Terugblik: Bikepacken met de boswachter
Stofhappen, buiten slapen, wilde zwijnen spotten.
Het peloton van Road to Paris verzamelt zich in de vroege morgen van 2 september onder de startboog bij Van der Valk Hotel 's-Hertogenbosch - Vught. Doel: die andere boog in Parijs: de Arc de Triomphe. De deelnemers krijgen drie etappes, 580 kilometer en 4700 hoogtemeters voor de wielen. Inclusief hellingen uit de Tour de France en de Muur van Hoei in België. Een uitdaging van formaat.
De 32 deelnemers hebben uiteenlopende achtergronden. Van de fietsende broers Rob, Tom en Peter van Dijk uit Utrecht tot het sportieve echtpaar Piet en Carolien Hoogesteger uit Zeeland en kilometervretende nestor Gerard Koorevaar uit Gelderland. Gehuld in Fietssport-tenue vormen de deelnemers een eensgezind peloton, een prachtig gezicht. De stemming is opgewekt. Voor velen is dit het hoofddoel van het seizoen. De weersvoorspelling kan bijna niet beter, met temperaturen rond 25 graden en een noordenwind die ons richting Parijs blaast. Dat kan bijna geen toeval zijn!
Road to Paris is de eerste fietsreis die Mark Wijffelman en ik namens Biketrips organiseren in samenwerking met Fietssport. Een tocht van Den Bosch naar Parijs in drie groepen onder begeleiding van NTFU-gecertificeerde wegkapiteins. Insteek: een groepsprestatie neerzetten met een groot saamhorigheidsgevoel. Met bevoorrading door Mark en vriendin Amy vanuit de volgauto, technische ondersteuning van Cyclon-mechanieker Fré Hendriks en bagagevervoer door Jurre van Alten van Wielerbus. Over een parcours met goede flow door enkele van de mooiste landschappen in Brabant, België en Noord-Frankrijk. Van de bosrijke Kempen in Brabant tot glooiend Haspengouw en de heuvelachtige Champagnestreek bij Reims.
Vanwege de pandemie moesten we de reis helaas tot twee keer toe uitstellen. Maar het lange wachten wordt op 2 september dan eindelijk beloond. In drie groepen verlaten we Den Bosch met op de achtergrond de Sint-Janskathedraal. De eerste etappe telt 240 kilometer en 1000 hoogtemeters met finish in Dinant diep in de Ardennen. Veel deelnemers hebben nog nooit zover gefietst en verleggen vandaag al hun grenzen. Gelukkig bieden twee bevoorradingsposten en een culinaire lunch voldoende brandstof.
Vlak over de grens wacht de eerste attractie: Fietsen door de Bomen. Na de lunch bezorgen de landwegen door de heuvelachtige fruitgaarden in Haspengouw alvast een vakantiegevoel. Dan volgt de grootste horde van de etappe: de Muur van Hoei. Dit lastpak (0,9 km, 12,4% gemiddeld!) staat in het routeboek als segment gemarkeerd, met een bolletjesprijs voor de snelsten per groep. De beklimming ontaardt in een soort mini-Waalse Pijl, waarbij deelnemers Marco van Schijndel, Michiel Appelhof en Marco van Luijn de bolletjesklassementen pakken.
"Na de lunch bezorgen de landwegen door de heuvelachtige fruitgaarden in Haspengouw alvast een vakantiegevoel"
In de finale fietsen we langs de rotsachtige boorden van de Maas, met als hoogtepunt de Rocher Bayard die als een enorme menhir waakt over de vallei. Als de zon begint te zakken, heeft een aantal deelnemers het moeilijk. Wegkapitein Gerard Top laat zich afzakken om ze te begeleiden naar de finish. Het tekent de saamhorigheid die al op dag één van ons fietsavontuur wordt gesmeed. Bij de prijsuitreiking in hotel Castel de Pont-à-Lesse krijgt Gerard het rode stuurbordje voor ‘meest strijdlustige renner’ uitgereikt. Teamspirit wordt beloond!
‘PARIS 345’ staat op het bord waarmee de coureurs zich de volgende morgen laten fotograferen voor het hotel. Van die 345 kilometer worden er vandaag 167 afgetikt. Met 2000 hoogtemeters is het de meest heuvelachtige etappe. De etappe begint met een beklimming naar een plateau dat spectaculaire vergezichten biedt op de Maasvallei waarin de mist als een witte deken hangt. Bij de Franse grens maken we een groepsfoto voor het markante oude douanekantoor dat nu te boeken is als B&B.
Over een fietspad langs de Maas rijden we Frankrijk in. Bij Revin verlaten we de Maasvallei om naar het hoogste punt van onze reis te klimmen: Les Mazures op krap 400 meter hoogte. Deze helling (3,5 km, 6%) is tevens het klimsegment van de dag. Marco van Schijndel, Maarten van Leeuwen en Willem Boiten kronen zichzelf tot bergkoning van de dag. Bij de bevoorradingspost op de top, puffen de deelnemers uit in het zonnetje en laten de chocoladecake van Amy smaken.
