• Training
  • Gewijzigd op 24 september 2020

Rijtechniek: Rock garden

Voor sommigen een ‘mijnenveld' in het terrein: rock gardens. Hoe houd je de flow vast in ruwe rotspassages?
Rijtechniek: Rock garden

Zodra het terrein moeilijker begaanbaar wordt, is het essentieel dat je de fiets enige speelruimte geeft. Dat begint met het sturen: als je te nauwkeurig wil sturen, raak je gespannen en ga je automatisch naar de eerste meters voor het voorwiel kijken. Een steen die onverwachts wegrolt, haalt je dan ineens onderuit. Door je blik ver naar voren te verleggen en op de globale lijn te focussen, ga je automatisch minder krampachtig sturen en vinden de banden vanzelf hun weg.

Tip 1: Blijf soepel

Een rock garden overwin je het gemakkelijkst als je zo flexibel als een kat beweegt, en ondertussen de globale lijn in het oog houdt. De aanvalshouding is daarbij het ideale uitgangspunt: ga staan op de pedalen, voorkom gestrekte armen en benen, en houd je gewicht laag door je bovenlijf omlaag te brengen. ‘Maak jezelf licht’ en ontlast de wielen voor ieder obstakel, of til ze er overheen. Een rock garden is soms hard werken, maar zo houd je de fiets aan het rollen. Gebruik je armen en benen als schokbrekers om schokken zo soepel mogelijk op te vangen. Probeer de flow erin te houden!

Tip 2: Lijnkeuze

Het lijkt voor de hand te liggen om een lijn te kiezen die een rotsachtige passage omzeilt. Maar soms is het handiger om een rechte lijn over de rotsen te kiezen. Dat is vaak gemakkelijker dan het lijkt en je hoeft geen bochten te maken. Bovendien verklein je met een ‘hoge’ lijn de kans dat je achterderailleur door obstakels geraakt wordt.

Tip 3: Materiaal

Uiteraard speelt in een rock garden het juiste materiaal een belangrijke rol. Een volledig geveerde fiets heeft een enorm voordeel en hoe meer veerweg, hoe beter. Let wel op dat je pedalen en kettingbladen de grond niet raken. Stenen zijn ook een marteltuig voor de banden. Zorg dus voor brede banden met een dikke zijwand en voldoende luchtdruk om snakebites te voorkomen.

/img
Michel Romen
Door Michel Romen

Actief op mountainbike en trialfiets. Opgeleid mountainbiketrainer en auteur van het boek Bike Skills, een Nederlandstalig boek over rijtechniek op de mountainbike.

Dit vind je misschien ook interessant