• Training
  • Gewijzigd op 20 november 2017

Rijtechniek: Steile afdaling

Een plotseling verval in het terrein kan je voor een dilemma zetten: springen of rijden?
Rijtechniek: Steile afdaling

Als je je niet wil wagen aan een drop-off, dan kun je extreem steile secties ook rijdend overwinnen. Het komt dan aan op goede timing en dosering van je bewegingen om rijdend beneden te komen. Je moet op het juiste moment het stuur van je afdrukken en je gewicht naar achteren brengen. Doe je dit te vroeg, dan zit je al voor het steilste punt in de meest gestrekte houding. Hierdoor rust er onvoldoende gewicht op het voorwiel en wordt het moeilijker om te sturen. Bovendien riskeer je dan alsnog een buiteling over het stuur als de fiets over de rand rijdt. Door de fiets in de diepte te duwen, voorkom je dit en behoud je de aanvalshouding.

"Dalen is een kwestie van goede timing en dosering van je bewegingen."

Voorbereiding

Zet voor deze techniek je zadel in de laagste positie voor maximale bewegingsvrijheid. Verken de passage eerst, en let in het bijzonder op twee aandachtspunten: allereerst mogen je tandwielen de rand niet raken. Ten tweede moet de uitloop vloeiend zijn, zodat je zonder zorgen kunt uitrollen.

Tip 1: Aanvalshouding

Rol in de aanvalshouding naar de rand toe en rem af tot stapvoets. Hopelijk heb je de situatie vooraf verkend, anders is dit het moment om je lijn te bepalen.

Tip 2: Breng je lichaam omlaag

Breng je bovenlijf vlak vóór de steilste sectie in de laagst mogelijke positie. Hierbij kom je met je hoofd vlakbij het stuur. Verplaats je gewicht nog niet naar achteren.

Tip 3: Druk je stuur omlaag

Zodra het voorwiel de steilste sectie induikt, druk je het stuur van je af. Hoe verder het voorwiel omlaag gaat, hoe verder je het stuur van je afdrukt. In extreem steile secties kun je desnoods je armen strekken. Hierdoor kantelt de fiets voorover, maar niet de rijder. En je gewicht gaat zo automatisch naar achteren. Remmen is op dit punt geen optie.

Breng je lichaam omlaag en druk je stuur naar beneden.

Tip 4: Terug in de aanvalshouding

Zodra je het steilste punt voorbij bent, laat je het stuur weer opkomen en keer je terug in de aanvalshouding. Je kunt de remmen naargelang de omstandigheden weer gebruiken.

Dropper

Bij het rijden van steile secties bergaf is een verstelbare zadelpen (of dropper post) van onschatbare waarde. Door in een oogwenk het zadel omlaag te schuiven, win je enorm aan bewegingsvrijheid, waardoor je gemakkelijker en met meer zelfvertrouwen een technische afdaling kunt nemen.

Voor je af kunt dalen, moet je klimmen. Lees de 4x klimtips van Michel Romen.

Meer tips & tricks lezen?

Het boek Bike Skills van Michel Romen geeft je talloze tips om je techniek te verbeteren. Wat ons betreft het beste Nederlandstalige mountainbikeboek op de markt.

Meer info
Michel Romen
Door Michel Romen

Actief op mountainbike en trialfiets. Opgeleid mountainbiketrainer en auteur van het boek Bike Skills, een Nederlandstalig boek over rijtechniek op de mountainbike.

Dit vind je misschien ook interessant