Deelnemers Naren Vinjamuri en Paul Troost hebben na de pauze moeite om het tempo te volgen. We besluiten met zijn drieën verder te fietsen, gevolgd door Fré van Cyclon die ons ondersteunt als bezemwagen. Tijdens Road to Paris fiets je nooit alleen! Gelukkig komen ze al gauw in een flow, geholpen door de rugwind, wat kopwerk en hier en daar een duwtje. Het gat met de groep voor ons zal nooit heel groot worden.
We verlaten de Ardennen en fietsen de Porcien in, een desolate landstreek met idyllische dorpjes van zandsteen en een paar pittige Limburg-achtige klimmetjes. Na de lunch fietsen we door het glooiende open landschap dat Noord-Frankrijk kenmerkt. Met de zon op de bol en wind in de rug genieten we van de leegte. Vlak voor de laatste bevoorrading wordt de rust even verstoord: een aantal renners rijdt lek in een afdaling met slecht wegdek. Deelnemer Niek de Bruin scheurt zijn buitenband.
Gelukkig heeft ‘onze’ Cyclon-topper Fré niet alleen twee rechterhanden, maar ook een breed assortiment reservemateriaal. Voorzien van een nieuwe buitenband bereikt Niek net als alle andere deelnemers de markante kathedraal van Reims. In het hotel genieten we na met een biertje en worden ervaringen uitgewisseld tijdens het diner. De prijs van de strijdlust gaat naar Paul, die deze zware etappe als rode lantaarndrager goed gedoseerd en volhardend heeft volbracht. Nog 178 kilometer te gaan, Parijs is dichtbij!
De laatste etappe (178 km, 1700 hm) voert door de wijngaarden van de champagnestreek, met twee Tour de France-beklimmingen (Côte de Nogent en Côte de Nanteuil) als opwarmertje. Op de Côte de Nogent (2 km, 5%) komen Marco van Schijndel, Maarten van Leeuwen en Michiel Appelhof ons als een TGV voorbij gestoomd. Zij pakken de segmenten. Na de heuvelzone fietsen we dwars door de wijngaarden over een weg die als een bordes boven de Vallei van de Marne ligt. Een reusachtig standbeeld van Paus Urbanus II waakt over de vallei. Dit is één van de fraaiste stukken van de route!
"Na de heuvelzone fietsen we dwars door de wijngaarden over een weg die als een bordes boven de Vallei van de Marne ligt"
De spanning en het enthousiasme lopen op. Fietsend door het desolate heuvelland kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat we op slechts vijftig kilometer van de Eiffeltoren zijn. Via het Canal de l’Ourcq fietsen we de stad in. De verkeerschaos op de boulevards van het centrum is even spannend, maar als volleerd fietsende Hollanders krijgen we er al gauw plezier en behendigheid in.
Dan draaien we de Avenue des Champs-Élysées op: de heilige graal van het wielrennen! De verkeersdrukte belet ons om als Dylan Groenewegen af te sprinten op de keitjes, maar we zijn al meer dan tevreden met een ereronde om de Arc de Triomphe. Even later staan 32 helden met een glimlach voor de Eiffeltoren. Met een pizza en koud biertje om het volbrengen van ons fietsavontuur de vieren. 580 kilometer, 4700 hoogtemeters én een berg mooie herinneringen in de pocket.
Oké, we hebben geluk gehad met de meewind en het prachtige weer. Maar het was toch vooral de teamspirit en het saamhorigheidsgevoel dat ervoor heeft gezorgd dat (nagenoeg) iedereen met vlag en wimpel Parijs heeft bereikt. En dankzij de support van onder andere Cyclon natuurlijk. Samen kom je verder!
Ook altijd al eens naar Parijs willen fietsen? Schrijf je dan nu in voor de 2022-editie die van 2 t/m 4 september plaatsvindt. Op vrijdag 2 september vertrek je vanuit Den Bosch voor een onvergetelijk fietsavontuur over prachtige wegen, langs iconische fietsplekken met finish voor de Arc de Triomphe op de legendarische Champs-Élysées. Er wordt afhankelijk van het niveauverschil gereden in drie verschillende groepen: 25 km/u gemiddeld (no drop policy!), 27 km/u en 30 km/u gemiddeld. De groepen worden geleid door wegkapiteins.
Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.
Stofhappen, buiten slapen, wilde zwijnen spotten.
Prachtige route langs de zee, over de bergen en door het achterland.
Een korte update van nieuwe mountainbiketrails en updates van bestaande routes.
Een korte update van de vaderlandse trails.
Veel mooier wordt mountainbiken niet.