• Gezondheid
  • Gewijzigd op 18 april 2017

5x tips voor bijen- en wespensteken

Het zal je maar gebeuren. Fiets je met 40 km/u door de polder, knalt er een bij tegen je pink en boort de angel in je huid. Wat doe je dan?
5x tips voor bijen- en wespensteken

Als de angel van een bij nog in je huid steekt, gebruik je een pincet of vingernagel om deze zo snel mogelijk eruit te halen. Vervolgens koel je de plaats van de insectensteek af met ijs om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Een jeukwerende lotion of zalf kan ook helpen. Na drie tot zes uur zal de irritatie minder worden.

Is dat niet het geval dan is een bezoek aan de huisarts raadzaam. Neem ook contact op met je huisarts als je gestoken bent in je neus, mond, keel, hals of tong, maar ook als je op een andere plek een reactie ziet (roodheid/jeuk).

Wanneer heb je een ernstige allergische reactie?

  • Bij ernstigere zwelling, roodheid, jeuk en pijn, verspreid over het hele lichaam.
  • Bij een moeilijke ademhaling (benauwd, kortademig, piepen).
  • Of nog erger: als je je erg ziek voelt met mogelijk shockverschijnselen: je hebt het koud en verliest het bewustzijn (meestal binnen een kwartier na de steek).

Vijf tips

Als je door een bij gestoken wordt, heb je gewoon pech; dat kun je eigenlijk niet voorkomen. Een wespensteek is een ander verhaal.

1. Wees voorzichtig met buiten eten en drinken als er wespen in de buurt zijn. Dek eten zo lang mogelijk af en controleer iedere hap of slok. Laat kinderen niet zonder toezicht buiten eten.

2. Sla niet naar wespen; je maakt ze bang en vergroot daarmee de kans op steken. Beweeg zo min mogelijk tot de wesp wegvliegt.

3. Wees zuinig met het gebruik van sterk geurende parfums, zepen en andere huidverzorgingsproducten. Wespen zijn er gek op. Dit geldt overigens ook voor de geur van transpiratievocht. Dus vooral niet zweten als je met 40 km/uur door de polder fietst.

4. Zorg onderweg dat je fietskleding goed aansluit, zodat ze niet naar binnen kunnen vliegen, want dan raken ze in paniek.

5. Hetzelfde geldt voor je mond: niet wijd open, maar gebruik je bovenlip als “vangrail”. Onderkaak iets naar achter schuiven, dan haal je van onderaf adem in plaats van recht van voren. Staat niet echt sexy, maar een wesp of bij in je mond maakt je er ook niet aantrekkelijker op.

/img
De wet van Murphy

Ben je gestoken door een bij of wesp én ook nog gevallen met je fiets? Schade aan je fiets na een vervelende val, daar wil je geen zorgen over. Sluit dan een Fietssport PLUS-account af, je hebt dan automatisch een NTFU-fietsverzekering.

Fietssport PLUS
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant