

Voor de fietser zijn er voldoende mogelijkheden om op je eigen niveau een menu samen te stellen om van de vele prachtige fietsroutes te proeven.  We schotelen je drie routes voor.

Franse 'Grand Canyon'

De wereldberoemde Gorges du Verdon liggen in het Parc naturel régional du Verdon. Moustiers-Sainte-Marie is een prima uitvalsbasis. Het voor de streek zo typerende dorp ligt tegen een berg vlak voor een grote kloof waar aan een ketting een gouden ster hangt te blinken in de avondzon. Daaronder staat, hoog boven het dorp, La Chapelle Notre-Dame de Beauvoir. Dat punt garandeert een fantastisch panorama over het Provençaalse landschap. Onderweg krijg je nog twee cols cadeau en een mooi uitzicht op het Lac de Sainte Croix. In la Palud-sur-Verdon, waar ook het ecomuseum te vinden is dat je alles vertelt over de natuur en cultuur in dit gebied, begint de 23 km lange Route des Crêtes. Op het rondje zijn er 14 uitzichtpunten waar je al het moois van deze Franse ‘Grand Canyon’ kan bewonderen. De rotswanden hebben soms een hoogte tot wel 700 m en zijn zeer imposant. De groenblauwe rivier slingert zich als een lint in de diepte tussen de loodrecht oprijzende wanden. En met wat geluk spot je een vale gier die gebruik maakt van de thermiek om hoog boven je hoofd zijn zweefvlucht uit te voeren.

Voor de fijnproevers

Gréoux-les-Bains is een bekend kuuroord gelegen tussen de heuvels aan de boorden van de Verdon. Het uit de twaalfde eeuw daterende Tempelierskasteel domineert het dorpje. Na eerst een stukje langs de oever van de traag voortkabbelende rivier te hebben gereden, volgt de klim naar de stuwdam van het 50 jaar oude Lac d’Esparron. Over een golvend parcours langs af en toe grote velden met lavendel, die jammer genoeg nog niet in bloei staat, komen we in het amper 400 inwoners tellende dorpje Esparron-de-Verdon. Op de hoog boven het dorp gelegen toren van het dertien eeuwse kasteel wappert de vlag met het wapen van de familie de Castellane. Watersporters vinden hier alles van hun gading. Langs de gerestaureerde wasplaats in Quinson rijden we naar de brug waar de Verdon zich, op de grens met de Luberon, vanuit het Lac de Quinson tussen de rotsen doorwringt. In het dorpje ligt het musée de prehistoire des gorges du Verdon en er is ook een prehistorisch dorp nagebouwd. Bij het verlaten van het dorp richting Montagnac-Montpezat zie je pas de prachtige ligging aan de voet van de rotsen. Montagnac is bekend van de truffelcultuur en organiseert elk jaar in januari een truffelmarkt. Iets voor de fijnproever. Allemagne- en-Provence wordt gedomineerd door een kasteel met vijf verdedigingstorens. Dat behoorde ook al toe aan de eens zo machtige familie de Castellane. In St Martin- de-Brômes zorgt de fontein bij het gelijknamige hotel voor de nodige verkoeling. Via de drukke D952 komen we terug in onze startplaats. In de naast de fietsverhuur gelegen delicatessenwinkel la Gaudinade proeven we van de huisgemaakte lekkernijen van de streek. ‘Produits du terroir’ zoals ze dat zo mooi noemen. 

Uitzicht vanaf de Lure, het kleine broertje van de Mont Ventoux.

Maanlandschap

Het stadje Forcalquier is bekend om zijn wekelijkse Provençaalse markt. Maar het is ook het vertrekpunt voor een tocht naar de 1.736 m hoge top van de Lure, het kleine broertje van de 40 km westelijker gelegen Mont-Ventoux. Onderweg passeer je Les Mourres, een geologische site met een grillig rotslandschap van 25 miljoen jaar oud. Via Fontienne gaat het naar Saint-Étienne-les-Orgues aan de voet van de klim. Hier start de Challenge de Lure. Met behulp van een app kun je je klimtijd registreren en vergelijken met ander fietsers.

Meer info over de Challenge de Lure.

Het eerste deel van de klim gaat volledig door de bossen. Daar ligt na 9 km het bedevaartsoord  Abbaye de Notre Dame de Lure uit de twaalfde eeuw waar een kluizenaar met een lange witte baard woont. Bij het skistation (14 km) kun je in La Sauvagine Refuge de Lure stoppen voor een hapje en een drankje.  Iets verderop staat een gedenksteen voor de Vlaming Govaert Wendelen, een astronoom die hier begin 1600 de eerste sterrenwacht oprichtte. Je vindt in deze regio de puurste hemels van Europa. Na het passeren van de skilift zie je links, als je even de parkeerplaats oprijdt, de grote broer liggen en kom je in een desolaat maanlandschap terecht. De laatste kilometer is nagenoeg vlak. In de vijfde etappe van Parijs-Nice in 2013 kwam Ritchie Porte hier als winnaar boven. Nu kun je hier rustig genieten van de prachtige panorama’s en even uitblazen van de beklimming alvorens aan de terugtocht te beginnen. 

Welke van de drie tochten nu het voorgerecht, hoofdgerecht of het toetje is, mag je zelf na afloop bepalen.

Tekst: Rens Klaasse

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant