• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 16 september 2020

De col van de mooie meisjes

Dit jaar eindigt de Tour met een loodzware tijdrit op de 1.148m hoge bergtop La Planche des Belles Filles, een prachtige col in de Vogezen.
De col van de mooie meisjes

In de afgelopen tien jaar heeft La Planche des Belles Filles enorm aan populariteit gewonnen bij recreatieve fietsers. Getuige daarvan de cyclosportieve Les 3 Ballons, die ook dit jaar weer zijn aankomst kende op de top van de col. Ook de Tour de France zit er wel eens tussen - met een etappeaankomst in 2012, 2014, 2017, 2019 en dus ook dit jaar.

Campers en volksfeest

Vanuit het dorpje Plancher-les-Mines is het 6,5 km naar de top, waarbij je overigens maar van één kant omhoog kunt. De echte beklimming begint iets verder, vanaf de kruising van de D16 met de weg naar boven. Normaal is het één groot volksfeest waarbij de campers al in Plancher-des-Mines staan opgesteld. Dit jaar is het vanwege corona een stukje rustiger.

"In alle bochten op La Planche des Belles Filles is het echt steil"

Als je de smalle Franse straatjes van Plancher-les-Mines achter je laat, draai je rechts de D16E op. Je waant je direct in de pure natuur, het is één en al bos vanaf nu, tot de top. Het enige minpuntje is dat je geen vergezichten hebt, soms lijkt het net een tunnel waar je doorheen fietst.

Lastig steil

Hoe mooi het ook is, te onderschatten valt het niet. De eerste kilometer gaat golvend rechtdoor en kent een passage van 13%. Twee keer is het tanden bijten op dat eerste stukje, en dan ben je nog niet bij de eerste van een vijftal scherpe bochten. In alle bochten op La Planche des Belles Filles gaat het echt steil, dat maakt de lastigheidsgraad nog iets groter. Na de eerste bocht is het weliswaar een stukje naar beneden, maar je kunt maar beter vol doortrappen om wat krachten te sparen op het daaropvolgende stuk omhoog.

Adem happen

Het tweede stuk is iets minder lastig, maar kent ook een piek van 11% . Zo gaat het door tot de laatste kilometer. Dan heb je eerst een kleine afdaling en vervolgens een paar honderd meter zo goed als vlak, waar je even kan recupereren om de eindsprint in te zetten: met een paar honderd meter van 20%!

Boven op het plateau kan je naar adem happen en vervolgens een lusje maken rond de top waarna je weer uitkomt op het vlakke gedeelte en daar iets kunt drinken. Er staan twee fietsgerelateerde monumenten, voor de rest is het puur natuur.

De legende achter de col

Er zit een memorabele legende achter La Planche des Belles Filles. Ten tijde van de Dertigjarige Oorlog - begin 17e eeuw - bezetten Zweedse huurlingen het dorpje Plancher-les-Mines. De plaatselijke meisjes waren bang om misbruikt te worden en vluchtten naar de top van de berg, om vervolgens vanaf het plateau hun eigen dood tegemoet te springen en in de vijver in de diepte te belanden. Die vijver draagt nu de naam Étang des Belles Filles, de 'vijver van de mooie meisjes'. Er zijn wel meer legendes rond de naam, maar dit is de minst ingewikkelde en tegelijkertijd ook de meest voorkomende.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant