• Training
  • Gewijzigd op 6 juli 2020

7x Mountainbike rijtechnieken

Mountainbiken is meer dan hard trappen. Om het meeste plezier uit je MTB-rit te halen is een goede rijtechniek essentieel. 'Tame the trail' met deze 7x mountainbikevaardigheden.
7x Mountainbike rijtechnieken

Met de mountainbike over singletracks en andere uitdagende paden rijden is het mooiste wat er is. Maar sta je wel eens stil bij jouw mountainbikevaardigheden? Hoe beter de basis, hoe hoger jouw fietscontrole, bewustzijn en vooral plezier met mountainbiken.

1. Aanvalshouding

De moeder van alle basistechnieken: de aanvalshouding. De aanvalshouding is het startpunt en eindpunt voor elke actie op de mountainbike. Vanuit hier zet je de bocht in, start je de afdaling en omzeil je het plotseling opdoemende obstakel. Kortom; in deze positie ben je klaar voor hetgeen wat op jouw pad komt. 

2. Klimmen

Mountainbiken wordt pas echt leuk wanneer de MTB-route hoogteverschillen kent. Voordat je je omlaag stort op een uitdagende singletrack moet je natuurlijk wel boven komen. Kies bij het naderen van de klim de juiste versnelling, verplaats je lichaamsgewicht, kies de juiste lijn en start vooral niet te hard. Houd ruimte voor die laatste steile sectie. 

MTB-instructeur Michel Romen legt de rijtechniek KLIMMEN stap voor stap aan je uit.

Kies de juiste versnelling, verplaats je gewicht en 'stick to your line'

3. Afdalen

Ben je op de top? Dan begint de fun: afdalen! Snel en veilig afdalen is een kwestie van goede timing en dosering van je bewegingen. Rol in de aanvalshouding richting de rand, verken het terrein, breng je bovenlichaam in de laagste mogelijk positie, druk het stuur van je af en verplaats je gewicht naar achteren. Zodra je het steilste punt voorbij bent, laat je het stuur weer opkomen en keer je terug in de aanvalshouding. Nu pas is remmen weer toegestaan.

Michel loopt de vier stappen voor een veilige AFDALING met je door en vertelt je over het nut van een dropperpost.

De vier stappen voor een snelle en veilige afdaling.

4.  Pomptechniek

Wil je meer controle over je bike op grote glooiende oneffenheden? Of deze glooiingen zelfs gebruiken om meer snelheid te maken? Gebruik dan de pomptechniek. Door je lichaamsgewicht te verplaatsen en slim gebruik te maken van je vering, fiets je sneller door die slingerende singletrack secties. 

Lees meer in het artikel RIJTECHNIEK: SNELHEID EN CONTROLE HOUDEN

Met de pomptechniek ga je sneller over flowy secties.

5. Door de zandbak

In de zomerperiode drogen mountainbikeroutes op en ontstaan er plekken met mul zand. Daar is lastig door heen te komen op de fiets, tenzij je juiste techniek toepast. Nader je een droog stuk van de route? Kijk dan goed voor je zodat je kunt anticiperen op obstakels, kies de juiste lijn, schakel naar een lichtere versnelling, neem een ontspannen houding aan verschuif je gewicht. 

Bart legt je in 6 stappen uit hoe je door LOS ZAND fietst. 

6. Off Camber

Eén van de moeilijkste beproevingen in het mountainbiken is off camber rijden, waarbij het pad over de breedte schuin afloopt. Wanneer je zo'n off camber stuk nadert, kijk dan goed voor je uit, benader de sectie als een bocht, blijf rollen en vertrouw op je banden. 

Michel Romen legt je in het artikel RIJTECHNIEK: OFF CAMBER stap-voor-stap uit hoe je deze techniek uitvoert.

Eén van de moeilijkste beproevingen is off camber rijden, waarbij het pad over de breedte schuin afloopt.

7. Rock Garden

Voor sommigen een ‘mijnenveld' in het terrein: rock gardens. Op Nederlandse routes nog tamelijk zeldzaam, maar in het buitenland vind je er genoeg. Goed materiaal helpt je enorm om deze technische secties te overwinnen. Een volledig geveerde fiets heeft een enorm voordeel en hoe meer veerweg, hoe beter. Daarnaast is het belangrijk dat je de aanvalshouding (ja, daar is ie weer) perfect onder de knie hebt. Pedalen horizontaal, gewicht naar achteren verplaatsen, de juiste lijn zoeken en gaan!

3 tips voor het rijden van ROCK GARDENS.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant