• Gezondheid
  • Gewijzigd op 24 april 2024

6x Tips voor vroeg opstaan

Op zaterdag- of zondagochtend vroeg uit de veren voor een toertocht of trainingsrit. Pfff... Dat valt niet altijd mee! Om te zorgen dat jij 's ochtends eenvoudiger op je fiets klimt, hebben we 6 tips voor je.
6x Tips voor vroeg opstaan
6x Tips voor vroeg opstaan

1. Maak je fiets rijklaar 

Kijk de avond voor jouw rit je fiets goed na: breng je mtb-, race- of gravelbanden op spanning, check je remmen en zorg dat je ketting gesmeerd is. 

2. Leg je fietsspullen klaar

Je kunt net even wat langer blijven liggen als alle spullen die je nodig hebt al klaar liggen. Check de avond voor je (trainings)rit of toertocht voor een laatste keer het weerbericht en pas je kleding daarop aan. Leg je kledingset, helm, schoenen en handschoenen vervolgens alvast aan de rand van je bed. Smeer ook alvast jeen boterhammetje en leg een lunchpakket of energiereepjes klaar (bij een langere rit).

3. Maak plannen met een fietsmaatje

Als je alleen fietst, is het makkelijker om je nog een keer om te draaien (en nog een keer, en nog een keer...). We weten allemaal: van uitstel komt afstel. Daarom is het goed om afspraken te maken met een fietsmaatje. Deze kun je 's ochtends immers niet in de kou laten staan. Ook kun je overwegen om je aan te sluiten bij een fietsclub (race of mtb). Behalve dat je dan nooit meer alleen tegen de wind in fietst of in je uppie een appeltaartje wegwerkt, heb je ook altijd een stok achter de deur. Ideaal. 

4. Plan je rit

Bepaal waar je wilt fietsen, hoe lang je hierover gaat doen en bekijk het weer voor die ochtend. Je kunt je dan optimaal voorbereiden door de juiste kleding (extra regenjasje of armstukken) en voldoende voeding en drinken mee te nemen. Voor het uitstippelen van een GPX-route kun je verschillende tools gebruiken, zoals Strava en Komoot. Neem ook eens een kijkje op ons routeplatform of op mtbroutes.nl.

5. 'Don't hit snooze!'

Het geluid van je wekker wegdrukken leidt ertoe dat je om half tien wakker wordt, een leuke rit hebt gemist of dat je een boze fietsmaat rijker bent. Zet je wekker aan de andere kant van de kamer, zodat je uit bed moet om hem uit te zetten. Tip: zet twee wekkers of alarmen (op je telefoon). 

6. Ontwikkel een routine

Houd het vroege opstaan een paar weekenden vol en maak er een routine van. Je zult dan zien dat vroeg uit bed met de week eenvoudiger wordt. Voordeel van vroeg opstaan is ook dat je bij thuiskomst nog wat aan de rest van je dag hebt.

Bepaal je route

Om je optimaal voor te bereiden, verdiep je je in de route. Op Fietssport.nl vind je honderden routes met informatie over afstand, hoogtemeters, ondergrond en startlocatie. Op deze manier kom je nooit voor verassingen te staan.

Zoek een route
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant