• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 13 februari 2017

Bruisend Bretagne

Bretagne roept bij velen het beeld op van een regio waar het altijd regent. Niets is minder waar. Met meer dan 2.000 zonuren is de zuidkust bijna net zo zonnig als de Côte d'Azur. En het landschap is er al net zo lieflijk en zacht als het klimaat.
Bruisend Bretagne

De Golfe du Morbihan (kleine zee) ligt vol met kleine eilandjes en is bekend om zijn oesterteelt. In Saint-Colombier nemen we een fietskaart mee met de vijf routes die op het schiereiland du Rhuys zijn uitgezet. Genoeg om hier een dagje door te brengen. We fietsen naar het Marais du Lasné. De zoutpannen, die dateren uit de middeleeuwen, zijn weer in ere hersteld. Langs een smal pad direct aan zee rijden we over de sluisjes waarmee het zoute water wordt binnengelaten om te verdampen en het ‘witte goud’ achter te laten. Het nabij gelegen Ile Tascon is alleen bij laag water droog te bereiken. Een oesterkweker is net bezig zijn kostbare oogst binnen te halen. Met wat kruiden uit de wegberm en zeewier maakt hij een prachtige schotel waarop hij zijn zilte zaligheden presenteert. Verser kun je ze niet proeven.

Eilandhoppen

Over een dijk rijden we het schiereiland Quiberon op. De 15 km lange Boucle de Quiberon is een mooi rondje om het schiereiland met zijn ruige kust te verkennen. In Quiberon nemen we de ferry naar Belle-île-en Mer, het grootste Bretonse eiland (ca. 84 km²) Het binnenvaren van de haven van het Le Palais met de indrukwekkende Citadelle Vauban levert een prachtig plaatje op. Het haventje van Sauzon is het meest pittoreske van het eiland en met het mooie weer is een lunch aan de waterkant in café de la Cale beslist geen straf.

Omdat het eiland heel veel valleien kent, is het soms pittig klimmen geblazen. De GPS gaf een keer bijna 16% aan. Wie wil genieten van de prachtige en afwisselende kust doet er goed aan om de route af en toe even te verlaten.

"Zorg wel dat je er bent, voordat de toeristen komen."

Weer terug op het vaste land staat La Vélodyssée op het programma. Deze route is in 2013 tot fietsroute van het jaar verkozen. We starten in Josselin langs het Canal de Nantes à Brest. Het gigantische Château de Josselin (elfde eeuw) torent hoog boven het kanaal uit. In het centrum van Malestroit staan nog een aantal oude vakwerkhuizen. Fietsen langs een kanaal is op zich een wat saai gebeuren, maar de fietsroute biedt gelukkig regelmatig de mogelijkheid om door middel van een lus ook de omgeving te verkennen. Zo komen we in Rochefort-en-Terre, één van ‘les plus beaux villages de France’. Het hooggelegen versterkte dorpje is gegroeid rondom een uit de twaalfde eeuw daterend kasteel. Zorg wel dat je er bent voordat de toeristen komen.

Wel heel leuk van kanalen zijn de sluizen en sluiswachterhuisjes, waar je altijd onverwachte ontmoetingen hebt. Sluiswachter William bij sluis nr. 23 in Beaumont verklaart ons zijn liefde voor de lage landen. Zijn huwelijk in Steenbergen heeft slechts heel kort standgehouden, maar zijn boot ligt al gereed om na zijn pensionering weer noordwaarts te trekken, op zoek naar een nieuwe liefde.

De volgende lus brengt ons na een lange klim in La Gacilly. Hier stichtte de in 2009 overleden Yves Rocher zijn cosmeticabedrijf en hij was er ook meer dan veertig jaar burgemeester. Na een paar dagen fietsen is het Hotel La grée des landes van Yves Rocher een heerlijke plaats om eens lekker te ontspannen en onze verkenning af te sluiten.

/img
Fietskaart

De gids La Côte Atlantique à vélo, met de 860 km lange bewegwijzerde route, is voor € 18,50 verkrijgbaar via Cartovelo.

Cartovelo
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant