• Training
  • Gewijzigd op 20 september 2018

Tijdrijden: 5x tips

Rijd je binnenkort je eerste tijdrit, doe je mee aan Kop over Kop of wil je een triathlon volbrengen? Dan heeft Merijn Zeeman – ploegleider van Lotto NL Jumbo – vijf praktische tips voor je:
Tijdrijden: 5x tips

1. Voeding

Eten is belangrijk. Eet koolhydraatrijk voedsel en zorg dat je je laatste maaltijd 3 uur voor de race achter de kiezen hebt.

2. Blijf de man met de hamer voor

Blijf koolhydraten, vocht en zouten goed aanvullen tijdens de rit. Vind je het lastig om tijdens je rit genoeg eten en drinken binnen te krijgen? Train dan je voedingsinname en verbeter je behendigheid. 

3. Deel je tijdrit goed in

Het gaat er in feite om dat je het laatste stuk net zo hard gaat als het eerste stuk. Dat betekent ook dat je niet te langzaam begint! Begin met een tempo waarbij je nog enigszins zou kunnen praten, maar zeker niet in volzinnen. Bijkletsen doe je maar na de wedstrijd ;)

4. Aerodynamica

Een tijdrit is een strijd tegen de wind. Maak je zo klein mogelijk, zodat je weinig last hebt van de wind. Hang onderin de beugels, maak je smal en breng je hoofd naar beneden. Oefen deze houding voor de race, zodat je spieren kunnen wennen aan deze positie.

5. In het wiel rijden

Hoe korter je op je voorganger kunt rijden, hoe meer energie je spaart. Echter, dit moet je oefenen. Bovendien is het niet bij alle tijdritten en triathlons toegestaan.

Leer echt om 'in het wiel' te rijden

Tekst: Red Bull 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant