Training Gewijzigd op 23 maart 2022

Los zand: 6x techniektips

In droge periodes ontstaan er op veel mountainbikeroutes plekken met mul zand. Daar is lastig door heen te komen op de fiets. Tenzij je de juiste techniek toepast. Wij leggen in zes stappen uit hoe jij voortaan soepel door die zandbak heen komt.

Los zand: 6x techniektips

Kijk ver voor je

Beginnende - maar ook ervaren - mountainbikers hebben de neiging naar hun voorwiel of drivetrain te kijken. Dat is verkeerd! Wanneer je omhoog kijkt zie je mogelijke obstakels eerder en kun je beter reageren. Dat geldt ook voor stukken mul zand zoals je die in de Loons en Drunense Duinen of in het duingebied in Noord-Holland vaak tegenkomt. Kijk minimaal 10-15 meter vooruit. Ligt je snelheid hoger (30 km/u of harder)? Dan kijk je nog verder vooruit. De obstakels komen immers nog sneller op je af.

Verplaats je gewicht

Blijf ontspannen rijden en haal de druk enigszins van je voorwiel door je gewicht naar achteren  te verplaatsen. Je houdt je armen licht gebogen en het stuur lichtjes vast. Dit geeft je voorwiel de kans zijn eigen weg te zoeken. Teveel sturen in zand maakt dat je de grip op je fiets gemakkelijk kunt verliezen. Door lichte stuurbewegingen kun je je fiets in de gewenste richting manoeuvreren.

Leun je teveel op je stuur? Dan graaft je voorwiel zich in en is fietsen onmogelijk."

Kies het juiste verzet

Het is belangrijk om de snelheid erin te houden. Je blijft continue trappen en rijdt met een licht verzet door het zand heen. Dit geeft je de kans om gemakkelijker vaart te maken als je dreigt vast te lopen. Zoek een cadans die je gemakkelijk kunt volhouden en een balans is tussen kracht en souplesse.

Nieuwe technieken aanleren of bestaande technieken verder verbeteren is een kwestie van oefenen en ervaren. Dat geldt zeker voor het rijden door mul zand. Fiets er dus niet omheen maar ga de volgende keer recht door die zandbak!

Puntsgewijs...

  1. Kijk ver voor je 
  2. Verplaats je gewicht naar achter
  3. Neem een ontspannen houding aan
  4. Houd je stuur losjes vast
  5. Behoud je snelheid
  6. Trap in de juiste cadans

Dit vind je misschien ook interessant

5x Tips voor strandracers

In 1993 begonnen als een grap, maar inmiddels uitgegroeid tot een serieuze discipline binnen het mountainbiken: strandracen. Populair onder zowel de mountainbikers als de wegracers. Langs de kust rammen door weer en wind.

Lees meer
BKool - Training - sept 22 BKool - Training - sept 22
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen