• Training
  • Gewijzigd op 30 juni 2017

7x Tips fietsen in de zomer

Vakantie, een lekker zonnetje en lange dagen. Ideale omstandigheden voor een flinke rit op je racefiets of mountainbike. Let wel op dat je niet oververhit raakt! Wij hebben 7x tips voor je om optimaal te genieten van jouw zomertocht.
7x Tips fietsen in de zomer

1. Drink voldoende

Een inkoppertje, maar toch vaak vergeten. Tijdens het fietsen raak je al gauw liters aan zweet kwijt. Zweten is het koelsysteem van je lichaam. Dat betekent echter wel dat het vochtverlies moet worden aangevuld. Neem in ieder geval 2x bidons van 750 ml mee. Eentje met water en eentje met een isotone sportdrank om het verlies aan zouten (die met het zweten je lichaam verlaten) te compenseren. Drink ook voordat je gaat fietsen genoeg en probeer tijdens een lange rit je bidons te vullen. Probeer per uur 500 tot 1.000 ml te drinken.

Een goede check – niet de meest smakelijke, excuses alvast – om te controleren of je voldoende hebt gedronken is het controleren van je urine. Transparant = goed, geel = slecht. Als je te weinig drinkt, kun je spierkrampen krijgen in bijvoorbeeld de kuiten.

2. Vergeet niet te eten

Je hebt meer dorst dan honger, maar je verbrandt onderweg natuurlijk behoorlijk wat calorieën. Het is belangrijk om je energievoorraad op peil te houden, zodat je de man met de hamer niet tegenkomt.

3. Goed smeren

Nog zo’n voor de hand liggende tip. Ook hier gaan renners regelmatig de mist in. Wie is er niet ooit zo rood als een kreeft thuisgekomen van een rit? Smeren met zonnebrand is belangrijk om verbranding tegen te gaan en de kans op huidkanker te verkleinen. Smeer je ’s ochtends goed in en smeer onderweg een paar keer bij. Kies voor een zonnebrand met een hoge factor die waterproof is.

4. Plan je rit

Vertrek ’s ochtends op tijd. In de zomer is het al vanaf half 6 licht. Je kunt dan flink wat meters maken. Probeer op het heetste moment van de dag (rondom het middaguur) weer thuis te zijn. Zorg dat de route door bosrijk gebied loopt, zodat je wat beschutting hebt. In de polder is het lekker uitwaaien, maar je verbrandt razendsnel. Verder is het handig om dicht in de buurt van de bewoonde wereld te blijven. Dat is in Nederland niet zo’n probleem, maar in andere landen kun je kilometers fietsen zonder iemand tegen te komen.

Heb je moeite om ’s ochtends je bed uit te komen? Wij hebben 6x tips om het je makkelijker te maken.

5. Niet te gek!

Dat PR komt wel een andere keer, doe rustig aan. Oververhitting van je lichaam kan nadelige gevolgen hebben, ook voor de lange termijn. Trap rustig je rondjes weg en neem regelmatig pauze op een beschut plekje. Op die manier kan je core temperatuur weer zakken.

Wielerarts Rob Bartherls legt in dit artikel uit wat de symptonen van oververhitting zijn en hoe je moet handelen als jij of je fietsmaten oververhit raken.

"Dat PR komt wel een andere keer, doe rustig aan."

6. Bescherm je tegen beestjes

Helmen zijn voorzien van grote ventilatieopeningen, zodat je niet oververhit raakt. Door deze openingen kunnen echter ook makkelijk insecten zoals bijen of wespen je helm binnenvliegen. Als deze klem komen te zitten, kunnen zij je steken. Dat kun je voorkomen door een helm met gaasje te kopen of onder je helm een koerspetje of Buff te dragen. Smeer jezelf daarnaast in met muggenzalf (met DEET) en controleer bij thuiskomst op teken.

Lees onze 5x tips om bijen- en wespensteken te voorkomen.

7. Draag lichte kleding

Draag lichte kleding die goed ventileert. Draag daarnaast een onderlaag die je lichaam koelt, zodat je lichaamstemperatuur op niveau blijft.

Inspiratie in je mailbox

Elke maand uitdagende tochten, mooie routes en interessante tips & tricks in je mailbox? Meld je gratis aan voor de Fietssport nieuwsbrief.

Meld je aan
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant