Test: Merida Scultura Disc 5000
Comfortabel, licht en mooie looks.
Als je vaak fietst, dan ontkom je er niet aan om je fietsketting van jouw racekarretje, mountainbike of gravelgrinder regelmatig te smeren. Een goed gesmeerde ketting loopt niet alleen geruisloos, hij presteert ook beter. Samen met Cyclon doen we uit de doeken hoe jij jouw ketting weer als een zonnetje laat lopen.
Je hebt de keuze uit verschillende soorten smeermiddelen.
1. All weather lube
2. Dry weather lube
3. Wet lube
4. Wax lube
Hoe vaak smeren? Dat is lastig te zeggen; de frequentie hangt onder andere af van de weersomstandigheden (nat, droog) en de ondergrond (asfalt, zand, modder). Als je fietsketting begint te piepen, dan is het hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken. Overdrijf echter niet: te vaak smeren zorgt ervoor dat vuil en vet zich tussen de schakels ophopen waardoor juist extra slijtage ontstaat – en de werking van de hele aandrijflijn (ketting, cassette, voorbladen) een stuk minder wordt.
Zoals de naam al verraadt kun je dit smeermiddel gebruiken onder alle weersomstandigheden. Je hoeft dus niet eerst koortsachtig het weer te checken voordat je op de fietst springt. Een ander voordeel van deze lube is dat je ketting niet brandschoon hoeft te zijn voordat je ‘em in de olie zet.
Een nadeel is wel dat all weather lube vuil aantrekt waardoor je de ketting vaker moet ontvetten en opnieuw moet smeren.
Dry weather lube smeert goed en trekt nauwelijks vuil aan. Voorwaarde is wel dat de fiets- en bospaden droog zijn. Zo niet, werkt dit middel minder lang – dan all weather of wet lube. Ideaal voor mooi-weer-fietsers.
Wet lube is de natte droom voor fietsers die onder alle weersomstandigheden eropuit willen trekken. Door zijn dikkere samenstelling blijft deze lube ook tijdens fikse plens-, sneeuw- of hagelbuien onverstoorbaar zijn werk doen. Wordt veel gebruikt door mountainbikers en gravelgrinders.
Net als all weather lube kun je wax lube zowel tijdens droog en nat weer gebruiken. Het grootste voordeel van dit middel op waxbasis ten opzichte van een smeermiddel op oliebasis is dat de ketting tijdens het fietsen een stuk stiller is en dat-ie na afloop er nog steeds vrij schoon uitziet.
Hier kleeft wel één voorwaarde aan: je ketting moet echt spic en span zijn voordat je de wax erop druppelt. Dit neemt dus meer tijd in beslag dan smeren met een all weather lube.
Nadat je het juiste smeermiddel hebt gekozen, is het tijd voor het echte werk: smeren. We leggen je stap voor stap uit hoe je dit klusje klaart.
Stap 1: Schudden
Schud het flesje met smeermiddel voor gebruik en houd het ter hoogte van de derailleurwieltjes aan de binnenkant van de ketting.
Stap 2: Smeren
Knijp in het flesje en breng op iedere schakel een druppel olie aan. Dit doe je door langzaam met je trappers rond te draaien. Als je bent uitgedruppeld, draai je de fietsketting door middel van een aantal pedaalslagen in de rondte. Hierdoor kan de olie goed tussen de schakels kruipen.
Stap 3: Intrekken en afnemen
Laat het smeermiddel minimaal een paar uur intrekken. Het beste kun je je ketting een dag voor je geplande fietsrit onder handen nemen. Dan weet je zeker dat je dat de olie zich goed verspreid heeft en je eer van je werk hebt.
Neem voordat je op pad gaat je aandrijflijn af met een droge doek. Dit doe je eenvoudig door je ketting met een doek beet te pakken en een paar pedaalslagen naar achteren te draaien. Hiermee verwijder je overtollige olie waardoor de kettingschakels tijdens het fietsen minder snel vuil aantrekken.
Stap 1: Schudden
Schud het flesje met smeermiddel voor gebruik en houd het ter hoogte van de derailleurwieltjes aan de binnenkant van de ketting.
Stap 2: Smeren
Knijp in het flesje en breng op iedere schakel een druppel wax aan. Dit doe je door langzaam met je trappers rond te draaien. Als je bent uitgedruppeld, draai je de fietsketting een aantal pedaalslagen in de rondte. Hierdoor kan het witte goedje zich goed tussen de schakels verspreiden.
Stap 3: Intrekken en afnemen
Laat deze laag minimaal een half uur intrekken en breng een tweede waxlaag op de buitenkant van de ketting aan. Laat ook deze laag goed uitharden. Ook hier is het raadzaam om je ketting een dag voordat je gaat fietsen te waxen.
Vergeet niet voordat je je gravelbike, mtb of racefiets de sporen geeft om nog even een droge doek langs de ketting te halen om zo overtollige wax te verwijderen.
Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.
Comfortabel, licht en mooie looks.
Een comfortabele racer.
Een veelzijdige, comfortabele racefiets.
Wat doe je aan en wat neem je mee in je rugzak?
Welke drivetrain set-up past bij jouw rijstijl?