• Overig
  • Gewijzigd op 21 december 2022

Samen fietsen we langer en verder volgens Strava

“Als het niet op Strava staat, dan is het niet gebeurd,” hoor je weleens. Niet zo gek, want ontzettend veel fietsers maken gebruik van de populaire fietsapp. Het leuke daaraan is dat we ontzettend veel cijfertjes hebben. Een terugblik op 2022.
Samen fietsen we langer en verder volgens Strava
Samen fietsen we langer en verder volgens Strava
Voor het sportjaar 2022 analyseerde Strava alle openbare uploads tussen 1 oktober 2021 en september 2022. Dat leverde een aantal interessante inzichten op, maar ook iets wat we al lang wisten.

Samen fietsen we langer en verder

Nederland telt zo’n 800.000 sportieve fietsers, zo onderzocht de NTFU in 2021. We beoefenen onze sport in verschillende samenstellingen: hoewel 84% van de fietsers weleens alleen fietst, rijdt 45% ook regelmatig in groepen en is 10% zelfs lid van een vereniging. Dat vinden wij niet zo gek. Bij een club kun je jouw fietstechniek verbeteren, nieuwe routes ontdekken en heb je een stok achter de deur om vaker te fietsen. 

Dat mensen elkaar actief houden, blijkt ook uit de Strava-cijfers. Sporters die samen trainden, kwamen verder qua tijd en afstand dan wanneer ze alleen trainden. Dat gold nog sterker voor groepen van drie of meer. Wereldwijd kwamen fietsers met een trainingspartner bijna twee keer zo ver als solofietsers. Bovendien wordt door groepen sneller gefietst dan door eenzame coureurs.  


Wil je proberen of een club iets voor jou is? Dan kun je je in het voorjaar aanmelden voor een kennismakingsrit. Bekijk ons cluboverzicht, kies een club die bij je past en meld je vrijblijvend aan voor een proefrit.  

Vlakbij en ver van huis

Ons land heeft zo’n 37.000 km aan fietspad, uitgestrekte polders, prachtige natuur, slingerende singletracks en knisperende gravelstroken. Een ideaal fietsland. Maar ja, wel een beetje plat. Voor PLUS-leden is klimmen in de bergen dan ook de belangrijkste reden om op fietsvakantie naar het buitenland te gaan, zo blijkt uit NTFU-onderzoek. 

Na een paar moeilijke coronajaren met strenge lockdowns lijken we weer vaker over de grens te hoppen. Sterker nog: in 2022 reisden we weer net zo veel als voor de pandemie. Het percentage sporters dat activiteiten uploadde buiten hun eigen land was 101% hoger dan het jaar ervoor. Dat scheelde maar 3% met 2019. 

Frankrijk steekt met kop en schouders boven de andere landen uit als favoriete fietsbestemming. Niet zo gek. Wie droomt er niet van om beroemde cols uit de Tour als de Mont Ventoux, Alpe d’Huez en Galibier te bedwingen? Onze buurlanden volgen op gepaste afstand. Italië en Oostenrijk completeren de top 5. 

Een paar van onze favoriete reizen dichtbij huis:
En een paar bestemmingen verder weg: 

Meer sportieve e-bikers

Het percentage fietsers op Strava in de categorie E-bike-rit nam dit jaar met 26% toe. De grootste groep elektrische fietsers is 58 jaar of ouder, maar ook 4% van de millenials uploadde een e-bike rit. Daarnaast valt op dat de opkomst van de e-bike in sommige landen harder gaat dan in andere landen. In Zwitserland, Italië en Duitsland is ondersteuning al redelijk ingeburgerd. Dat Nederland de grafiek niet heeft gehaald, zegt genoeg. 

Op naar een sportief nieuw jaar

Benieuwd naar de volledige rapportage van Strava? Bekijk ‘m hier. Ook kun je inmiddels je persoonlijke jaaroverzicht in de Strava-app bekijken. Hopelijk voldeed dit jaar aan je verwachtingen en ga je ook in 2023 je fietsdoelen verwezenlijken. Veel succes! 
 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant