• Gezondheid
  • Gewijzigd op 17 april 2024

6x Tips voor fietsen in de kou

Als je in de wintermaanden lekker door wilt fietsen, moet je extra rekening houden met de temperatuur, wind en vochtigheid. Je fietskleding stem je daar op af. Gelukkig wordt de kleding steeds beter. We geven je 6x tips.
6x Tips voor fietsen in de kou

1. De basis

Zorg dat je jack aan de voorkant winddicht is. De achterkant hoeft niet afgesloten te zijn. Als je je inspant, genereer je veel warmte en die moet je ook weer kwijt. Lukt dat niet, dan ga je meer zweten en koel je te snel af. Let op dat de winddichte kleding wel ademend is. Zorg voor een goede collant (lange broek). Heel belangrijk in de winter is dat je huid droog blijft. Gebruik geen katoenen petjes en katoenen t-shirts; ze houden vocht vast, en dus houden ze je nat en koud. Gebruik goede onderkleding die het vocht doorsluizen naar buiten. Beter meerdere lagen dan één dik kledingstuk.

2. Handen

Zorg voor extra aandacht voor je handen en voeten. Handschoenen zijn er in vele soorten en maten. Let erop dat ze soepel zijn en gedeeltelijk winddicht. Er zijn ook waterdichte handschoenen als het extreem koud is. Heb je nog steeds koude vingers, koop dan een paar goedkope, dunne wollen handschoenen en draag deze onder je andere handschoenen.

3. Voeten

Om de voeten warm te houden zijn er speciale (dunne) sokken op de markt (thermastat). Pas op voor te dikke sokken, want met dikke sokken gaan je schoenen knellen, waardoor de bloedsomloop wordt gehinderd en je toch nog koude voeten krijgt. Om de schoenen heen kunnen overschoenen gebruikt worden, bijvoorbeeld van neopreen. Je kunt ook speciale winterschoenen aanschaffen.

Lees ook dit artikel: 7x Tips tegen koude voeten

4. Hoofd

Zet altijd een helm op. Tegenwoordig kun je uitstekende helmen kopen. Zorg voor een goede helmmuts, voor onder je helm. Geen katoen, want dat houdt vocht vast en dat koelt weer af. Plak eventueel de luchtgaten van je helm dicht. 

5. Knieën

Om je benen goed warm te houden zijn er speciale winterfietsbroeken te koop die bestaan uit meerdere laagjes en 100% winddicht zijn. Plak warmtepleisters op je knieën.

6. Gezicht

Smeer bij lage temperaturen je gezicht met vaseline in. En draag een fietsbril met transparante lenzen. Dan heb je minder kans op bevriezing van je ogen.

Bonus tip

Ben je snel verkouden? Lees dan onze 6x tips tegen verkoudheid.

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Fietssport PLUS
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant